Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Opiskelijat suuntaavat Tallinnaan

Linda Launiainen ja Tony Koivula opiskelevat Tallinnassa. Korkeakoulu perii lukukausimaksuja, mutta vastaavasti eläminen on Suomea halvempaa.

Albert Truuväärt

Pääkaupunkiseudun nuoria opiskelee Tallinnan korkeakouluissa niin paljon, että voidaan puhua buumista.

Tallinnan teknillisessä yliopistossa on opiskelijoita Helsingistä 117. Espoosta on 64 ja Vantaalta 21.

– Tallinnaan on helppo tulla, kun ei tarvitse osata paikallista kieltä vaan koko opiskelun voi suorittaa englanniksi, kertoo Tallinnan teknillisessä yliopistossa toista vuotta opiskeleva Tony Koivula Helsingistä.

Koivula, 21, sanoo viihtyvänsä Tallinnassa erinomaisesti.

Opiskelun aloittaminen on mutkatonta, sillä varsinaista pääsykoetta ei ole. Lukuvuosimaksu on 3 000 euroa.

– Hakemukseksi riittää yo-todistus ja englannin osaaminen ylioppilaskokeen C:n arvoisesti, sekä motivaatiokirje, jossa kerrotaan halusta aloittaa opiskelu, Koivulan kurssikaveri Linda Launiainen Espoosta kertoo.

Molempien pääaine on kansainvälinen oikeustiede.

– Jos joku luulee että Tallinnassa on ankeaa, niin se ei pidä paikkaansa. Yliopistomme tilat ovat uudet ja kampus kerää kiitosta kansainvälisestikin, Launiainen, 25, toteaa.

Launiainen ja Koivula eivät ole Tallinnassa odottamassa pääsyä suomalaiseen korkeakouluun, vaan he aikovat opiskella Virossa tutkintoon saakka.

– Ainakin alemman tutkinnon aion suorittaa täällä ja sen jälkeen on maailma avoin. Viroon en jää ja tuskin palaan Suomeenkaan, haluaisin jatkaa kauemmas, miettii Koivula.

Hän on jo ollut työharjoittelussa tallinnalaisessa asianajotoimistossa. Kokemus oli myönteinen.

– Sain tehdä muutakin kuin keittää kahvia ja kopioida papereita.

Koivulan vanhemmat ovat luvanneet maksaa hänen opintonsa, mutta Launiainen käy melkein joka viikonloppu Suomessa töissä.

Tallinnan hintataso ei ollut heille syy hakeutua lahden taakse.

– Päällimmäinen syy on opiskella ulkomailla ja maistaa kansainvälistymistä. Virossa oppii käsittelemään lakiasioita englanniksi, mistä on varmasti hyötyä työmarkkinoilla.

Opiskelutoverereita on muun muassa Amerikasta, Turkista ja Valko-Venäjältä.

Suomalaisia kritisoidaan Virossa joskus siitä, että he elävät omassa kuplassaan suomalaisella opintotuella maksetuissa asunnoissa, eivätkä ymmärrä paikallista elämää.

– On myönnettävä, että aika vähän tulee käytyä iltaisin missään, kun ei yksinkertaisesti jaksa, sanoo Launiainen.

Molemmat asuvat Tallinnan keskustassa vuokra-asunnoissa, joihin vain harvalla virolaisella on varaa.

Pientä epävarmuutta Tallinnassa opiskelevien elämään tuo se, etteivät he täysin tiedä, miten heidän tutkintoihinsa suhtaudutaan Suomessa ja muualla.

Launiaisen ja Koivulan tutkinnot hyväksytään Suomessa, kun niitä on täydennetty niin sanotulla ETA-kokeella, jonka laajuus on 30 opintopistettä.

– Epäilys Virossa tehtyjä tutkintoja kohtaan poistuu, kun entistä enemmän täällä opiskelleita hakeutuu Suomen työmarkkinoille, uskoo Koivula.

Teknillisen yliopiston ohella Tallinnan ”suomalaiskorkeakouluja” ovat yksityinen EBS-kauppakorkeakoulu ja Tallinnan valtionyliopisto. EBS:issa on sata opiskelijaa Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta, ja valtionyliopistossa on yhteensä 143 suomalaista.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu