Makumaailma

Lonkero lähtee Ruotsiin – nytkö alkaa Euroopan valloitus?

Suomalainen keksintö vuodelta 1952 matkalla maailmalle.

Hartwall

Panimoyhtiö Hartwall kertoo tehneensä kauan kaivatun aluevalloituksen. Myynti Ruotsin Systembolagetissa käynnistyy 1.4. Hartwall on myös allekirjoittanut mittavan jakelusopimuksen Alankomaissa ja Belgiassa, jossa suomalainen lonkero tulee kauppoihin toukokuussa.

Ruotsissa Hartwall Original Long Drink tulee Systembolagetin uutuustuotteiden lanseerauksen käytännöistä johtuen aluksi tilausvalikoimaan. Tavoitteena on saada tuote osaksi Systembolagetin pysyväisvalikoimaa 1.7. alkaen. Jotta tavoitteeseen päästään, juomaa pitäisi myydä ensimmäisen kolmen kuukauden ajan noin 6 000 tölkkiä kuukaudessa. Vastuu asiasta siirtyy siis kuluttajille.

Alkuvaiheessa kohderyhmänä ovat etenkin ruotsinsuomalaiset, joita asuu Ruotsissa satojatuhansia. Ruotsissa onkin jo syntynyt Fb-ryhmiä, joissa hehkutaan juoman tuloa.

Lonkero on toki viety ulkomaille aiemminkin, mutta vienti on tapahtunut muun muassa laivamuonittajien kautta. Juomaa on viety myös suomalaisten rauhanturvaajien kanttiineihin maailman kriisipesäkkeisiin.

Vuonna 2011 lonkero herätti positiivista raivoa Britteinsaarilla, kun se loppui.

Heineken oli hoitanut Hartwallin tuotteiden vientiä ja Gin Long Drinkin ohella sinne oli viety Lapin Kultaa. Heinekenilla oli pieni maahantuojakumppani, joka joutui maksuvaikeuksiin ja vienti tyrehtyi. Brightonilaisen Northern Lights -baarin kanta-asiakkaat lähtivät kaduille osoittamaan mieltään. Kulkueessa huudettiin: Gin in a Tin, Gin in a Tin... We want back!

Hartwall joutui järjestämään hätäapukuljetuksen janoisille briteille ja Suomi-faneille.

Hartwall Original Long Drink -juoman varsinainen vienti Alankomaihin käynnistyi vuonna 2013 kun kaksi hollantilaista lonkeronystävää alkoi viedä juomaa myyntiin hollantilaisbaareihin. Syksyllä 2014 parivaljakko osallistui paikallisen Ahold-kaupparyhmittymän pitchauskilpailuun, jossa aito lonkero valikoitui sadoista uutuustuote-ehdokkaista finalistien joukkoon – sekä myyntiin Albert Heijn -ketjun kauppoihin.

Myös muualla tapahtuu.

Syksyllä 2014 Berliinissä järjestetty pop up -lonkerobaari saa heinäkuussa jatkoa Tallinnassa, kun Hartwall Original Long Drink järjestää kaupunkifestivaalin muodikkaalla Telliskiven alueella. Virossa lonkeron jakeluverkostoa on tarkoitus laajentaa ja vahvistaa Viron myyntiä selvästi vuoden 2015 aikana. Virossa Hartwallin ykköskilpailija on Olvin omistaman

 

Jo vuodesta 1952

Helsingin vuoden 1952 olympialaisiin kehitetty Hartwall Original Long Drink on Alkon litramääräisesti myydyin tuote.

Alkuperäisiin lonkeroihin kuului myös Brandy Long Drink.

Suomi oli tuolloin noin 50 vuotta edellä muuta Eurooppaa ready-to-trink-juomien kehittelyssä.

Matkan varrella makuihin on kuulunut muun muassa Champion Soda eli katkeron makuinen lonkero.

Nyt juomasta on olemassa myös mustaherukkaversio.

Nimensä mukaan aito long drink -juoma valmistetaan virvoitusjuomasta ja väkevästä alkoholista – ei käymisteitse.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu