Ruoka

Herkkuleipiä vai siiderinen omenapiirakka? Testaa molemmat

Happamat omenat sopivat loistavasti omenapiirakkaan.

Anikó Lehtinen

Herkkuleipä

(määrät per leipä)
3 palaa hyvää maalaisleipää
3 siivua salamia
2 siivua parmankinkkua
1 tomaatti viipaleina
1 keitetty kanamuna viipaleina
2 viipaletta gryére-juustoa
voita
1 rkl majoneesia
2 oksaa rosmariinia

Tomaattihummus:
2 rkl valmista hummustahnaa
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
suolaa ja pippuria

Valmista ensin tomaattihummus eli sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella.

Kokoa herkkuleipä laittamalla ensimmäisen leipäviipaleen päälle tomaattihummusta ja salamia, sitten viipaloitua kananmunaa.

Levitä toiselle leipäpalalle majoneesia ja rosmariinia, viipaloitua tomaattia, juustoa ja parmankinkkua.

Nosta päällimmäiseksi pelkällä voilla voideltu leipä päällimmäiseksi.

Vinkki: Jos haluat tarjota leivän kanssa olutta, kokeile parina raikasta pale alea tai lageria. Molempia saa myös alkoholittomina.

Fish and chips

Perunat:
6–8 perunaa viipaloituna
öljyä
grillimaustetta

Kala:
4 turska- tai kuhafilettä

Frittitaikina:
3 dl vaaleaa lager-olutta
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
suolaa ja pippuria
paistamiseen auringonkukkaöljyä

Yrttivinegrette:
1 dl öljyä
1 dl etikkaa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa ja pippuria
noin 1 dl tuoreyrttejä pienittynä, esimerkiksi timjamia, persiljaa, salviaa, meiramia ja oreganoa

Sekoita yrttivingreten ainekset kulhossa ja laita seos kylmään tekeytymään.

Kuori ja viipaloi perunat. Liota viipaloituja perunoita noin tunnin vedessä tärkkelyksen irrottamiseksi (näin perunoista tulee rapeita).

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

Kuivaa perunat keittiöpyyhkeellä.

Kaada öljy kulhoon ja lisää grillimausteet. Pyörittele perunat seoksessa.

Lado viipaleet leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista perunoita uunissa 220 asteessa noin 40 minuuttia.

Sekoita frittitaikinaa sillä aikaa, kun perunat paistuvat. Turvota sitä puolisen tuntia.

Pyörittele kalafileet taikinassa.

Lämmitä sen jälkeen öljy kattilassa (pidä kattilan kansi lähellä, niin voit tukahduttaa tulen, jos öljy syttyy palamaan).

Kokeile öljyn sopivuutta laittamalla pieni pala taikinaa paistumaan. Jos taikinapala rupeaa ruskistumaan kauniisti, öljy on sopivaa.

Laita taikinassa pyöritellyt kalafileet yksi kerrallaan paistumaan ja anna niiden kypsyä kauttaaltaan kullanruskeaksi.

Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperilla päällystetyn lautasen päälle valumaan. Tarjoa heti yrttivinegreten kanssa.

Vinkki: Tarjoa fish&chips-annoksen kanssa vaaleaa, kuivaa pils-olutta.

Siiderinen omenapiiras

noin 5–6 kirpeää omenaa kuorittuna ja viipaloituna
20 g voit
a
noin 2 rkl ruokosokeria

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
125 g sulaa voita
½ dl kuivaa omenasiideriä
2 tl leivinjauhetta
2 kananmuna
a
1 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria

Laita leivinpaperi irtovuoan pohjalle, niin että myös reunat on suojattu.

Kuori ja viipaloi omenat.

Lado omenaviipaleet kauniiseen riviin vuokaan. Laita nokareet voita päälle. Sirottele sokeri pinnalle. Tee toinen kerros samalla tavalla.

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Tee sitten taikina. Sekoita sokeri ja voi kulhossa, lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Lisää lopuksi siideri. Valuta taikina omenoiden päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa 150 asteessa noin 45 minuutin ajan.

Tarjoa kermavaahdon ja kanelin kanssa.

Vinkki: Omenapiirakan seuraksi voit tarjota kuivan hapokasta omenasiideriä tai samean omenaista englantilaista maalaissiideriä.

Lue myös: Tämä on pubiruuan salaisuus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu