Ajoitko korttelirallia 90-luvun Keravalla? Tämä tapahtuma on sinulle

Sami Salmi (vas.), Pekka Tolvanen, Kaj Kokkinen, Mika Simo ja Antti Koivunen ovat autoineen paikalla, kun Keravan keskusta herää henkiin huhtikuussa.

Oskari Lehto

Kultaisen 1990-luvun puolivälissä Keravan keskustan kadut täyttyivät autoista ja nuorista viikonloppuiltaisin. Amerikanautoja, bensankatkua, musiikinjytkettä, karvanoppia ja kaljapulloja – kaikenlaista nähtiin, kun autot sahasivat edestakaisin torin ja aseman väliä.

Viranomaiset ja virkamiehet alkoivat kuitenkin suitsia menoa, ja 2000-luvulla Keravan keskusta on autioitunut tyystin viikonloppuisin.

Eräänä päivänä näin pari kaveria torin R-kioskilla ja siinä saimme tämän ajatuksen.”

Nyt perinnettä ja samalla Keravan keskustaa ollaan herättelemässä henkiin.

Keravalainen Sami Salmi on perustanut Facebookiin ryhmän säännöllisesti järjestettävää autojen kokoontumistapahtumaa varten. Ryhmään on liittynyt lyhyessä ajassa yli sata kiinnostunutta.

– Eräänä päivänä näin pari kaveria torin R-kioskilla ja siinä saimme tämän ajatuksen. Tarkoituksena ei ole enää ajaa ympyrää keskustassa, vaan kokoontua autojen kanssa Keravan torille muistelemaan menneitä, kiinteistövälittäjänä nykyisin työskentelevä Salmi korostaa.

Salmi on itse aikanaan niellyt Keravalla lukemattomia kilometrejä. Vuosina 1993–1995 hänen viikonloppunsa kuluivat auton ratissa tai kyydissä – mutta miksi?

– Kaupungilla nähtiin kavereita, koska kaikki kaveritkin olivat siellä. Välillä käytiin Essolla tankilla ja sitten ajot taas jatkuivat. Pari kertaa sain sakot, koska viittä kierrosta enempää ei saanut ajaa. Poliisikin puhutteli minua etunimeltä, Sami Salmi muistelee.

Pari kertaa sain sakot, koska viittä kierrosta enempää ei saanut ajaa.”

Ensimmäiseen tapahtumaan huhtikuun 11. päivänä Salmi on houkutellut mukaan paikallisia yrityksiä ja vanhan torin laidalla tunnelmaan virittää Johnny Filter & Rocky Road -yhtye.

Myöhemmin kokoontumisia on joka kuukauden toisena perjantaina syyskuuhun asti. Sami Salmi on paikalla omalla Oldsmobilellaan, mutta amerikanrauta ei ole ehdoton edellytys osallistumiselle.

– Mukaan voi tulla periaatteessa ihan millä vaan autolla. Tavoitteena on, että kaikilla on kivaa, vaikka nyt täällä mennäänkin ihan vain kahvin voimalla, Salmi naurahtaa.

Autojen kokoontumistapahtuma Keravan vanhalla torilla Torikadulla huhtikuun 11. päivänä 2014 kello 19 alkaen.

Karvanopat kuuluvat kortteliralliin

Korttelirallia on Keravalla harrastettu jo vuosikymmeniä sitten.

Buumi sai nostetta keravalaisen Teddy & The Tigers -yhtyeen menestyksestä 1970-luvun lopussa. Yhtyettä innoitti cruising-kulttuurista kertonut hittielokuva American Graffiti.

Ilmiö huipentui 1990-luvun puolivälissä, kun tv-persoona Tapio Liinoja julisti Suomeen parhaat -ohjelmassa valtakunnan parhaan pillurallin olevan Keravalla. 

Keravalaista perinnettä kunnioittavat myös Keravan kaupungin vuonna 2012 julkistamat vaaleanvihreät Kerava-karvanopat, joita on myyty tuhansittain. Kaupunginjohtaja Petri Härkönen on lahjoittanut karvanoppia huhtikuun tapahtumaa varten.

Karvanopat liitetään oleellisesti kortteliralliin; niiden suosio alkoi 1950-luvulla Yhdysvalloissa, jossa autoileva nuoriso käytti niitä merkkinä toisilleen. Nostamalla karvanopat auton taustapeiliin roikkumaan viestitettiin halukkuudesta kilpa-ajoon.

Kommentit

No periaatteessa jokainen perjantai on varattu.. tai no kuukauden neljäs perjantai on auki koska Porvoo on lauantaina..

Nykyään alkaa olemaan joka viikonloppu jotain, että se on ihan sama mihin kohtaa sen änkee, jollakin on jo jotain muuta..

Hienoa että joku näkee vaivaa sen verran että ottaa homman hanskaan.. syvä kumarrus siitä. Itse tulen kyllä omalla hopalla kyllä paikalle

RivieraGS