Puheenaihe

Jättimoskeijaa suunnitellaan Helsinkiin – ”Rukouskutsu ei häiritse enempää kuin kirkonkellot”

Minareetti on islamilaiseen moskeijaan kuuluva torni, jonka avulla uskovat löytävät moskeijaan ja josta kuulutetaan rukouskutsut. Minareettien rakentaminen on kielletty esimerkiksi Sveitsissä, jossa asiasta päätettiin kansanäänestyksellä vuonna 2009.

Arkistokuva

Helsinkiin kaavaillaan muslimien monitoimikeskusta, jonka yhteydessä olisi myös moskeija.

Se olisi ensimmäinen laatuaan koko pääkaupunkiseudulla.

– Idea syntyi jo 2013 Islam Expon jälkeen, kun ulkomaisia muslimioppineita kävi täällä vierailulla. Totesimme yhdessä, että meillä ei ole moskeijaa, vaikka tarve on hyvin ilmeinen. Sen jälkeen asiaa lähti suunnittelemaan henkilöitä eri tahoilta, kertoo Suomen Muslimiliiton puheenjohtaja Pia Jardi .

– Lähdettiin suunnittelemaan hanketta ja päätettiin, että perustetaan suomalainen säätiö rahoitusta järjestämään. Säätiön perustaminen on viittä vaille valmiina. Uskon, että varmasti kesän aikana säätiö rekisteröidään, Jardi jatkaa.

Moskeijahankkeen rahoitusjärjestelyt ovat vielä kesken ja epävarmat, sillä valtio ja kunnat eivät rahoita uskonnollisten yhteisöjen rakennushankkeita.

– Jos halutaan kunnollinen monitoimikeskus ja moskeija tehdä, pitää rahoitusta hakea muualta, eli ulkomailta. En halua tuoda vielä julkisuuteen maita, joissa on käyty, koska osaneuvottelut ovat vielä kesken. Ajatuksena kuitenkin on, että emme halua sitoutua yhteen maahan. Lisäksi vaikkapa jokin eurooppalainen maa voisi rahoittaa tätä konseptia.

Pia Jardin mukaan tarve monitoimikeskukselle ja moskeijalle on suuri, koska muslimiväestöä on paljon ja se kasvaa.

Lisäksi Helsinki on Euroopan ainoa pääkaupunki, jossa ei ole moskeijaa.

– Jos halutaan, että muslimit ovat osa yhteiskuntaa ja kokevat kuuluvansa yhteiskuntaan, on moskeija paikallaan. Juutalaisia on huomattavasti vähemmän ja heillä on synagoga. Muslimeja on yli 60 000 mutta ei ole ainuttakaan moskeijaa. Moskeija edistäisi yhdenvertaisuutta, Pia Jardi kertoo.

– Jos ajatellaan lapsia ja nuoria, niin heidän itsetuntoaan kohottaa, kun heidän ei tarvitse esitellä uskonnollisena tilanaan entiseen toimistohuoneistoon tehtyä rukoushuonetta.

Hankkeeseen on sitouduttu niin, että rakennuksen suunnittelusta järjestetään arkkitehtuurikilpailu. Tuomaristoon kutsutaan muslimien edustajien lisäksi myös Helsingin kaupungin edustajia.

– Moskeijan suunnittelussa ja rakentamisessa tullaan toimimaan normaalin suomalaisen julkisen rakentamisen mukaisesti, eli hankkeeseen halutaan avoimuutta ja erilaisia vaihtoehtoja.

Moskeija olisi mahdollista toteuttaa myös ilman suurta kupolia ja korkeaa minareettia.

– Paljon riippuu arkkitehtuurikilpailun tuloksista. Maailmalla on paljon esimerkkejä siitä, millä eri tavalla moskeija voidaan toteuttaa. Jotkut rakennukset ovat melkeinpä kuin taideteoksia.

– Itse kuitenkin toivon, että rakennus olisi sellainen, että se tunnistettaisiin moskeijaksi. Kupoli ei ole välttämätön, mutta mielestäni minareetti on, jotta rakennuksen tunnistaa moskeijaksi.

Jardi ei usko, että iso moskeija rumentaisi Helsingin kaupunkikuvaa.

– Helsingissä on lukematon määrä kirkontorneja niin miksi ei yhtä moskeijaa. Totta kai moskeija ja monitoimikeskus täytyy suunnitella niin, että se istuu mahdollisimman hyvin Helsingin kaupunkikuvaan ja maisemaan.

Uskotko, että hankkeelle aikanaan myönnetään rakennuslupa?

– Toivotaan, mutta mikään ei ole varmaa.

Julkisuudessa on ollut esillä, että moskeija voisi sijoittua Sörnäisten kupeeseen Hanasaareen.

Pia Jardin mukaan Helsingin kaupungille on jätetty tonttihakemus, joka ei kuitenkaan kohdistu mihinkään yksittäiseen alueeseen.

– Tonttiasia on kaupungin käsissä. Meidän mielestämme moskeijan pitäisi olla hyvien kulkuyhteyksien varrella. Isompi osa kompleksista olisi monitoimikeskus ja sen pitää olla paikassa, jonne lapset ja vanhuksetkin pääsevät sinne helposti. Monilla musliminaisilla ei ole autoja.

Hanasaaren ympärille nousee tuhansien asukkaiden Kalasataman alue. Jardi ei pelkää, että rukouskutsut keskellä asuinaluetta häiritsisivät naapureita.

– Esimerkiksi Ruotsissa vain perjantairukousten rukouskutsut kuulutetaan ulos ja muina päivinä rukouskutsu kuuluu vain rakennuksen sisällä. Ei se häirisisi sen enempää kuin kirkonkellot yhtenä pyhäpäivänä viikossa.

– En ymmärrä, miksi moskeija ei voisi soveltua asutuksen keskelle. Arkkitehtuurikilpailussa yritetään löytää ratkaisu joka sopii juuri siihen kyseiseen alueeseen, jonne moskeija päätetään tehdä. Ja tietysti kaikkia muitakin kaupungin asettamia reunaehtoja tullaan noudattamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsinkiin suunnitteilla jättimoskeija – TS: Tänne se halutaan27.5.2015 09.36
Moskeijalle on etsitty paikkaa lähes 20 vuotta10.7.2013 14.35
Islam-professori puhuu mieluusti Koraanista, mutta tosirakkaus löytyy lähempää8.3.2015 18.00
Islamilaisen kulttuurikeskuksen johtaja: ”Ennakkoluulot ovat hälventyneet”22.5.2012 12.55
Islamiin kääntynyt rikkoo paaston kaurapuurolla30.6.2014 15.19
Sörkan vankilassa tarjotaan islamilaisille rukousmattoa18.10.2014 05.50
IL: Moskeija antoi Halla-aholle porttikiellon14.2.2014 10.18
Helsingissä pula pätevistä islamin opettajista12.4.2011 11.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu