Puheenaihe

Helsingin korkein toimistotalo muuttuu asunnoiksi – kotipesiä myös linnuille

ASUMINEN Lintuperspektiivi kiinnostaa asunnon-ostajia Itäkeskuksessa – ja toivottavasti myös oikeita lintuja.

Itäkeskuksen tornitalo saneerataan toimistoista asunnoiksi.

Jani Jakonen

Kuinka käy asuntokauppa Itäkeskuksen Helmitornissa?

Asunto Oy Helsingin Helmitorni on erikoinen ja harvinainen kohde koko kaupungissa: Helsingin korkein toimistorakennus muuttuu asuintaloksi.

– Tilanne on tällä hetkellä se, että Helmitornin asunnoista 52 on myyty, eli reipas puolet, kertoo rakennuttajan edustaja Juha Björnman .

Hän pitää tilannetta hyvänä, sillä kohteen valmistumiseen on vielä aikaa yli kolme kuukautta, ja yleensä asuntokauppa on vilkkaimmillaan kaksi kuukautta ennen kohteen valmistumista.

Helmitornin asunnot ovat muuttovalmiina ensi syyskuussa.

– Jos vertaan viime syksyyn, niin nyt tämän vuoden helmikuun jälkeen asuntojen kysyntä on piristynyt selkeästi, ainakin meidän kohteessamme.

– Mutta täysin tyytyväinen olen vasta sitten kun asunnot on sataprosenttisesti myyty. Varmasti kaikki Helmitornin asunnot tulevat myydyksi, sillä kohteen ympärillä on hyvä kuhina, Björnman uskoo.

Asuntojen ennakkomarkkinointi alkoi vuosi sitten ja ensimmäisiä kauppoja alettiin tehdä viime syksynä. Kohteeseen saneerataan kaikkiaan 79 omistusasuntoa.

Helmitornissa kiinnostavat asuntojen pohjaratkaisut, arkkitehtuuri ja näköalat.

– Korkeat asuintalot ovat aikuisten kohteita ja yksi syy siihen on, että tornitalot sijaitsevat keskellä palveluita.

– Lisäksi tornitalon asukas näkee omasta koti-ikkunastaan, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu ilman, että täytyy lähteä ulos. Lintuperspektiivistä voi seurata liikennettä, sään vaihteluita ja maisemien muuttumista neljän vuodenajan mukana.

Helmitorniin muuttaa ihmisten lisäksi myös lintuja, tai ainakin siihen pyritään.

Tornitalon katolle rakennetaan tekopesät muun muassa huuhkajalle ja muuttohaukalle.

Juha Björnmanin mukaan idea tekopesästä on lähtöisin helsinkiläiseltä kaupunginvaltuutetulta ja luonnonsuojeluyhdistyksen vetäjältä Jarmo Niemiseltä .

– Vastasin hänelle, että selvä on. Tehdään asuintaloon samalla huuhkajille oma osake ja toivotaan, että huuhkajat muuttavat sinne. Minusta se oli hieno ajatus. Ihmisen ja luonnon pitää kätellä.

Tekopesät viedään tornitalon huipulle talon vesikaton valmistuttua todennäköisesti tällä tai ensi viikolla. Lähimpien asuntojen ja pesän väliin jää sen verran paljon tilaa, ettei lintujen pitäisi häiriintyä ihmisistä, tai toisin päin.

– Helmitornin ylimmät asuinhuoneistot sijaitsevat 16. kerroksessa ja sen yläpuolella on vielä neljä kerrosta erilaisia teknisiä tiloja, joissa ei käy kuin huoltomies, Björnman jatkaa.

Helsingin toiseksi korkein asuintalo

Itäkeskuksen Lyypekinaukiolla sijaitseva tornitalo tunnettiin aiemmin nimellä Itäkeskuksen Maamerkki.

Rakennus on 82 metriä korkea ja se valmistui vuonna 1987.

Nyt remontin myötä Helmitorni-nimiseksi vaihtuneesta rakennuksesta tulee Helsingin toiseksi korkein asuintalo. Vuosaareen vuonna 2006 valmistunut Cirrus on hieman korkeampi: siinä on 25 kerrosta ja se 86 metriä korkea.

Kalasatamaan valmistuu kolmen vuoden päästä Helsingin korkein asuintalo. Se on 130 metriä korkea ja kerroksia on 35.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu