Paikalliset

350 000 ilmaista huumeannosta vuodessa

Diakonissalaitoksen ylilääkäri Pekka Tuomolan mukaan korvaushoitoaineita ei juuri päädy katukauppaan, koska niitä annetaan vain välittömästi otettava annos kerrallaan.

Sami Lotila

Diakonissalaitoksen Munkkisaaren toimintakeskuksen ja korvaushoitoyksikön ylilääkäri Pekka Tuomola kertoo helsinkiläisestä narkomaanista, jonka piti varastaa joka päivä viisi läppäriä pystyäkseen rahoittamaan huumeriippuvaisuutensa.

– Korvaushoito tulee yhteiskunnalle paljon halvemmaksi, hän sanoo.

Halpaa sekään ei ole.

Kuntouttavasta korvaushoidosta Diakonissalaitos veloittaa Helsingin kaupungilta 600–1 000 euroa kuukaudessa per kuntoutettava, ja haittoja vähentävästä korvaushoidosta reilut 300 euroa.

Kuntouttavassa hoidossa tarjotaan myös psykososiaalista hoitoa kuten terapiaa, mutta haittoja vähentävässä korvaushoidossa narkomaanit vain hakevat annoksensa ilmaiseksi.

– Jos he eivät saa sitä yhteiskunnalta, he hankkivat sen rikollisin keinoin, Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan narkomaanien laitoshoito antaa huonoja tuloksia. Tulokset ovat huonompia kuin syövän tai skitsofrenian hoidossa.

– Laitosjakson ajan voi pysyä kuivilla, mutta riippuvuus jatkuu kun palataan entiseen arkeen.

Korvaushoito on edullista, kun vertaa päiväosastolla tapahtuvaan avokuntoutukseen. Siitä Helsinki maksaa viikossa yli tuhat euroa per henkilö.

Helsinki tuottaa korvaushoitopalveluista puolet itse ja hankkii puolet ostopalveluina A-klinikkasäätiöltä ja Diakonissalaitokselta. Hoitoon pääsee kaupungin lähetteellä.

Ennen korvaushoitoa yritetään vieroitushoitojaksoja ja avohoidon eri palveluja. Korvaushoitoon turvaudutaan viimeisenä keinona ja silloinkin vain jos takana on pitkä huumehistoria.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikön Hannu Juvosen mukaan Helsinki antoi vuonna 2013 korvaushoitoa noin tuhannelle opioidiriippuvaiselle.

Opioidit ovat keskushermostoon vaikuttavia aineita, kuten heroiini, joita käytetään kipulääkkeinä mutta myös huumausaineina.

Korvaushoitoon käytetään Suboxonea ja metadonia.

Hoitokäyntejä Helsingissä on vuodessa yli 130 000, joiden aikana jaetaan yhteensä noin 350 000 annosta.

Tuomola uskoo, että yksikkömäärä kasvaa jatkossa entisestään.

– Korvaushoito tuli lailliseksi vasta reilut 10 vuotta sitten, joten patoutunutta tarvetta on vielä. On myös heitä, jotka pääsevät irti, mutta retkahtavat uudestaan.

Munkkisaaressa korvaushoitoa saa reilut 300 narkomaania, joista 50 on lisäksi HIV-positiivisia. Moni korvaushoitoa saava on kroonikko eli saa sitä lopun ikänsä.

Huumeriippuvaisten määrä on kasvanut Helsingissä tasaisesti, mutta Juvosen mukaan tilastot näyttävät, että huumeongelmalla on ehkä tullut katto vastaan.

Kannabiksen polttaminen tosin lisääntyy yhä, sillä sen kasvatus leviää.

Valtaosa Suomen 15 000–20 000 narkomaanista asuu pääkaupunkiseudulla. Nuorimmat hoitoon hakeutuneet ovat Tuomolan mukaan 13–14-vuotiaita.

Helsinki panostaa päihdepalveluihin vuodessa 31 miljoonaa euroa. Mukana luvussa ovat huume- ja alkoholihaittoihin liittyvät palvelut.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu