Vaalit

Tämä kysymys repii Helsinkiä – pakkoruotsi jakaa maahanmuuttajatkin

Helsingin Uutisten vaalikoneessa pääset tutustumaan Helsingin vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaiden näkemyksiin.

ruutukaappaus

Ruotsinkielen opiskelu peruskouluissa on säilytettävä pakollisena. Samaa mieltä on 48 prosenttia Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista Helsingin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaista.

49 prosenttia ehdokkaista on pakollisuutta vastaan. Kysymys ei jätä juuri ketään kylmäksi, sillä vain kolme prosenttia ehdokkaista on taiteillut vastauksensa keskiviivalle, jolla ei osata sanoa tai haluta ottaa kantaan.

Vaalikoneen käyttäjistä eli mahdollisista äänestäjistä 71 prosenttia on pakkoruotsia vastaan.

Myös pakkosuomesta tulee luopua.”

Vastanneista perussuomalaisista kolme neljäsosaa (76 %) on pakkoruotsia vastaan, vihreistä kaksi kolmasosaa (67 %) ja keskustalaisistakin miltei joka kolmas (60 %).

Vasemmistoliitossa kannat jakaantuvat 50–50 ja Kokoomuksessa 45–55 ruotsin tappioksi. Sosialidemokraateista vain joka kymmenes poistaisi pakkoruotsin – RKP:ssä ei kukaan.

Maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista esimerkiksi Ahmed Hassan (r) kannattaa täysin ruotsin pakollisuutta, mutta ei perustele kantaansa. Elie El-Khouri (kd.) ja Mohamed Abdirahim Husu Hussein (kesk.) ovat sitä vastaan, mutta hekään eivät ole kirjanneet perusteluita.

Kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz on pakkoruotsin puolella, mutta kannattaa tästä säännöstä poikkeavien alueellisten kokeilujen selvittämistä. Vastaan on muun muassa Pekka Majuri (kok.), jonka mukaan mahdollisuus ruotsin vapaaehtoiseen opiskelun on kuitenkin säilytettävä koko maassa.

Persuille tämä on ollut teema. Antti Valppaan (ps.) mukaan 70-luku meni jo, ja nyt eletään 2010-luvun globaalissa maailmassa. Hänestä ruotsi on pikkutekijä monien muiden kielten rinnalla. Tuula Salon (ps.) mukaan myös pakollisesta suomenkielen opiskelusta tulee luopua. Tämä vapauttaisi hänen mielestään opetuksen resursseja laajempiin kielivalikoimiin.

Ruotsinkielisistä muun muassa Tom Packalén (ps.) asettuu pakkoruotsia vastaan todeten: ”Riippuu kokonaisuudesta.”

Useat RKP:n ehdokkaat lisäisivät pakollisen ruotsin lisäksi myös kaikki muita kieliopintoja, kuten Christina Dahlblom , joka ei pidä pakoista, mutta kielitaito on hänen mukaansa rikkaus niin jokaiselle ihmiselle kuin meille maana. Dahlblom ehdottaakin: ”Aloitetaan kielten opiskelu nuorempana.”

Pikkupuolueista SKP:n Juha Hämäläisen mukaan kielitaito on eduksi, ruotsinkin. STP:n Janne Rahikaisen mukaan ruotsi tulisi asettaa samaan asemaan kuin saame.

SDP:n Karin Taipale muistuttaa, että ”se on meidän toinen kotimainen kieli”.

Suomeksi siis: ”kielemme”.

Possessiivisuffiksi!

Etsi sopivaa ehdokasta Helsingin Uutisten vaalikoneesta: www.helsinginuutiset.fi/vaalikone

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu