Puheenaihe

Näin kalliiksi vegaaniruoka tulisi päiväkodeissa

Vegaaniruoan valmistaminen helsinkiläispäiväkodeisa tulisi maksamaan lähes viisi euroa enemmän päivässä kuin lihaa ja kalaa sisältävä ruoka.

Päivi Tuovinen

Lasten vegaaniruokavalio tulisi maksamaan päiväkodeissa vajaa viisi euroa enemmän kuin lihaa, kalaa ja kanaa syövien lasten ruoat.

Päiväkotihoidossa ateria maksaa keskimäärin 7,26 euroa päivässä. Vegaaniruokavalio eli ruoan valmistaminen ilman kananmunaa ja maitotaloustuotteita lisäisi kustannuksia 4,80 eurolla päivässä per ruokailija. Vuositasolla yhden lapsen ateriakulut olisivat 1 080 euroa.

Varhaiskasvatuslautakunta antaa lausuntonsa asiasta kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta vegaaniruuan saamiseksi kaupungin päiväkoteihin.

Lausunnon mukaan vegaaniruokavalion toteuttaminen päiväkodeissa lisäisi työtä suunnittelussa, raaka-aineiden hankinnassa ja -hallinnassa sekä ruoan valmistamisessa ja tarjoilussa. Palveluntuottajan aloituskustannukset olisivat 10 000 euroa.

Vegaaniruokavalioon sopivien ruokatuotteiden kehittämien vaatii aikaa ja taloudellista resurssia.

Päiväkodeille ruoat valmistaa Palmia.

Helsingissä myös koulujen kasvisruokavalio sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa. Vegaaniruokavaliota noudattaville lapsille kouluateriat järjestetään kasvisruokalistan ruokalajeista, joita täydennetään aterian lisäkkeillä.

Päiväkotilapset saavat päivittäin kolme ateriaa: aamupalan, lounaan ja välipalan. Laskelmien mukaan normaaliruokavaliossa aamupalan osuus on 1,83 euroa, lounaan 3,60 euroa ja välipalan 1,83 euroa.

Kaupunginhallitus palautti helmikuussa asian uudelleen valmisteluun vegaaniruoan kulujen selvittämiseksi ja ravitsemussuositukset huomioiden.

Päivähoidossa ruokailee Helsingissä päivittäin noin 21 000 lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu