Paikalliset

Viikin Gardeniaa uhkaa lopettaminen

Viikissä sijaitseva Gardenia on suosittu luokkaretkikohde.

Sanna Jompero

Viikissä sijaitseva trooppinen puutarha Gardenia saatetaan sulkea piankin, mikäli pikaista ratkaisua puutarhan talouden pelastamiseksi ei löydy.

Kaupungin tytäryhtiöiden toimintaa valvova konsernijaos teki maanantaina päätöksen, että kaupungin osallisuus yhtiöstä voidaan purkaa.

Helsinki omistaa Gardeniasta reilut 91 prosenttia ja yliopisto loput.

– Samalla sovittiin, että ryhdytään pohtimaan, mitä muuta käyttöä kiinteistöllä voisi olla tai auttaisiko luontokoulurahojen lisääminen asiaa, sanoo Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Ongelmalliseksi koulutuskäytössäkin toimineen puutarhan sulkemisen tekee se, että erikoiselle rakennukselle olisi vaikea löytää ostajaa, vuokralaista tai kaupungin muuta käyttöä.

Puutarhan kohtalo on Saurin mukaan tarkoitus ratkaista kuluvan kevään aikana.

Suurin syy jo vuosia jatkuneeseen talousahdinkoon on, että kaupungin virastot eivät ole pystyneet ostamaan Gardenian palveluita lihavien vuosien tapaan. Merkittävimmät tilaajat ovat olleet puutarhan luontokoulun palveluita ostanut opetusvirasto sekä rakennusvirasto ja ympäristökeskus.

– Meillä ei ole näin enää mitään mahdollisuuksia selvitä taloudellisesti. Kustannuksia emme voi enää karsia, sanoo Gardenian toimitusjohtaja Sari Oikarinen.

Toiminta on uhannut kaatua jo aikaisempina vuosina yksin rakennuksen korkeisiin vuokriin.

Vuonna 2001 valmistunut Gardenia oli aikanaan ennätyskallis ja sen rakentaminen maksoi yli 34 miljoonaa euroa. Tilakeskukselle maksettava vuokra on huikeat 52 000 euroa kuukaudessa.

Tilakeskus on myöntänyt vuosia vuokranalennusta, jota ei enää jatketa ensi kesäkuun jälkeen, ja vuokra nousee entisestään yli 5 000 eurolla.

– Olemme kuitenkin sidottuja tähän rakennukseen, koska puutarhaa ei voi siirtää minne tahansa, Oikarinen sanoo.

Tämän vuoden tulos tulee Saurin mukaan olemaan pakkasen puolella arviolta noin 240 000 euroa.

Gardeniassa on yhdeksän vakituista työntekijää. Yhtiön kokonaistulot olivat viime vuonna 947 000, joista kaupungin avustuksen osuus oli kaksi kolmasosaa eli reilut 600 000 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu