Varustelekan perustaja neuvoo hallituksen muodostajia, lue miten

Varustelekan omistaja Valtteri Lindholm: Mä perustin Varustelekan 21-vuotiaana ilman mitään kokemusta alasta 1000 euron alkupääomalla, joka sekin oli kaverilta lainattua rahaa.

Päivi Tuovinen

Valtteri Lindholm perusti firman 21-vuotiaana vuonna 2003. Nyt se on yksi Suomen suurimpia nettikauppoja. Hänet valittiin vuoden nuoreksi yrittäjäksi ensin Helsingissä 2014 ja sitten 2015 koko maassa.

Yritys myy armeijoiden ylijäämätavaroita netissä ja omassa varastomyymälässään. Toimintaansa se on laajentanut Ruotsiin ja olutkauppaan.

Nyt Lindholm antaa avoimessa kirjeessä neuvoja sekä hallitusneuvottelijoille että nuorille, jotka aikovat yrittäjiksi. Tässä poiminnat (Lue koko kirje artikkelin lopusta.):

Perusta vähäriskinen yritys ja kokeile.

Jos koko homma menee puihin, tavarasta pääsee yleensä viimeistään sisäänostohinnalla tai pienellä tappiolla eroon, ja ainut hukattu asia on oma aika.

Poliittisella vallalla pitäisi olla uskallus ja kyky toimia yritysten tavoin: tehdä selkeitä, kontrolloituja, lyhyitä testejä siitä, mikä toimii ja mikä ei. Tätä tehdään jo jonkin verran, mutta hyvin toimivat firmat tekevät sitä kaikessa, jatkuvasti.

Nettikaupan ja kivijalan yhdistämisellä saataisiin pidettyä vähittäismyynti Suomessa - suurin osa Varustelekan myymälään saapuvista asiakkaista tulee henkilökohtaisesti hakemaan tuotetta, jonka ostopäätös on jo tehty nettikaupan kautta.

Tehdään avoimen lähdekoodin pilvessä toimiva yritysohjelmistopaketti, joka on ilmainen kaikille suomalaisille yrityksille. Ohjelmiston saisi todennäköisesti valmiiksi noin vuodessa ja se tuskin maksaisi edes promillea valtion jakamista yritysavustuksista.

Ohjelmisto olisi jaettu osiin, ja se sisältäisi kaiken, mitä firman pyörittämiseen tarvitaan - reskontra, laskutus, kassa, ajanvarausjärjestelmä, varastonhallintajärjestelmä, verkkokauppa, kattavat tilastotyökalut. Jokainen ohjelmiston osa juttelisi saumattomasti ja reaaliaikaisesti toiselle. Osia voisi ottaa lennosta käyttöön. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoon tulvisi jengin itse tekemiä pikkuplugineita ja paranteluja, ja näiden siisti käyttöönotto olisi otettu huomioon ohjelmiston rakenteessa.

 

toimitus