Ruoka

Näin värjäät kananmunat ilman elintarvikevärejä – kaksi näppärää tapaa

PÄÄSIÄINEN Kärsimätön keittää ja värjää pääsiäismunat samalla kertaa, hifistelijä antaa kuorien värin syventyä yön yli.

Näiden kananmunien hento väri on keitetty kuoreen kahvimuruilla, currylla, teellä ja mustikalla. Etualan kananmunan pinnan hennot "batiikkijuovat" on tehty villalangalla, joka kääräistiin munan ympärille keittovaiheessa.

Silja Tenhunen

Kananmunat on helppo pärjätä pääsiäisen kunniaksi myös kotikonstein. Värjääminen ei vaadi erikseen ostettavia värejä – pikakahvi, tee, pinaatti, mustikka ja mausteet riittävät.

Jos sinulla on aikaa, kananmunat kannattaa ensin keittää ja värjätä vasta sitten. Näin saat väristä vahvemman. Jos taas haluat värin pintaan heti, keitä väriaine kananmunien kanssa – näinkin kuori värjäytyy, joskin lopputulos ei ole yhtä vahva.

Kokosimme tähän ohjeet, joita noudattamalla et voi epäonnistua.

Keitettyjen kananmunien värjääminen

  • Keitä kananmunat kypsiksi ja anna niiden jäähtyä.
  • Mittaa toiseen kattilaan puoli litraa vettä.
  • Lisää joukkoon teelusikallinen suolaa ja väriaine, esimerkiksi 3–5 teelusikallista pikakahvia tai currya. Jos haluat värjätä kananmunat esimerkiksi palastimesta löytyneillä vanhoilla mustikoilla tai pinaatilla, lisää niitä keitinveteen 3–5 desilitraa.
  • Kiehauta värjäysvesi. Mausteista, kahvista tai teestä väri irtoaa parissa minuutissa, marjoja tai pinaattia kannattaa keittää 10 minuuttia.
  • Nosta seos liedeltä ja anna jäähtyä 20–30 minuuttia. Jos liemessä on sattumia, esimerkiksi marjojen kuoria, siivilöi liemi.
  • Lisää liemeen 1/2 ruokalusikallista valkoviinietikkaa.
  • Nostele keitetyt kananmunat liemeen niin, että ne peittyvät nesteen alle.
  • Liota kananmunia nesteessä, kunnes väri on toivomasi vahvuinen. Jos haluat väristä syvän, laita kananmunat väriseoksessa jääkaappiin koko yöksi.

Vinkki: Jos haluat värjätä kananmunat eri väreillä, vähennä tarvittaessa liemen määrää ja tee eri raaka-aineista liemet erikseen. Näin voit värjätä kananmunat vaikka yksi kerrallaan väriliemellä täytetyissä juomalaseissa.

Kananmunien värjääminen keittämisen yhteydessä

  • Laita raa’at kananmunat jääkaapista kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä niin, että munat peittyvät.
  • Lisää veteen 1/2 rkl etikkaa ja väriaine.
  • Kuumenna värjätty vesi kiehuvaksi ja anna munien kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  • Ota kattila liedeltä ja anna kananmunien jäähtyä liemessä.

Näin saat kuoriin haluamasi sävyn

Keltainen: currya, kurkumaa tai keltasipulin kuoria

Punainen: säilykepunajuuren lientä

Ruskea: pikakahvia

Sininen: pakastemustikoita

Vihreä: pakastepinaattia

Vaaleanpunainen: vadelmia tai puolukoita

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Bloggari neuvoo: Näin lammas paistuu uunissa melkein itsestään23.3.2015 18.00
Testaa Liemessä-Jennin pääsiäismenu23.3.2015 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu