Puheenaihe

Perussuomalaiset: Työikäisten maahanmuutosta 700 miljoonan kulut Suomelle

Kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) mukaan "keisarilta on nyt riisuttu vaatteet", kun Perussuomalaiset julkaisi tiedot maahanmuuton nettovaikutuksista Suomen taloudelle.

Kuvakaappaus perussuomalaisten verkkosivuilta

Työikäisten 20–62-vuotiaiden ulkomaalaisten maahanmuutosta tulee Suomen kansantaloudelle vuosittain 700 miljoonan euron nettokustannukset, arvioidaan Perussuomalaisten tekemässä selvityksessä.

Laskelmat perustuvat muun muassa Tilastokeskuksesta, THL:stä ja Maahanmuuttovirastosta saatuihin aineistoihin ja tietoihin. Laskelmissa on huomioitu niin verotuksen, sosiaaliturvan kuin tulonsiirtojen vaikutus.

Tutkimuksen mukaan ainoastaan Saksasta Suomeen tuleva maahanmuutto on talousvaikutuksiltaan positiivista. Eniten kuluja syntyy Somaliasta ja Irakista tulevasta maahanmuutosta. Tutkimuksessa on eritelty 10 maata, joista tulee eniten maahanmuuttajia Suomeen.

Tutkimusta tehneen Samuli Salmisen mukaan Saksasta tullut yksi maahanmuuttaja tuo vuodessa yli 2000 euron nettohyödyn. Sen sijaan eniten kuluja aiheuttavat somalimuuttajat tuovat yli 13 000 euron nettokulut henkilöä kohden.

Tutkimuksessa maahanmuuton nettovaikutuksia vertaillaan myös suomalaisiin, joilla nettovaikutus oli Salmisen mukaan mukaan plus-miinus nolla. Luvut on kerätty vuodelta 2011. Salmisen mukaan hän aikoo tarkastella pidemmän aikavälin "elinkaarivaikutuksia" myöhemmin.

Perussuomalaisten Matti Putkosen mukaan selvitystyö ei ole vielä valmis, ja lukuja täsmennetään, kun uutta tietoa saadaan.

Selvitystyö on ollut Putkosen mukaan erittäin vaikeaa, sillä aineistoiden hankkiminen Tilastokeskuksesta on osoittautunut hankalaksi. Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) arvosteli viranomaisia  siitä, että kuluja yritetään peitellä.

Aiemmin teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD on arvioinut, että maahanmuuton kokonaisvaikutukset ovat Suomen bkt:lle niukasti positiiviset. Salminen selitti tutkimustulosten eroa sillä, että hänen selvityksensä on huomattavasti laajempi kuin OECD:n tekemä vertailu.

Salmisen mukaan olennaista maahanmuutosta keskusteltaessa olisi erottaa eri maista tulevan maahanmuuton vaikutukset. Nyt avointa keskustelua haittaa se, että kaikki maahanmuutto niputetaan samaan massaan.

Maahanmuuton kuluista ja hyödyistä kiistellään ympäri Eurooppaa. Aihe on kiistanalainen esimerkiksi Britanniassa, jossa äskettäin julkaistu akateeminen tutkimus laski, että Euroopan ulkopuolelta tullut maahanmuutto maksoi briteille liki 120 miljardia puntaa 17 vuoden tarkasteluajanjaksolla 1995–2011. Suurin osa kuluista tuli sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmän kuormituksesta sekä tulonsiirroista.

Samaan aikaan EU:sta tullut maahanmuutto toi Britannialle 4,4 miljardin hyödyn. Britannian omista kansalaisista syntyi samaan aikaan jopa 600 miljardin kulut, kun maan talous kynti pahasti alijäämäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Maahanmuuttoon pisteytys? Kansa kannattaa – moni poliitikko jarruttaa1.4.2015 12.11
Eva: Suomi tarvitsee 340 000 maahanmuuttajaa 2025 mennessä29.1.2015 09.48
Kokoomuksen terrorismitutkija: Maahanmuuttajia pitää valikoida2.3.2015 09.14
"Tupot historiaan, kotiäidit ja maahanmuuttajat töihin" – Borg: Suomella edessä 5–10 vaikeaa vuotta11.3.2015 09.17
Kiivas väittely repesi – ”Keskusta vapauttaisi työperäisen maahanmuuton”12.3.2015 09.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu