Makumaailma

Kun alkaa viluttaa, on blinien aika

Bellevuen keittiömestari Kari Pasonen syö blinejä kerran viikossa. - Olen syönyt näitä pienestä asti, sillä isoäitini on venäläinen.

Johanna Erjonsalo

Bliniviikot ovat taas alkaneet. Mutta miksi niitä vietetään juuri alkuvuodesta?

– Blinit ovat paasto-ajan ruokaa, ja ne maistuvat parhaalta kylmään aikaan, perustelee ravintola Bellevuen keittiömestari Kari Pasonen.

Lämmintä on etenkin kokilla.

– Blinien paistamisessa on tärkeää, että pannu on tosi kuuma.

Toinen tärkeä asia on kirkastetun voin käyttö paistamisessa.

 

Kuuden blinin ylittäminen on miehekäs teko.”

Kirkastaminen tarkoittaa heran ja veden erottamista rasvasta, mikä mahdollistaa siistin paistamisen korkeassa lämpötilassa.

– Näin blini saa makunsa, värinsä ja rapeutensa.

– Katso, miten rasva tulee blinin läpi. Ei näitä kuplia millään vichyllä tehdä, Pasonen nauraa.

Tuhdit blinit kaipaavat Pasosen mukaan seurakseen voimakkaita makuja: muikunmätiä, hienonnettua sipulia, suolakurkkua, sienisalaattia tai vaikka kylmäsavustettua villisianpaistia – smetanaa unohtamatta.

– Lisukkeissa voi käyttää mielikuvitustaan.

– Ja parasta on, jos rasvan voi huuhtoa vodkaryypyllä!

Bellevue tarjoaa blinejä ympäri vuoden.

– Aivan viimeisen vuoden aikana blinejä on alkanut mennä pääruuaksikin ympäri vuoden.

Bellevue tarjoaa lauantai-iltapäivisin Zakuskapöytää, jossa on tarjolla myös blinejä.

Katajanokalla sijaitseva Bellevue on Helsingin tunnetuimpia venäläisravintoloita, ja sillä on pitkät perinteet.

Ravintolan perusti hieman ennen Suomen itsenäistymistä virolainen Grigori Pavloff.

Lounasravintola sijaitsi ensin Uudenmaankadulla, mutta muutti jo perustamisvuonna nykyisiin tiloihinsa Rahapajankadulle.

Tarina kertoo, että kun Marski halusi syödä lempiravintolassaan Savoyssa seljankaa, keittiö haki sen Bellevuesta.

Vuodesta 1974 lähtien ravintolan on omistanut Ragni Rissanen.

 

Rasvan voi huuhtoa vodkaryypyllä.”

 

Helsingin matkailutoimisto listaa klassisiksi blinipaikoiksi Bellevuen ohella Savoyn, Troikan, Kosmoksen ja Lasipalatsin.

Myös monessa muussa ravintolassa vietetään bliniviikkoja. Usein listalla on tarjous ”syö niin monta kuin jaksat”.

– Jo kuuden ylittäminen on miehekäs teko, Pasonen tunnustaa.

Bellevuen perinteinen bliniohje

1 l vettä

1 l täysmaitoa

50 g hiivaa

3 rkl suolaa

1 kg tattarijauhoja

100 g ruisjauhoja

200 g vehnäjauhoja

8 kananmunaa

Käytä taikinaa 8 tuntia huoneenlämmössä.

Jäähdytä, ja lisää vasta sitten keltuaiset.

Lisää kovaksi vatkatut valkuaiset kahdessa erässä, ensin kolmasosa ja sitten loput. Sekoita välillä.

Paista kuumalla pannulla. Käytä paistamiseen kirkastettua voita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu