Master Chef -kokin esikoinen on tässä: Gourmeeta perkele

Ruokabloggari ja MasterChef-kilpailija Lotten Lindborg-Suhonen kirjoitti ruokakirjan, joka tulee painosta huhtikuussa.

Lotta Åberg

Lotten Lindborg-Suhonen laittaa mielellään ruokaa isolle porukalle. Lihassa hän suosii kaikkia erilaisia paloja kuten possun poskea, josta laitettuja gourmetannoksia hän tässä viimeistelee.

Klaus Suhonen

Perunaa kuutoina, sipseinä ja pyreenä. Nam!

Klaus Suhonen

Gourmeeta perkele kansikuvassa ja nimessä on asennetta.

Klaus Suhonen

Pataan päätyvien porkkanoiden viipalointi käy Lottenilta käden käänteessä. Lue lisää hänen perheensä arjen ruoanlaitosta blogista www.lotten.fi

Lotta Åberg

Possun posken kylkiäisiksi marinoituja sipuleita. Lotten arvelee, ettei hän olisi kirjoittanut Gourmeeta perkele -kirjaansa ilman MasterChef-kilpailua. Teos tarjoaa reseptien lisäksi kaavan gourmetruokien valmistamiseen.

Lotta Åberg

Master Chef -kilpailussa kokkaava porvoolainen Lotten Lindborg-Suhonen on viimeistelemässä huhtikuussa ilmestyvää ensimmäistä ruokakirjaansa. Gourmeeta perkele -teoksen tärkein anti on kaava, mikä avaa kotikokeillekin salat gourmetruokien valmistamiseen.

– Kaikki pyörii kirjassa kaavan ympärillä. Se tarjoaa avaimet todellisen gourmet-ruoanlaittoon. Kaava auttaa myös ymmärtämään, miksi ravintolasta ulos tullessa voi joskus olla kylläinen, mutta ei tyytyväinen olo, Lindborg-Suhonen muotoilee.

Kirjan kansikuva ja taitto ovat aviomiehen, graafikko Klaus Suhosen käsialaa. Pariskunnalla on mainostoimisto kotonaan Porvoon vanhassa kaupungissa.

Kaava auttaa myös ymmärtämään, miksi ravintolasta ulos tullessa voi joskus olla kylläinen, mutta ei tyytyväinen olo.”

 Lindborg-Suhonen on tyytyväinen, jos Pulp Median kautta jakeluun menevää kirjaa myydään parikin tuhatta kappaletta.

– Tällainen kirja voisi myydä paljonkin, mutta olen realisti. Tämä on mun eka kirja ja kilpailu on kovaa. Ilman Master Chef -kisaa en varmasti olisi uskaltanut lähteä tätä julkaisemaan, sen verran haastavaa kirjojen myynti on. Kilpailu on kuitenkin tuonut paljon julkisuutta ja näkyvyyttä lehdissä ja radiossa, Lotten toteaa.

Master Chef -loppukilpailu käydään 8. huhtikuuta. Tällä viikolla Lotten oli sarjassa laittamassa ruokaa Kansallisteatterilla ja pärjäsi hyvin.

– Pitää vain keskittyä siihen hetkeen ja jokaiseen annokseen kerrallaan, hän kuvaa tunnelmia.

Lotten luonnehtii kirjassa paljastamansa kaavan avaavan gourmetruoan laittamisen perusasiat, miten erilaisia ruokakomponentteja käyttämällä löytää oikeanlaisen tasapainon valmistamaansa ruokaan sen eri makujen välille.

Lottenille on tärkeää nostaa esille oikeiden raaka-aineiden löytämisen ja käsittelyn merkitys ruoanlaitossa.

– Ei tarvitse olla sisäfilettä. Raaka-aineita on niin paljon muitakin ja edullisempia lihanosia, hän toteaa.

Kaavan soveltamiseksi kirjassa on 50 reseptiä muun muassa kala- ja liharuokien ja jälkiruokien tekijöille.

Lotten tietää reseptikirjoja olevan vaikka kuinka paljon ja netissäkin niitä on pilvin pimein kaikkien saatavilla.

– Mahtavaa, jos ihmiset kokkaa mun resepteillä, mutta vasta sitten olen todella onnistunut, jos he ryhtyvät soveltamaan kaavaani muihin resepteihin!

Ei aina tarvitse olla sisäfilettä. Raaka-aineita on niin paljon muitakin ja edullisempia lihanosia.”

Lindborg-Suhosen keittiöstä löytyy aina munia, paljon juureksia, sipulia ja valkosipulia, erilaisia yrttejä, sitruunaa, oliiviöljyä ja suolaa. Niillä kokkaa pitkälle myös perheen lasten, viisivuotiaan Kimin ja seitsemänvuotiaan Kentin kanssa.

– Kim on mielellään mukana kokkaamassa ja Kent leipomassa. Me syödään paljon pullaa, Lotten nauraa.

Hän tunnustautuu kuitenkin suolaisen ystäväksi, vaikkakin kirjan resepteistä löytyy myös makeita ruokia.

– Eilen tein padassa possun poskea, johon tuli seuraksi selleripyre ja valkokaalisalaatti. Rakastan edullisia lihapaloja ja sesongin juureksia, risottoa ja sushia. Voisin elää niillä! Entä kananmunat - voisin tehdä yhden kirjan niistä, Lotten innostuu.

Hän arvelee, että pihapiiristä Itäisellä Pitkäkadulla olisi pieni kanatarha, jos sellaisen pitäminen olisi vanhassa kaupungissa mahdollista.

– Se olisi ihanaa. Olen haaveillut myös kunnon leipäuunista pihalla. Tiilisestä uunista, missä voisi paistaa lämpimiä, rapeakuorisia arinaleipiä, Lotten maalailee.

Emäsalossa kasvanut Lotten sanoo heidän viihtyvän kesällä paljon kalaisien vesien äärellä Vessöön suunnassa, jossa useilla ystävillä on kesänviettopaikkoja.

Julkkiskokki on ikionnellinen, että Porvoosta saa läheltä mainioita raaka-aineita ruoanlaittoon.

Omia suosikkeja hänellä ovat Porvoon Kalatalo, Herek ja Lindroosin savustamo Tyysterinkoskella.

Omat kehunsa saa Porvoon lukuisa joukko gourmetravintoloita, joiden taso houkuttelee kaupunkiin paljon ruokaturisteja, sekä ihanat kahvila Rongo ja Bistro Zum Beispiel.

– Harmi, että Anton & Anton hävisi, mutta olen tehnyt sitten makkarat itse, Lotten sanoo.