Kulttuuri

Ida Nisonen kuvasi maahanmuuttajien näkymiä

Ida Nisosen näyttelykuvat käsittelevät kriisialueiden ja uutisten keskipisteissä olevia kansalaisuuksia Suomessa.

Ida Nisonen

– Valokuvaprojektini on surrealistinen tutkielma muukalaisuudesta ja vieraantuneisuudesta, valokuvataiteilija Ida Nisonen luonnehtii Facing Insecurity - Epävarmuuden kohtaaminen -näyttelyään.

Nisonen aloitti Lahden Muotoiluinstituutissa lopputyönsä vuonna 2008. Hän etsi Suomeen tulleita maahanmuuttajia ja toi nämä valokuvastudioon.

– Se oli pitkä prosessi. Kaiken kaikkiaan kuvasin viisi vuotta, Nisonen kertoo.

Vuonna 1981 syntynyt Nisonen haki studion sommitelmiin ja kuviin ideoita omista kokemuksistaan ja kohtaamisistaan maahanmuuttajien kanssa. Hän myös kuunteli maahanmuuttajien kertomuksia.

– Pystytin studion valmiiksi ja sitten sovin mihin aikaan näemme. Hain kuvattavat pysäkiltä tai asemalta.

Oikean kuvaustunnelman löytäminen vaatii oman työnsä.

– Studio on tällaisessa tilanteessa vähän absurdi ympäristö.

Kuvaukset etenivät rauhassa ja ajan kanssa. Nisonen onnistui saavuttamaan maahanmuuttajien luottamuksen, mikä mahdollisti eräänlaisen leikin, jossa kuvaaja ja kuvattava pystyivät hakemaan oikeaa tunnelmaa erilaisten mielikuvien kautta.

– Kuvattavat olivat tosi hyvin mukana tilanteessa.

Nisonen tietää omasta kokemuksestaan, miltä tuntuu olla muukalaisena vieraassa kulttuurissa. Hän asui vuoden Irlannissa ja kaksi vuotta Etelä-Afrikassa 2000-luvun alkupuolella. Varsinkin aika Etelä-Afrikassa avasi Nisosen silmiä maailmalle, jossa kansalaiset eivät nauti tasa-arvoisuudesta.

– Se oli poliittisesti melko epävakaata aikaa Etelä-Afrikassa. Näin miten esimerkiksi valkoiset olivat herrasväkeä maaseudulla ja värilliset tekivät ruokapalkalla töitä. Samaistuin enemmän sorrettuun ryhmään.

– Se tuntui niin julkealta ja röyhkeältä, miten toinen ihminen voi olla sellainen toiselle. Se oli osasyy miksi en sopeutunut Etelä-Afrikassa elämiseen, Nisonen muistelee.

Näyttelyssään esillä olevien maahanmuuttajien suhteen Nisonen halusi luottamuksen säilyvän koko ajan. Hän sanoo voivansa seisoa teosten takana tässäkin mielessä tänä päivänä. Hän haluaa, että nimenomaan kuvattavien oma persoona on kunnioitettavalla tavalla läsnä teoksissa.

Kuvat käsittelevät muun muassa sellaisia kansalaisuuksia ja maita kuten Afganistan, Irak, Iran ja Syyria.

Ida Nisonen: Facing Insecurity. 7.-27.2. Kulttuurikeskus Caisan Galleriassa (Mikonkatu 17 C, Helsinki).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu