Puheenaihe

Nyt räjähtää tupakkaralli – katso, mitkä hinnat!

Tupakka-askin hinnasta 80-85 prosenttia on erilaisia veroja. Mitä halvempi aski, sitä suurempi vero.

Johanna Erjonsalo

Juha Sipilän (kesk.) tulevan hallituksen aie nostaa tupakka-askin hintaa kaksi euroa, nostaa tupakan laillisen ja laittoman tuonnin aivan uudelle tasolle.

Tästä pitää huolta Suomen ja Viron erilainen hintataso. Viro taas ei voi nostaa verojaan ja hintojaan, koska silloin alkaisi kaikenlainen tuonti idästä ja etelästä – halvemman tupakan maista.

Tallinnan Prismoissa tupakka-aski maksaa nyt 2,75–3,50 euroa. Suomessa kahden euron korotus, nostaa jopa halpismerkin hinnan seitsemään euroon. Hintaero on kaksinkertainen.

Kalleimmat tupakka-askit maksavat Suomessa tulevaisuudessa 8–9 euroa. Hinnankorotuksia pehmentää se, että kaupat ja maahantuojat myyvät pitkään vanhaa varastoa.

– En usko, että tämä yksin lisää matkailua. On niin paljon muitakin syitä, matkailua kaksi vuosikymmentä seurannut The Baltic Guide -lehden päätoimittaja Mikko Savikko sanoo ja huomauttaa, että tuontirajoitus pysyy yhdessä kartongissa.

– Tukeeko perusporvarihallitus tupakkaveron rajulla nostolla kansainvälistä rikollisuutta?, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston pitkäaikainen jäsen, kansanedustaja Kari Uotila (vas.) kysyy blogissaan.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tupakkaverolla rahoitetaan työn verotuksen keventämistä27.5.2015 16.09
Tiesitkö tämän ”äitien yhtiön” historiasta? – Viljeli tupakkaa ja tarhasi minkkejä20.5.2015 17.55
Tässäkö Suomen halvin savuke? Tupakkasota syttyi!24.9.2014 14.00
Lentomiehistö salakuljetti tupakkaa Suomeen4.1.2013 11.01

Aiheesta muualla: 

Kari Uotilan blogi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu