Palkka 2 500–2 800 euroa kuussa – Helsinkiin lisää opettajan virkoja

Helsingin kaupunki aikoo perustaa ensi syksynä 69 uutta virkaa kouluihin. Erityisopettajien virkoja perustetaan 20. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina.

Veera Visuri

Helsinki aikoo perustaa 69 uutta opettajan virkaa helsinkiläiskouluihin ensi syksynä. Peruskouluihin perustetaan 40 luokanopettajan ja jopa 20 erityisopettajan virkaa.

– Uusia virkoja perustetaan yksinkertaisesti siksi, koska oppilaiden määrä kasvaa. Erityisoppilaiden määrä kaupungin kouluissa on viime vuosina pysynyt suhteellisen samana, toteaa kaupunginkanslian erityissuunnittelija Tero Niininen.

Suomenkielisessä perusopetuksessa on 170 erityisopettajan virkaa, joista 165 on käytössä kuluvana lukuvuonna.

Opettajien ja erityisopettajien virkojen lisäksi ensi syksynä perustetaan myös yksi apulaisrehtorin sekä kahdeksan lehtorin virkaa Stadin ammattiopistoon. Uusi apulaisrehtorin virka on tarkoitus sijoittaa Lauttasaaren ala-asteen kouluun, jossa on 745 oppilasta. Viran perustamisen tavoitteena on saada lisäresurssia koulun johtamistyöhön ja samalla vähentää paineita hallintohenkilökunnan lisäämiseen.

Kaupunginhallitus käsittelee virkojen perustamista kokouksessaan maanantaina.

Virkojen lisäämisen myötä myös uusia virkoja syntyy, mutta osa viroista käytetään määräaikaisten suhteiden vakinaistamiseen.

Opetusviraston suomenkielisessä perusopetuksessa on 1 120 luokanopettajan virkaa. Kasvun arvioidaan jatkuvan vuoteen 2017 noin 600 oppilaalla vuodessa. Alakouluikäisten lasten ikäryhmä kasvoi syksystä 2012 syksyyn 2013 yhteensä 632 oppilaalla ja syksystä 2013 syksyyn 2014 yhteensä 895 oppilaalla.

Luokanopettajan palkka on 2 499–2 789 euroa, erityisopettajan 2 623–2 808 euroa, apulaisrehtorin 3 665–3 822 euroa ja lehtorin palkka 2 298–3 078 euroa.

Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä on kaupungin ylläpitämissä kouluissa yli tuplasti suurempi kuin yksityisissä sopimuskouluissa. Kaupungin kouluissa erityisoppilaiden osuus kaikista oppilaista on 11 prosenttia, kun sopimuskouluissa vastaava luku on vain viisi prosenttia.

– Tietyille alueille on saattanut kasaantua hiukan enemmän erityisen tuen tarvitsevia oppilaita kuin toisille alueille. Helsinki lähtee aina siitä, että opetus on tasapuolista ja laadukasta kaikille oppijoille, Niininen sanoo.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero