Puheenaihe

Luomuruoka voi olla tappavan vaarallista ‒ 50 kuoli Euroopassa

Luomu ei olekaan aina terveellistä.

Vantaan Sanomat

On tiedetty, että antibioottien liikakäyttö nopeuttaa niille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. Mutta vauhti riippuu myös siitä, kuinka paljon bakteereissamme on resistenssigeenejä tai niiden esiasteita. Uudet tutkimustulokset puhuttavat.

Näin muistuttaa erikoistutkija emeritus Jussi Tammisola.

Hänen mukaansa viidakon villiheimon suolistossa asuu ennätysmäärä antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, yllättää tuore tutkimus (Science Advances 17.4., HS 22.4.). Näiltä bakteereilta löytyi peräti kolmekymmentä uutta geeniä, jotka kohentavat niiden antibiootinsietoa.

‒ Luontaisaatteen väki puistelee päätään: miten ihmeessä tämä voi olla mahdollista? Eihän näitä eristyneitä metsästäjä-keräilijöitä ole koskaan lääkitty antibiooteilla. Ja että ihannoidut ”luomuihmiset” ovatkin uhka kansanterveydelle ja voivat kiihdyttää superbakteerien kehittymistä?

Biologia löytö ei Tammisolan mukaan hämmästytä. Maaperässä antibioottiresistentit bakteerit ovat ylei­siä, ja alkeellisissa oloissa ihmiset saavat sellaisia tavallista enemmän.

‒  Tiedettiinhän jo 1980-luvulla, että ”elävän ravinnon” syöjillä on tuhat kertaa enemmän antibiootti­resistenttejä bakteereita suolistossaan kuin muilla.

Lehmänlannan käyttö pellolla saa Tammisalon mukaan  antibioottiresistentit bakteerit kukoistamaan maaperässä. Tämä riehaantumi­nen johtuu tosiaan lannasta eikä antibiooteista, sillä koelehmät oli kasvatettu täysin antibioottivapaasti, kuten Amerikan luomu vaatii.

‒ Sama antibioottiresistenttejä bakteereja innostava vaikutus on myrkyllisillä, useim­mille eliöille vahingollisilla kupariyhdisteillä, joita luomussa maailmalla yhä levitetään viljelmille homeiden tai tuholaisten tappamiseksi ainakin viinin- ja tomaatintuotannossa ‒ ja myös riisin viljelyssä, vaikka aine on vesieliöille erittäin myrkyllistä

Hän muistuttaa, että Euroopassa kuoli 50 ja vahingoittui yli 4000 ihmistä luomuiduista saatuun veriripuliin vuonna 2011. EHEC-bakteeri oli todennäköisimmin peräisin lehmänlannasta.

‒ Tappavuutta pahensi se, että luomupöpö osoittautui myös vastustus­kykyiseksi antibiooteille ‒ kuten uuteen kuvaan hyvin sopii.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu