Puheenaihe

Sinäkin voit rahoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta – 110 miljardin hämäräbisnes

Kuka tahansa voi tietämättään rahoittaa rikollista toimintaa. Rikollisesti haltuun saatua rahaa käytetään niin luksustuotteisiin kuin ravintoloiden tai rakennusfirmojen pyörittämiseen, toteaa Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija.

Johanna Erjonsalo

Järjestäytynyt rikollisuus liikuttelee vuosittain 110 miljardin euron arvosta rahaa Euroopan unionin alueella.

Yleisimmin rahaa saadaan laittomasta huumekaupasta, mutta myös petoksista ja omaisuusrikoksista. Tulokset selviävät seitsemän EU-maan yhteisestä tutkimuksesta, jossa Poliisiammattikorkeakoulu oli mukana.

– Järjestäytynyt rikollisuus, kuten tutkimuksessa mainitut eli Italian mafia tai moottoripyöräjengit, sijoittavat laittomasti saatua rahaa myös täysin lailliseen liiketoimintaan. Rahaa käytetään niin luksustuotteisiin kuin ravintoloiden tai rakennusfirmojen pyörittämiseen. Tavallinen kansalainen voi siis käyttää täysin laillisia palveluita ja samalla rahoittaa tietämättään järjestäytynyttä rikollisuutta, kertoo erikoistutkija Jarmo Houtsonen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Suomessa järjestäytynyt rikollisuus liittyy tyypillisesti moottoripyöräjengien tekemään rahanpesuun sekä huume- ja talousrikoksiin.

Jatkossa tarkoituksena on ottaa tutkimuskohteeksi kaikki Euroopan maat.

Tavoitteena on tehdä myös riskianalyyseja ja esimerkiksi tunnistaa toimialoja, jotka houkuttelevat rikollista toimintaa.

Suomen, Ranskan, Irlannin, Italian, Alankomaiden, Espanjan ja Iso-Britannian yhteinen tutkimusprojekti Project OCP - Organised Crime Portfolio alkoi vuonna 2012. Hankkeen rahoitti Euroopan komissio.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu