Asuminen

Hernesaaren suunnitelmat herättävät huolta asukkaissa

Ravintoloitsija Sedu Koskinen aikoo jo tulevana kesänä perustaa tapahtuma-alueen Hernesaaren kärjen tuntumaan soramaalle, jossa Munkkisaari-Hernesaari-seuran Niko Lipsanen seisoi koiransa kanssa aiemmin tällä viikolla. - Alue on ollut vuosia vajaakäytöllä.

Sanna Jompero

– Pahinta olisi, jos saaren kärkeen ryhdyttäisiin tuomaan aikanaan tonneittain maa-ainesta vaikkapa aikanaan Pisararadan työmaalta, toteaa Niko Lipsanen kaupungin aitaamasta alueesta Hernesaaren kärjessä.

Hernesaari on lähivuosina muuttumassa varastointialueesta ja rakentamattomasta rantaviivasta aktiiviseksi asuinalueeksi palveluineen. Suurin osa varastorakennuksista ja jalkapallohalli puretaan pois asuntojen tieltä.

Pitkin rakentamatonta rantaviivaa on suunniteltu hengästyttävällä vauhdilla kahvilaa, ravintolaa, yleistä saunaa ja tapahtuma-aluetta.

Osa Hernesaaren ja Munkkisaaren asukkaista on ollut huolissaan tulevista muutoksista.
– Totta kai tulee aina huolta, minkälaisia liikennesumppuja alueelle tulee, jääkö rantaan viheralueita tai mahtuuko bussiin [bussi 14]. Risteilymatkustajat täyttävät sen jo nyt, toteaa Lipsanen, joka toimii Munkkisaari-Hernesaari -seuran hallituksen varapuheenjohtajana.

Myös alueen roskaantuminen ja metelöinti ovat arveluttaneen osaa lähitalojen asukkaista.
 Lipsanen itse pitää Hernesaaren elävöittämistä tervetulleena.
– Pääasiassahan alue on mennyt kivaan suuntaan. Odotan, että tähän tulee uusi kaupunginosa. Alue on ollut alikäytöllä.

2020-luvun lopussa Hernesaaren kärjessä asuu 6 000 asukasta, raitiolinja 6 kulkee Kalasatamasta lähes Hernesaaren kärkeen ja ranta on muutettu puistoalueeksi.

Jo ensi kesäksi rantaviivan tuntumaan, kahvila Birgitalle tulee tekemään seuraa näyttelijä Jasper Pääkkösen ja yrittäjä Antero Vartian Löyly-nimeä kantava sauna- ja ravintolarakennus, johon tulee myös kaksi yleistä saunaa.

Tieto ravintoloitsija Sedu Koskisen vuokraamasta tapahtuma-alueesta sai reilu viikko sitten osin kitkerääkin arvostelua osakseen. Viisi ravintola- ja yhden kahvilakontin, esiintymislavan, saunan ja huvilateltan rajaamalla alueella ryhdytään järjestämään tapahtumia jo ensi kesänä. Kiinteistövirasto vuokrasi alueen Koskisen yritykselle viideksi vuodeksi.

– Alueesta on tarkoitus tehdä samankaltainen kuin Jätkäsaaresta. Luulen, että ranta, joka jo nyt on hyvin suosittu, tulee käytännössä laajenemaan, toteaa arkkitehti, alueen projektipäällikkö Matti Kaijansinkko kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Koskisen vuokraama tapahtuma-alue on väliaikainen. Paikalle rakennetaan aikanaan puisto.
– Kyse on kantakaupungin laajennuksesta ja uudesta kaupunginosasta, jossa purjehdus ja merenkulku ovat merkittävä teema, Kaijansinkko jatkaa.

Hernesaaren kärkeen rakennetaan iso venesatama. Helikopterikentälle etsitään uutta paikkaa.

– Monella on sellainen käsitys, että Hernesaaresta ollaan tekemässä rikkaille tarkoitettua luksusaluetta. Alue on tarkoitettu ihan kaikille. Asuntorakentaminen toteutetaan Helsingin asunto-ohjelman mukaisesti, Kaijansinkko jatkaa.

Asunnoista 20 prosenttia on tuettua vuokra-asuntotuotantoa, 40 prosenttia sääntelemättömiä vuokra- ja omistusasuntoja ja loput 40 prosenttia hitas-asuntoja. Talot ovat 5–8-kerroksisia.

Telakka-alueesta uudeksi Jätkäsaareksi

Hernesaari halutaan muuttaa merihenkiseksi kantakaupungin osaksi.

Alueelle rakennetaan 3 500 asuntoa noin 6 000 asukkaalle.

Rakentaminen alkaa 2020-luvulla.

Alueelle jää edelleen risteilijälaituri.

Helikopterikentälle etsitään uutta paikkaa.

Alue tulee muistuttamaan Jätkäsaarta.

Hernesaari oli vuosikymmeniä telakka- ja satamakäytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Sedu Koskinen puuhaa 2 500 hengen ravintola- ja tapahtuma-aluetta Helsinkiin20.4.2015 12.35
Ex-salkkaritähdet räväyttävät – uusi virkistyskeidas Helsinkiin26.3.2015 12.00
Näin Helsingin suursaunahanketta ideoiva Antero Vartia kiitti äänestäjiään20.4.2015 08.26
Hiili hivelee luonnetta Hernesaaren Birgitan kupeisiin ja burgereihin5.9.2014 17.00
Hernesaaren uimalahanke upposi13.5.2013 16.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu