Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

EU-tutkimus rankkaa Suomen karuksi paikaksi naisille – nämä tekijät selittävät tulosta

Alkoholilla on tuoreen EU-tutkimuksen mukaan yhteys naisten kokemaan väkivaltaan. Riski joutua uhriksi kasvaa, jos kumppani juo paljon.

Tomi Ronkainen

Tuore EU-tutkimus romuttaa käsitystä Pohjoismaista ja Suomesta turvallisena paikkana naisille. Tutkimuksen mukaan Tanska ja Suomi ovat naisille EU:n väkivaltaisimpia maita. Myös Ruotsi sijoittuu häntäpäähän, kun mitataan naisten kokemaa vainoa sekä psyykkistä väkivaltaa.

EU:n perusoikeusviraston FRA:n tekemän tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista 15-vuotta täyttäneistä naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Enemmän väkivaltaa kohtaavat tutkimuksen mukaan vain tanskalaiset naiset.

Myös psyykkinen väkivalta ja naisten kokema vainoaminen on tutkimuksen mukaan Suomessa varsin yleistä. Kaikkein yleisintä vainoaminen ja psyykkinen väkivalta on tutkimuksen mukaan kuitenkin Ruotsissa.

Tutkimuksen tekijät toteavat, että haastattelujen pohjalta tehdyn selvityksen lukuihin voi vaikuttaa se, kuinka laajalti ongelmista on lupa kussakin maassa puhua. Tämä voi osaltaan selittää tasa-arvostaan tunnettujen Pohjoismaiden korkeita lukuja.

Lukuja tulkittaessa on huomioitava myös maiden erilaiset sosiaaliset ja kulttuuriset ominaispiirteet, kuten seurustelutavat sekä kodin ulkopuolella työskentelevien naisten osuus.

Yhtenä selittävänä tekijänä tutkimuksessa mainitaan alkoholi, jonka kulutuksella on tutkijoiden mukaan yhteys naisten kokemaan väkivaltaan. Etenkin kumppanin raju alkoholin käyttö lisää väkivallan riskiä.

Aiemmista tutkimuksissa on myös todettu, että naisten oma runsas alkoholinkäyttö liittyy usein väkivallan uhriksi joutumiseen.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Milla Aaltonen sanoo, että luvut ovat järkyttäviä.

– Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus, jonka yleisyys on ollut pitkään tiedossa, Aaltonen toteaa liiton tiedotteessa.

Tutkimuksessa ei selvitetty kaikkia väkivallan lajeja, kuten kunniaan liittyvää väkivaltaa. Aaltosen mukaan myös näitä pimentoon jääviä alueita pitäisi tutkia.

Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 42 000 naista kaikista 28 EU-maasta. Suomesta haastateltavia oli noin 1 500.

Onko Suomi karu naisilleen? Kommentoi!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu