Vaalit

Ehdokkaat eri linjoilla maahanmuuttajien houkuttelusta – ”En lähettäisi Pajusta Afrikkaan, mutta...”

HU:n vaalikoneessa kysyttiin Helsingin vaalipiirin ehdokkaiden kantaa siihen, pitäisikö maahanmuuttajia hankkia aktiivisesti lisää pk-seudulle.

Päivi Tuovinen

Helsingin ei pidä hankkia aktiivisesti maahanmuuttajia, katsoo enemmistö (53 %) Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista kansanedustajaehdokkaista.

Vihreiden ehdokkaat ovat herkimmin hankkimassa muuttajia ulkomailta. Väitteen ”Helsingin pitää hankkia aktiivisesti maahanmuuttajia” hyväksyi 94 prosenttia ehdolla olevista vihreistä, ja vielä suurin osa kannatti väitettä voimakkaasti.

– En lähettäisi Jussi Pajusta Afrikkaan etsimään tulijoita, mutta työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, muotoilee asian vaalikoneessa Jukka Relander (vihr.)

Kati Juvan (vihr.) mukaan Helsinkiin mahtuu sekä uusia osaajia ja yrittäjiä, että myös kurjista oloista tulevia, joita on autettava.

Vastaavasti perussuomalaisten vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 94 prosenttia vastustaa maahanmuuttajien aktiivista hankkimista pääkaupunkiin.

– Maahanmuuttajia kannattaa hankkia aktiivisesti vain silloin, jos on avoimia työpaikkoja joita suomalaiset eivät pysty täyttämään, ja joihin löytyy osaavia tulijoita, Sampo Terho (ps.) esittää.

Kokoomuksen ehdokkaista 59 prosenttia on jokseenkin eri mieltä tai eri mieltä vaalikoneväittämän kanssa, ja 41 prosenttia katsoo, että maahanmuuttajia tulee hankkia aktiivisesti.

– Samaa mieltä, mutta nimenomaan työperäisiä maahamuuttajia, Pertti Salolainen (kok.) vastaa vaalikoneessa.

– Mitä tarkoittaa, että Helsinki hankkisi maahanmuuttajia? Ei kaupungin pidä olla tässä mikään toimija, mutta yritysten pitää voida rekrytoida ulkomaisia työntekijöitä ilman viranomaisten ns. saatavuusharkintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaisille ei tarvitsisi enää ensin osoittaa, ettei Suomesta löydy vastaavaa työvoimaa, linjaa Ben Zyskowicz (kok.).

SDP:n ehdokkaissa mielipiteet jakautuvat varsin tasaisesti, 45 prosenttia vastaajista olisi valmis hankkimaan maahanmuuttajia aktiivisesti ja hieman yli puolet (52 %) on jokseenkin eri mieltä tai eri mieltä.

– Helsinki on jo kansainvälinen ja monikulttuurinen kaupunki. Joka viides koululainen puhuu muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään. Helsingin pitää pystyä houkuttelemaan tulijoita myös jatkossa. Se on tarpeen sekä väestön ikääntymisen että avoimen kaupungin näkökulmasta, kommentoi Pilvi Torsti (sd.).

Vasemmistoliiton ehdokkaista puolet (50 %) ei hankkisi maahanmuuttajia aktiivisin toimin, neljännes kannattaa ja loput vastanneista eivät osaa kertoa kantaansa.

– Kysymyksen asettelu on huumoria, epäilee Sami ”Frank” Muttilainen , ja jatkaa:

– Pitääkö stadin hankkia aktiivisesti turkulaisia? Kyllä tänne saa muuttaa Kemiöstä Keniaan, mutta vapaaehtoisesti.

– Maahanmuuttajia ei tarvitse aktiivisesti hankkia, mutta ihmisten omista tarpeista lähtevä maahanmuutto Helsinkiin tulee tehdä mahdollisimman helpoksi. Helsinkiä tulee myös kehittää kaupunkina, jossa maahanmuuttajien on hyvä asua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän aktiivista vastustamista, hyviä kotoutumispalveluita ja riittävää kielikoulutuksen tarjontaa, taustoittaa Anna Vuorjoki (vas.).

Keskustan ehdokkaista maahanmuuttajia hankkisi aktiivisesti selvästi yli puolet (60 %) vastaajista.

– Kuin koko Suomenkin, tänne tarvitaan tekijöitä, tiivistää Leena Pakkanen (kesk.).

Potentiaalisista äänestäjistä taas 76 prosenttia on vaalikoneväitteen kanssa eri mieltä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vaalikoneen tulos ilahdutti yrittäjien pomoa5.4.2015 13.00
Tämä kysymys repii Helsinkiä – pakkoruotsi jakaa maahanmuuttajatkin27.3.2015 15.00
Ehdokkaat Helsingissä: Säilytetään perintövero5.4.2015 19.00
Yli 250 ehdokasta haluaa laskea alkoholiveroa10.4.2015 05.34
Persuehdokas ymmällään: Miksi vaalilautakunta loukkaa?19.3.2015 14.27
Katso ketkä haluaisivat kokeilla viinien myyntiä maitokaupoissa14.4.2015 09.23
Nyt puhuvat automiehet ja -naiset: Jo riittävät rajoitukset!14.4.2015 21.30
Autoilua rajoitettava Helsingissä! He vaativat sitä, katso miksi14.4.2015 18.30
Ennuste: Tämä puolue saa eduskuntaan lisäpaikan Helsingistä18.3.2015 14.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu