Ruoka

Donitsin ja croissantin yhdistelmä saa jatkoa – nyt tulee brookie

RUOKA Kahden eri leivonnaisen yhdistäminen on kevään trendi. Lopputulos ei tosin ole kahden summa, vaan jotakin aivan uutta.

Cookien ja brownien yhdistelmä liittää yhteen murean amerikkalaisen keksin ja sitkoisen suklaaleivoksen.

Anikó Lehtinen

Joko olet maistanut viime kevään kuuminta hybridiherkkua, cronutia?

Cronut on donitsin ja croissantin yhdistelmä. Se tehdään croissant- tai lehtitaikinasta, mutta donitsin muotoon.

Useimmiten leivonnainen vielä uppopaistetaan ja pyöräytetään sokerissa tai kuorrutetaan – aivan kuten donitsitkin.

Osa leipureista myös täyttää cronutin vaniljakreemillä tai kermavaahdolla.

Vaikka cronutsin povataan olevan uusi kuppikakku – leivonnainen, josta jokainen itseään kunnioittava leipuri ideoi oman versionsa – cronut-tuotemerkille löytyy omistaja.

Leivonnaisen on rekisteröinyt amerikkalainen kondiittori Dominique Anseli, joka myös väittää keksineensä cronutin.

On cronut Anselin keksintö tai ei, ehdoton hitti se joka tapauksessa on.

Dominique Ansel Bakeryn ovella on edelleen päivittäin pitkiä jonoja ja Time-lehti valitsi leivonnaisen yhdeksi vuoden 2013 parhaista keksinnöistä.

Cookien ja brownien yhdistelmä liittää yhteen murean amerikkalaisen keksin ja sitkoisen suklaaleivoksen."

Cronut ei kuitenkaan ole vain yksi ihmetuote. Yhdistelmäleivonnaisia on ideoitu viime vuosina myös muualla.

Yksi esimerkki tästä on New Yorkin Brooklynista kotoisin oleva brookie. Cookien ja brownien yhdistelmä liittää yhteen murean amerikkalaisen keksin ja sitkoisen suklaaleivoksen.

Brookien keksi Brooklynin Red Hookissa sijaitseva Baked-panimo jo vuonna 2010.

Brookie tehdään leipomalla ensin brownie-taikina, johon sitten vuollaan cookie-taikinapaloja päälle ennen paistamista.

Koko komeus paistetaan lopuksi uunissa kostean rapeaksi herkuksi.

Brookien makua pystyy muokkaamaan loputtomiin.

Taikinaan voi lisätä erilaisia suklaa- ja karkkirakeita, riisimuroja, kookoslastuja, vaahtokarkkeja, maapähkinävoita, kuivattuja hedelmiä tai merisuolaa ja toffeerakeita.

Myös kakkuja yhdistellään – eikä vain Yhdysvalloissa.

Amerikkalaisen juustokakun ja kirpeänmakean sitruuna-marenkipiirakan yhdistelmän on luultavasti keksinyt ruotsalainen mestarileipuri Roy Fares .

Tämän herkun maku on ainutlaatuinen sekoitus kermaisuutta, sitruunaisuutta ja makeutta.

Alkuperäisessä reseptissä käytetään italialaista, keitettyä marenkia, mutta yhtä hyvän tuloksen saa myös tavallisella marengilla.

Vaikka piirakka on suuritöinen, se palkitsee maukkaalla suutuntumalla ja herkullisuudella tekijänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu