Ruoka

Mama-Hazel kokkaa Kalliossa jamaikalaiseen tyyliin

Jamaikalaiset juovat inkivääriolutta kuin suomalaiset maitoa. Inkiväärioluen uskotaan olevan hyväksi terveydelle. Hazel Brevett-Tirronen valmistaa Jamaican Mamas -ravintolassa tarjottavan inkiväärioluen itse.

Johanna Erjonsalo

Helsingistä löytyy jos jonkinlaista ruokaa, mutta karibialaista on hankala löytää. Tähän markkinarakoon yrittää päästä piskuinen Jamaican Mamas.

Jamaikalaista ruokaa tarjoavan ruokapaikan on perustanut Englannista kotoisin oleva Hazel Brevett-Tirronen.

14 vuotta Suomessa asuneen Brevett-Tirrosen molemmat vanhemmat ovat jamaikalaisia, ja hän oppi kokkaustaidon äidiltään.

– Olen laittanut ruokaa yhdessä äitini kanssa 10-vuotiaasta asti. Jamaikalaiseen perinteeseen kuulu, että tytöille opetetaan kokkausta pienestä pitäen.

Jamaikalainen ruoka on värikästä ja ruoanlaitossa käytetään paljon hedelmiä ja vihanneksia. Mausteet ovat olennainen osa ruoanvalmistusta. Suosituimpiin mausteisiin kuuluu jamaikan pimento, jota saadaan pimento-puun marjoista.

– Käytämme paljon myös scotch bonnet -nimistä chilipippuria, kertoo Brevett-Tirronen.

Koska jamaikalaiset ovat ylpeitä taidostaan käyttää mausteita, oli Brevett-Tirronen kauhuissaan, kun eräs afrikkalainen asiakas tuli pyytämään tabascoa.

– Menin hänen luokseen ja sanoin, että jos haluat mausteisempaa, tule pyytämään, voin tehdä sinulle niin mausteisen annoksen kuin haluat, mutta älä ikinä pyydä tabascoa!

Jamaican Mamasin listalta löytyvät Jamaikan tunnetuimmat ruokalajit. Lounaslista vaihtuu viikoittain.

– Tunnetuimmat ruoat ovat jerk chicken, joka on marinoituja kananpaloja, ackee and saltfish ja dumplings-kakkuset.

Dumplingsit ovat rasvassa paistettuja vehnäpalleroisia, mykyjä, joita syödään yleensä aamupalalla tai muun ruoan ohessa.

Jamaican Mamas ravintolassa istuinpaikkoja on vain kymmenen. Parhaiten tilaa löytyy päivisin.

Hazel Brevett-Tirronen haaveilee Jamaican Mamas -ravintolaketjusta. Hän toivoo, että voi tulevaisuudessa avata paikan, johon mahtuu myös paikallisia reggae-muusikoita soittamaan.

Myös catering-palvelua tarjoava Brevett-Tirronen on koonnut yleisön pyynnöstä suosituimpia reseptejä kirjaksi. Yhdessä äidin kanssa koottu Jamaican Mamas, authentic recipes -kirja on kunnianosoitus jamaikalaiselle ruoalle.

– Reseptit ovat kulkeneet suvussamme pitkään, ja ne ovat kirjassa alkuperäisessä muodossa. Tein vain sellaisia muutoksia, joita oli pakko, että ruokia voi helposti valmistaa Suomessa.

Vaikka Brevett-Tirronen rakastaa jamaikalaista ruokaa, ei hän nyrpistele nenäänsä suomalaiselle ruoallekaan. Kesällä hän paistaa mökillään suomalaisen miehensä Nikon kanssa makkaraa, kuten muutkin suomalaiset.

– Rakastan Suomea, luonto on ihanaa, talot ovat hyviä ja pimeys tai lumikaan ei haittaa minua. Toivoisin, että suomalaiset eivät turhaan synkistelisi, tämä on fantastinen maa.

Jamaican Mamas -kahvila, Hämeentie 16. Avoinna ma-to 11–19 ja pe-su 11–21.

Ackee-hedelmä

Jamaikan kansallishedelmä ja merkittävä vientituote.

Ackee and saltfish on Jamaikan kansallisruoka.

Raakana erittäin myrkyllinen: sen sisältämä hypoglysiini sekoittaa verensokeritasapainon ja aiheuttaa oksennustaudin.

”Jamaikan oksennustauti” voi olla niin voimakas, että se johtaa koomaan tai kuolemaan.

Mustat siemenet ovat aina myrkyllisiä.

Näyttää paistettuna munakokkelilta.

Suomessa saatavana säilykepurkissa.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu