Puheenaihe

Huoli 400 miljoonan hankkeesta heräsi loppumetreillä – ”Riippumatonta arviota ei ole”

Tuleeko kallista sutta ja sekundaa vai arvokas työn helpottaja lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle? Terveydenhuollon Apotti-hanke arveluttaa päättäjiä.

Klaus Nurmi

Helsinkiläispäättäjät ovat huolissaan pitkään valmistellun Apotti-tietojärjestelmähankkeen sisältämistä riskeistä. Apotti-hanketta käsiteltiin tiistaina Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaoksessa.

Kokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti Lilja Tammisen (vihr.) vastaesitys, jossa ilmaistaan huoli jättihankkeen teknisistä laatutason arviosta. Poliitikot kritisoivat sitä, ettei heille ole esitetty riippumatonta asiantuntija-arviota.

Tekninen jaosto huomauttaa myös, että poliitikot eivät ole saaneet päivitettyjä riski- ja kustannusanalyysejä. Tammisen mukaan Apottia ajetaan nyt kiireellä lävitse, vaikka huolenaiheita on monia.

Apotti on saanut osakseen arvostelua pitkin matkaa, ja arvostelu on loppumetreillä koventunut.

Järjestelmän on määrä korvata ja yhdistää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä pääkaupunkiseudun kuntien potilastietojärjestelmät.

Julkishallinnon järjestelmiin perehtynyt Petri Aukia sanoi jo viime syksynä, että Apotissa piilee valtavia riskejä, joista suurin on järjestelmän massiivisuus.

Yhdellä ohjelmalla pitäisi hoitaa niin potilaiden tiedot kuin työvuorotkin. Lisäksi Apottia on räätälöity liiaksi lääkäreiden tarpeiden mukaan, Aukia arvosteli.

Uutena huolenaiheena on nostettu esiin myös se, onko Apotti jo syntyessään vanha. Mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus mullistaa alan hallinnon, voidaan Apottia joutua sorvaamaan heti uusiksi.

Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki on myöntänyt, että järjestelmään liittyy riskejä etenkin käyttöönottovaiheessa.

Hän on korostanut kuitenkin, että yksi uusi järjestelmä on huomattavasti selkeämpi kuin nyt käytössä olevat kymmenet eri järjestelmät.

Apotin perusajatuksena on, että terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset kaupungista riippumatta voivat nähdä potilaan tietoja.

Apotin kustannusarvio on arviolta 335–430 miljoonaa euroa, joka jyvittyy 10 vuodelle. Lasku lankeaa veronmaksajille.

Järjestelmän tarjoajia on jäljellä enää kaksi, kanadalaislähtöinen CGI ja amerikkalainen Epic Systems Corporation. Kisasta on tippunut muun muassa suomalainen Tieto.

CGI vaati yllättäen pääsiäisen alla, että koko hanke pitää laittaa jäihin, koska yhtiön mukaan Epic on saanut hankkeessa kilpailuetua. Välimäki tyrmäsi vaatimuksen Helsingin Sanomissa. Aiemmin CGI oli tehnyt asiasta valituksen markkinaoikeuteen.

Apotin ensimmäisessä vaiheessa ovat näillä näkymin mukana Hus sekä Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen.

Espoo jättäytyi Apotti-hankkeen ulkopuolelle, mutta on sittemmin pyörtänyt näkemystään ja harkitsee yhä hankkeeseen lähtöä, kertoi Ylen uutiset maaliskuussa.

Apotti on määrä ottaa vaiheittain käyttöön vuoteen 2019 mennessä.

Jotta tähän päästäisiin, pitäisi hankintapäätös tehdä tämän kesän aikana.

Lisää aiheesta: 

450 miljoonan euron jättihankkeesta valitus markkinaoikeuteen15.1.2014 14.00
Apotti-johtaja myöntää: ”Käyttöönottoon liittyy riskejä, mutta...”25.11.2014 13.22
Apotti-hanke sai uuden johtajan21.5.2013 14.53

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu