Ruoka

Tiesitkö, että sushi ei tarkoita sanana kalaa?

RUOKA Sushien sielu on etikalla maustetussa riisissä. Sana ”sushi” tarkoittaa juuri sitä – maustettua riisiä. Kala on vain osa ruokaa.

Suomalaisille tutuin sushin muoto on maki, joka on riisin, wasabitahnan ja muiden täytteiden kanssa rullattu merilevärulla. Mutta aivan yhtä hyvin kotikeittiössä voi tehdä sashimeja, nigirejä ja uramakeja.

Anikó Lehtinen

Japanilainen sushi on vakiintunut jo monien suomalaisten lounas- ja päivällisvalintoihin ravintolassa, mutta monet arastelevat yhä sushin tekemistä kotona.

Se on turhaa, sillä sushin valmistaminen on hauskaa ja palkitsevaa!

Suomalaisille tutuin sushin muoto on maki, joka on riisin, wasabitahnan ja muiden täytteiden kanssa rullattu merilevärulla.

Makin täytteet vaihtelevat vihanneksista kalaan ja äyriäisiin.

Oivallisia täytteitä ovat esimerkiksi kurkku, lohi ja katkaravut, mutta voit täyttää makirullan ihan millä tahansa raaka-aineella – kokeile makuja rohkeasti.

Hauskoja makuja saat, kun täytät merilevärullan vaikkapa porkkanalla, savukalalla, purkkitonnikalalla tai avokadolla.

Hauskoja makuja saat, kun täytät merilevärullan esimerkiksi porkkanalla, savukalalla, purkkitonnikalalla tai avokadolla.”

Usein kuulee puhuttavan myös nigiri-susheista. Nigiri on käsin muotoiltu, suupalan kokoinen riisitanko, jonka päälle on aseteltu täyte.

Nigiri-sushien täytteenä käytetään useimmiten raakaa tai kypsää kalaa, avokadoa tai japanilaista munakasta.

Usein riisitangon ja täytteen ympärille kääräistään vielä ohut vyö merilevää.

Sushipöydässä voi tarjota myös sashimeja, jotka ovat tuoretta, viipaloitua raakaa kalaa. Siksi kalan tuoreuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Sashimi tarkoittaakin sanana kalaa. Siksi sashimit tarjotaan sellaisenaan, ilman riisiä.

Sashimit asetellaan aina kauniisti lautasella. Sashimeja voi myös koristella vaikkapa kasviksilla – sushiateriallahan silmän ilo on yhtä tärkeää kuin makunautinto.

Muita sushin muotoja ovat esimerkiksi futomakit, jotka ovat isoja sushirullia, ja temakit, jotka muistuttavat merilevätötteröitä.

Suosittuja ovat myös uramakit, joissa merilevä on täytteiden sisäpuolella ja riisi uloimpana kerroksena.

Samantyyppisiä ovat myös Japanin ulkopuolella syntyneet kalifornianrullat, joissa riisin päällä on usein vielä paahdettuja seesaminsiemeniä ja majoneesia.

Sushien tekeminen kotona ei vaadi ihmevälineitä.

Ainoa erikoisväline, jonka tarvitset, on pieni, rullien rullaamiseen käytettävä bambumatto. Tärkeä väline on myös terävä veitsi, koska raaka-aineita joutuu pilkkomaan hyvin ohuiksi tai kapeiksi viipaleiksi.

Valmiit sushireseptit löydät testattavaksi täältä.

Peittääkö wasabi muut maut?

Ei
74% (63 ääntä)
Kyllä
26% (22 ääntä)
Ääniä yhteensä: 85

Vinkkejä sushien tekoon:

Susheissa raaka-aineiden laadukkuus on ensiarvoisen tärkeää – käytä vain tuoreinta ja parhainta kalaa.

Jos et pidä raa’asta kalasta, voit grillata tai kypsentää kalan. Suosi silloin kalana lohta.

Kun teet sushia, muista, että järvikaloja ei voi käyttää kypsentämättöminä lapamatovaaran vuoksi.

Osta kala isona palana ja leikkaa siitä ensin nigiri-tarpeet ja sitten vasta maki-tarpeet. Lopun kalan voit käyttää seuraavana päivänä vaikka pastaan.

Muista käsitellä sushiriisiä aina kostutetuin sormin ja välinein.

Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabitahnan ja pikkelöidyn inkiväärin kanssa.

Riko rajoja ja dippaa susheja japanilaiseen majoneesiin.

Kaupasta saa myös valmiita sushisettejä – niillä on helppoa kokeilla sushien tekoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu