Puheenaihe

Helsingissä osoitettiin mieltä vapaakauppasopimuksia vastaan – marssilla myös eduskuntaehdokkaita

Vapaakauppasopimuksia vastustava mielenosoitusmarssi keräsi kylmästä säästä huolimatta satoja osallistujia.

Toni Tervo

Helsingissä osoitettiin lauantaina iltapäivällä mieltä vapaakauppasopimuksia vastaan. Narinkkatorilta Kampista liikkeelle lähteneeseen kulkueeseen osallistui arviolta 800 mielenosoittajaa.

Mielenilmaus sujui pientä välikohtausta lukuunottamatta rauhallisesti. Kesken marssin mukaan pyrki humalainen jääkiekkomailoin varustautunut seurue.

Yksi mielenosoittaja ehti saada osuman humalassa toikkaroineen mailasta. Poliisi otti neljän hengen porukan sivuun marssilta ennen kuin enempää vahinkoa ehti syntyä.

Tapahtumaan osallistui eduskuntavaalipäivän aattona myös joukko ehdokkaita. Mielenilmaukseen osallistuivat ainakin Thomas Wallgren (sd.), Dan Koivulaakso (vas.), Leo Stranius (vihr.), Heikki Patomäki (vas.), Anna Vuorjoki (vas.) ja Henrik Nyholm (vas.).

Marssin jälkeen saatiin kuulumisia myös europarlamentista. Niitä toivat vihreiden Heidi Hautala ja niin ikään vihreä saksalaismeppi Ska Keller .

Kaksikko kertoi vapaakauppasopimusten olleen parlamentissa esillä tällä viikolla. Hautalan mukaan parlamentissa on virinnyt yhä enemmän kriittisyyttä muun muassa Euroopan unionin ja Yhdysvaltain neuvottelemaa TTIP-sopimusta kohtaan.

Nykyään vapaakauppasopimuksilla pyritään purkamaan sääntelyä, jolla valtiot yrittävät turvata ihmisten terveyttä.”

– Jo neljä valiokuntaa on tyrmännyt TTIP-sopimukseen kuuluvan, ongelmallisena pidetyn riitojenratkaisumenettelyn ISDS:n, kertoo Hautala.

Parlamentilla on 20 valiokuntaa, joista viisi ei Hautalan mukaan ole ilmaissut kantaansa, koska sopimus ei kosketa niiden toimialaa.

Helsingin mielenilmaus oli osa globaalia vapaakauppasopimuksia vastaan järjestettyä toimintapäivää. Kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat järjestäneet 18. huhtikuuta mielenilmauksia eri puolella maailmaa lähes 50 maassa, yli 700 paikkakunnalla.

Mielenilmauksilla on haluttu tuoda esiin epädemokraattisina ja ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta tuhoisina pidettyjen kauppa- ja investointisopimusten ongelmia. Tällä hetkellä näkyvimmin ovat valmistelussa olevat TTIP-, CETA-, TiSA- ja TPP-sopimukset.

Tapahtumakutsussa kerrotaan , että toimintapäivän tarkoituksena oli peräänkuuluttaa kestävää, ihmisiä ja ympäristöä suojelevaa kauppapolitiikkaa suuryritysten etuja palvelevan kauppapolitiikan sijaan.

Aiheesta puhui Helsingissä myös saksalaismeppi Keller.

– Vapaakauppasopimukset eivät ole enää sitä, mitä ne olivat ennen ja mitä monet mieltävät niiden olevan. Nykyään niiden avulla pyritään purkamaan sääntelyä, jolla valtiot yrittävät turvata esimerkiksi ympäristöä ja ihmisten terveyttä, Keller sanoi mielenosoituksessa pitämässään puheessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu