Puheenaihe

Ehdokkaat Helsingissä: Säilytetään perintövero

Helsingin vaalikoneessa kysyttiin ehdokkaiden kantaa myös perintöveroon. Vastanneista 56 prosenttia kallistui vastustamaan poistamista.

Johanna Erjonsalo

Reilu puolet Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista säilyttäisi perintöveron. Vaalikoneessa 56 prosenttia ehdokkaista katsoi, että perintövero tulee säilyttää nykyisellään, kun taas 44 prosenttia poistaisi perintöveron. Odotetusti veronpoiston kannalla olivat voimakkaimmin kokoomuksen (73 %), keskustan (70 %), ja RKP:n (100 %) eduskuntavaaliehdokkaat.

Vastaavasti vasemmistoliitossa ja vihreissä oltiin yhtä vahvasti ideaa vastaan, sillä täydet sata prosenttia näiden puolueiden ehdokkaista oli väitteen kanssa täysin tai jokseenkin eri mieltä. Myös SDP:n ehdokkaiden (70 %) ja kristillisten ehdokkaiden (70 %) enemmistö asettui vaalikoneessa vastustamaan perintöveron poistoa. Helsingin vaalikoneeseen vastanneista kansalaisista 55 prosenttia kannattaa perintöveron poistoa.

Uudenmaan vaalipiirissä perintöveron poistaminen saa enemmän kannatusta kuin Helsingin vaalipiirissä, sillä Uudenmaan vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista puolet olisi valmis poistamaan perintöveron.

Vaalikoneen avovastauksissa moni Helsingistä ehdolla oleva toteaa, että perintöverosäännöksiä voitaisiin uudistaa, vaikkei verosta kokonaan luovuttaisikaan.

– Perintöverossa on ongelmia, joita pitää korjata, esimerkiksi pienten omaisuuksien kohdalla perintöveroja pitäisi huojentaa, mutta ei sitä pidä kokonaan poistaa. Poistaminen kasvattaisi varallisuuseroja, ja se ei ole yhteiskunnan kannalta hyvä asia, taustoittaa kantaansa Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) vaalikoneessa.

– Perintö pitää verottaa vasta jos ja kun peritty omaisuus realisoidaan. Tärkeä asia pienille perheyrityksille! älähtää Björn Månsson (r.)

Veron poistoa kannattavat muistuttavat, että perinnöksi jäävää omaisuutta on jo aiemmassa vaiheessa verotettu.

– Siitä on jo verot maksettu, kiteyttää Terhi Koulumies (kok.)

Osa ehdokkaista huomauttaa, että perintöveron poistaminen hyödyttäisi niitä, jotka ovat jo entuudestaan rikkaita.

– Perintövero on oikeudenmukainen vero, joka tuo myös valtiolle merkittäviä tuloja. Poistaminen suosisi niitä, joilla menee yhteiskunnassa jo valmiiksi kaikkein parhaiten, kommentoi Matti Niemi (sd.)

– Perintöverokeskustelun velloessa on mielestäni outoa kuvitella ansaitsevansa jotakin vain siksi, että on sattunut syntymään rikkaaseen perheeseen. On myös hölmöä, vaikkakin luonnollista, vältellä koko yhteisöä hyödyttäviä veroja voidakseen säästää perintöä erityisesti omille lapsilleen. (--) Mielestäni on oikeudenmukaisempaa verottaa perintöä tai omistusta, kuin työntekoa. Varallisuusveron poistamisen kustannukset ovat yltäneet satoihin miljooniin euroihin vuosittain, ja sama pätisi perintöveron poistamiseen, kirjoittaa Alviina Alametsä (vihr.)

Löydä oma ehdokkaasi Helsingin vaalipiiristä täältä!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Perheyrittäjä pakenee perintöveroa Portugaliin – HS: Olen isänmaallinen23.12.2014 08.36
Suomen suurimpiin kuuluva vaalikone aukesi25.4.2014 09.56
Ylipormestari halutaan valita suoralla vaalilla1.4.2015 06.00
”Tänään on tilipäivä” – Muistatko viime vaalien jytkyt?27.3.2015 05.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat