Makumaailma

Kilpailija Pihlajasaarelle? Lonnaan pääsee helposti, nopeasti ja halvalla - katso kuvat

KESÄNVIETTO Keskelle Helsinkiä avautui ainutlaatuinen yhteinen retki-, elämys- ja juhlapaikka. Matka kestää ja maksaa alle kympin.

– Saaressa ollaan aina säiden armoilla, Jouni Rahikainen, Ville Wäänänen ja Pauli Waroma korostavat. Sunnuntaisin Lonnassa kokataan mahdollisimman paljon pihalla. 80-paikkaiselle terassille on tulossa sateelta ja paahteelta suojaava markiisikatos. Kahvilasta voi hyvällä säällä ostaa myös piknik-kassin.

Johanna Erjonsalo

Entisen armeijasaaren historiassa on tapahtunut täydellinen suunnanmuutos. Ennen Lonnaan oli pääsy jyrkästi kielletty, nyt sinne odotetaan 40 000 kävijää joka kesä.

Entinen miinavarasto otettiin yhteiseen käyttöön viime kesänä.

– Aurinkoisella säällä kävijöitä oli 500, sateella 5. Poiju-klubin suosituin ilta veti 900 henkeä. Kaikkiaan täällä oli noin 20 000 kävijää, laskee Lonnaa yhdessä Fregatti Oy:n kanssa valtiolta vuokraavan Sherpa Oy:n toimitusjohtaja Pauli Waroma .

Ostopakkoa ei ole, vaikka ruoka onkin hyvää.”

Kesäkausi Suomenlinnan ja Katajanokan välissä sijaitsevalla saarella käynnistyi viime viikonloppuna.

Ravintola ja kahvila palvelevat kävijöitä keskellä saarta punaisessa tiilirakennuksessa.

Keltainen talo kätkee sisäänsä komeat hirsiseinäiset huoneet, joita käytetään muun muassa kokouksiin, joogaan, lastenteatteriin, esityksiin ja työpajoihin.

– Lonnaa kehitetään vaihe kerrallaan. Syksyllä saadaan kuntoon isot tiilivarastot, joita voidaan vuokrata esimerkiksi hää- ja juhlatilaisuuksiin. Otamme vastaan ideoita, mitä kaikkea täällä voisi järjestää, kertoo saarta isännöivän Fregatti Oy:n toimitusjohtaja Ville Wäänänen .

Suunnitelmissa on vielä sauna ja uimapaikka. Kaikkiaan rakennuksia on 7 ja remontit jatkuvat vielä ensi vuoden.

Lonnan kehitystyö etenee Wäänäsen ja Waroman mukaan kahden pääperiaatteen mukaan: saaren pitää olla kaikkien käytettävissä ja toiminnan pitää olla kannattavaa.

– Tämä ei ole ravintolasaari. Kuka tahansa voi tulla tänne omalla veneellä tai JT-Linen reittilaivalla nauttimaan meriluonnosta. Ostopakkoa ei ole, vaikka meillä onkin hyvää ruokaa ja juomaa myynnissä, Wäänänen lupaa.

Hääpaikkaa kysellään valtavasti.”

Wäänäsen ja Waroman laskelmissa bisnekselle riittää, että saarella kesän mittaan käyvistä 40 000 hengestä noin 20 prosenttia käyttää ravintola- ja kahvilapalveluja. Lisätuottoja tulee aikanaan tilavuokrista, mutta ravintolaa ja hirsitaloa ei vuokrata yksityistilaisuuksiin.

– Hääpaikkakyselyjä on tullut valtavasti, mutta olisi outoa, jos kaupunkilainen tulisi tänne ja laiturilla olisikin lappu: yksitilaisuus, Wäänänen kertoo.

Helsingin saaristossa Lonna vertautuu Wäänäsen mielestä luontevimmin Uunisaareen, jossa yleinen uimaranta ja ravintola toimivat rinnakkain.

– Tämä on urbaani Pihlajasaari. Metsä puuttuu ja rakentamistehokkuus on keskustatasoa.

Vain 170 metrin pituisella saarella maisema avautuu kaikkialla Helsinkiin – Kauppatorinrantaan Kruunuvuoreen ja Suomenlinnaan.

– Kotimaista, mahdollisimman paljon luomua, käsin tehtyä, TopChef-kisastakin tuttu keittiömestari Jouni Rahikainen luonnehtii 50-paikkaisen ravintolan linjaa.

19. toukokuuta lähtien ravintola on avoinna ma–pe kello 12–21, sunnuntaisin kattaukset kello 12 ja 14.30. Listalla on liha- kala- ja kasvis alku- ja pääruuat, pari jälkiruokaa ja kotimaisia juustoja. Alku- ja jälkiruuat maksavat 8–12 ja pääruuat 18–29 euroa.

Kahvila on avoinna päivittäin kello 10–17.

Laivalippu Kauppatori–Lonna–Kauppatori maksaa 7/3,50 euroa ja sillä pääsee myös Suomenlinnaan.

Lisätietoa saaresta: www.lonna.fi

Reittilaivoilla saariin ja ravintoloihin

Näihin Helsingin saariin pääsee maksullisilla reittiveneillä:

Harakka, Kaunissaari, Korkeasaari, Liuskasaari, Lonna, Mustasaari, Pihlajasaari, Vartiosaari, Satamasaari, Iiluoto, Sirpalesaari, Suomenlinna, Särkkä, Uunisaari, Valkosaari.

Lisätiedot www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kartat-ja-liikenne/joukkoliikenne/lauttaliike...

Näissä saarissa on kahvila tai ravintola: Kaunissaari, Korkeasaari, Liuskasaari, Lonna, Pihlajasaari, Sirpalesaari, Suomenlinna, Särkkä, Uunisaari, Valkosaari.

Espoossa reittivene vie neljään saareen: Iso Vasikkasaari, Gåsgrund, Rövaren, Stora Herrö. Isossa Vasikkasaaressa toimii kahvio ja kesäravintola.

Lisätiedot: www.espoo.fi/ulkoilu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kesä jatkuu vielä hetken saariravintoloissa26.8.2013 15.56
Suomenlinnassa rakennettiin vanha sota-alus4.7.2013 09.50
Tärpit Suomenlinnaan – nämä kannattaa nähdä tänä kesänä2.7.2013 15.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu