Puheenaihe

”Tänään on tilipäivä” – Muistatko viime vaalien jytkyt?

VIIMEKSI Eduskuntavaaleissa 2011 elettiin tulosyönä todeksi huimia ennätyksiä.

Armi Suojanen

Neljä vuotta sitten käydyissä eduskuntavaaleissa tehtiin valtavasti historiaa.

Kaikkein merkittävin paukku oli perussuomalaisten saavuttama vaalivoitto, joka hakee vertaistaan kaikkien vaalien joukosta.

Sodanjälkeisenä aikana ei yksikään puolue ole heittänyt kannatustaan kattoon samalla tavoin kuin Timo Soinin johtama puolue teki.

Perussuomalaiset repäisi kertaheitolla itsensä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi – ja vain promillen päähän SDP:n kakkossijasta. Viiden kansanedustajan ryhmä paisui miltei kahdeksankertaiseksi: perussuomalaisia istui vaalien jälkeen Arkadianmäellä peräti 39.

Samalla kun soinilaiset nousivat vaalivoittoon, vaipui Mari Kiviniemen johtama Suomen Keskusta yli seitsemän prosenttia alemmas alhoon. Keskustalaisten nöyryytys oli täydellinen.

Keskusta lähti oppositioon, kun taas Kokoomus juhli nousuaan maan suurimmaksi puolueeksi. Kokoomus voi kiitellä voittoaan Keskustan tappion – ja viime kädessä persujen voiton – ansiosta

SDP sai torjuntavoiton ja säilyi hädintuskin valtionhoitajapuolueena.

Vaalit poikivat myös kuolemattomia sloganeita: Soinin ilmoille heittämät lauseet ”Tuli iso jytky!” ja ”Tänään on tilipäivä!” jäivät elämään vaaleja kuvaavina heittoina. Perussuomalaisten viidentoista vuoden työ kantoi heille lopultakin korikaupalla hedelmää ja tunnelma oli sen mukainen. Ostrobotnialla juhli lähiökerrostalojen luvattu kansa.

Helsingissä vuoden 2011 vaaleille tyypillistä oli se, että perussuomalaisten jytky ei pamahtanut ilmoille yhtä vahvana kuin muualla: puolue sai pääkaupungin 21 paikasta vain kolme.

Stadin suurin yllättäjä oli silti Vasemmistoliitto, jonka paikkaluku tuplaantui. Eri puolueiden viisi helsinkiläisministeriä saivat kaikki pitää kansanedustajapaikkansa.

Ääniharavia olivat Paavo Arhinmäki (vas.), Jussi Halla-aho (ps.) ja Ben Zyskowicz (kok.).

Yllättävän moni lähti pääkaupungissa äänestämään: vaalivilkkaus oli jopa himpun yli 75 prosenttia.

Uudellamaalla koettiin vuoden 2011 vaaleissa monta paikallista pikkujytkyä.

Perussuomalaiset saivat viisi lisäpaikkaa, mutta keskustalta liukeni kannatuksesta ja paikoista tasan puolet kuin saippuapalasta. Vasemmistoliitto ja vihreät joutuivat luopumaan molemmat yhdestä paikasta.

Vantaalta meni läpi peräti kuusi edustajaa, mikä oli tuplamäärä vuoden 2007 vaaleihin verrattuna. Vanhoista konkareista kuitenkin muun muassa Kimmo Kiljunen (sd.) jäi rannalle. Saman puolueen Antti Lindtman pääsi komeasti läpi.

Espoolaiset puolestaan junttasivat läpi 13 kansanedustajaa – varmimmat tapaukset olivat Soinin lisäksi puolueensa kärkinimiä kuten Alexander Stubb (kok.) ja Jyrki Katainen (kok.).

Espoon viimeiset läpimenneet olivat Sanna Lauslahti (kok.) ja Arja Juvonen (ps.). Tällä tiedolla saattaa olla merkitystä, kun tähyillään edustajien nimilistaa tulevissa eduskuntavaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu