Keskiansio yli 4 100 euroa kuussa – tällä alalla tienaa tasaisen hyvin

Rahoitusalalla pääsee käsiksi kaikkein suurimpiin ansioihin, mutta toisaalta palkkahaitari on myös iso. Parhaat keskiansiot on informaatio- ja viestintäalalla.

Tilastokeskus

Informaatio- ja viestintäalalla yltää parhaisiin keskiansioihin Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan alan keskitienestit nousivat toissa vuonna 4 124 euroon, kun suomalaisten yleinen keskiansio oli 3 284 euroa.

Luvut sekä palkan että kaikki palkanlisät ja luontoisedut, mutta eivät kertaluontoisia palkkaeriä kuten vuosibonuksia.

Tilastokeskuksen mukaan informaatio- ja viestintäala ei ole Suomessa palkkajohtajan asemassa, mutta hyviä keskitienestejä selittää yritys- ja ammattirakenne.

Alalla toimii media- ja tietokoneohjelmistoalan yrityksiä. Yleisimpiä ammatteja ovat muun muassa sovellussuunnittelija, atk-tukihenkilö, myyntiedustaja sekä lehti-, radio- ja televisiotoimittaja.

Alan sisällä suurimpiin tienesteihin ylsivät tietokoneohjelmistojen kustantamisen (5 160 euroa kuukaudessa) ja konsultoinnin parissa työskentelevät (4 273 euroa).

Kaikkein tasapäisintä tienaaminen oli Suomessa ravitsemus- ja majoitusalalla, jossa huonoiten palkattu kymmenys sai alle 1 820 euroa kuussa. Parhaiten palkattu kymmenys sai yli 3 108 euroa.

Suurin palkkahaitari oli puolestaan rahoitus- ja vakuutusalalla, joka maksoi myös kaikkein parhaat palkat. Siellä parhain kymmenys tienasi yli 6 593 euroa kuussa. Ero heikoimmin tienaavaan kymmenykseen oli liki kolminkertainen.

Kaikkien pienipalkkaisimmat palkansaajat työskentelivät hallinto- ja tukipalveluissa sekä palvelutoiminnassa.

Hallinto- ja tukipalveluissa huonoiten tienaava kymmenys ansaitsi vähemmän kuin 1 701 euroa kuukaudessa, ja palvelutoiminnassa alle 1 753 euroa kuussa.

Molemmilla aloilla työskentelee runsaasti avustavia työntekijöitä sekä siivoojia.

toimitus