Espoo tyrmistyi: Yli 600 lasta jäi tulematta hoitoon

Espoon kaupungin päivähoidossa varauduttiin ennakkoilmoittautumisten perusteella hoitamaan joulun aikaan yli 1¿600 lasta. Todellisuudessa hoitoon hakeutui vain noin tuhat muksua. Useat vanhemmat eivät edes vaivautuneet ilmoittamaan kaupungille päivähoidon tarpeen muutoksista. Kuvan lapset eivät liity juttuun.

Päivi Tuovinen

Länsiväylä uutisoi joulukuussa kaupungin päätöksestä tuplata joulun aikaan avoinna olevien päiväkotien määrä.

Espoon päivähoidossa varauduttiin joulun aikaan hoitamaan ennakkoilmoitusten perusteella 1 648 lasta kaikkiaan 20 päiväkodissa. Hoitoon tuli vain noin tuhat lasta.

– Käytännössä meillä oli turhaan auki kahdeksan päiväkotia ja töissä noin sata ihmistä liikaa, varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen huokaa.Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Espoo päätti loppuvuodesta tuplata niiden päiväkotien määrän, jotka pitivät oviaan avoimina joulun ja vuodenvaihteen aikaan.

Syynä oli ennakkoon hoitoon ilmoittautuneiden lasten poikkeuksellisen suuri määrä ja vanhempien vihaiset yhteydenotot.

– Erityisen ikävää oli se, että hyvin suuri joukko vanhempia jätti kokonaan perumatta lapselleen varatun hoitopaikan, Tossavainen huomauttaa.

Monessa päiväkodissa jouduttiin muun muassa heittämään suuria määriä ruokaa jätteisiin, koska syöjiä oli paljon ennakoitua vähemmän.

Hoitoon ilmoittautui 40, paikalle tuli kolme lasta.”

Esimerkkinä Tossavainen mainitsee Kuutamon päiväkodin, jonne oli ilmoittautunut hoitoon 40 lasta Matinkylän-Olarin alueelta.

– Henkilökunta ja ruuat oli mitoitettu sen mukaan. Hoitoon lapsia tuli vain kolme.

Päivähoitopalveluissa on laskettu, että kaupungilta meni turhiin palkka- ja muihin kuluihin joulun aikaan noin 140 000 euroa.

– Se on käytännössä aivan hukkaan heitettyä rahaa, jonka olisi voinut käyttää järkevästi lasten hoitoon.

Espoossa lasten vanhempia on pyydetty ilmoittamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa hoidon tarpeessa tapahtuvista muutoksista.

– Aina on ollut ongelmia siinä, etteivät kaikki vanhemmat tee niin. Tämä (joulunaika) oli kuitenkin huippu, Tossavainen hymähtää.

Päivähoitolaki ei velvoita vanhempia ilmoittamaan hoidon tarpeen muutoksista. Subjektiivinen päivähoito-oikeus sen sijaan takaa hoitopaikan jokaiselle sitä tarvitsevalle alle kouluikäiselle lapselle.

– Meillä ei ole mitään mahdollisuutta määrätä esimerkiksi minkäänlaisia sanktioita. Voimme vain toivoa vanhemmilta vastuullisuutta.

Tossavainen muistuttaa vanhempia siitä, että joulunajan tapahtumat vaikuttavat päiväkodeissa pitkään.

– Joulun ajan töissä olleet pitävät lomiaan ja vapaitaan nyt. Hoidossa olevalle lapselle tutun hoitotädin korvaa monessa päiväkodissa sijainen.

Käyttäjän Seppo Korkman kuva
Seppo Korkman