Kulttuuri

Aki Kaurismäki lupaa palata Helsinkiin – ”Välimerestä tuli Euroopan häpeäpilkku”

ELOKUVA   Aki Kaurismäki suunnittelee Helsinki-elokuvaa ja kaipaa isompia aiheita suomalaisiin elokuviin.

Aki Kaurismäki haaveilee tekevänsä ensi vuonna jälleen elokuvaa, vaikka edes ideaa ei ole vielä syntynyt. Tarkoitus on taas kuvata Suomessa ja mahdollisesti Helsingissä.

Tapio Rosengren

Sodankylän 30. elokuvajuhlat käynnistyvät 10. kesäkuuta. Viime vuosina yhä enemmän katsojia keränneet festivaalit ovat ohjaaja Aki Kaurismäen mukaan kasvattaneet suosiotaan vähitellen keulakuvansa Peter von Baghin johdolla.

Von Bagh itse oli Kaurismäen mukaan alussa epäileväinen elokuvajuhlien suhteen.

– Tämähän on salaisuus, mitä kukaan muu ei tiedä. Petteri ei uskonut koko ideaan silloin alussa. Hän piti meitä aivan hulluina, kun pyysimme häntä keulahahmoksi festivaalille. Ensimmäinen reaktio oli, ettei siinä ole mitään järkeä, mutta se muuttui pian, Kaurismäki muistelee.

Sodankylän filmifestivaalit odottaa tälle vuodelle yleisöennätystä.

Kaurismäen mukaan festivaalin suosio johtuu siitä, että festivaaleilla niin tekijät kuin katsojatkin nauttivat elokuvista yhdessä. Hän muistelee ennen Sodankylää kiertäneensä muita elokuvafestivaaleja ja huomanneensa, ettei niillä kukaan koskaan kohtaa.

– Sodankylän festivaalien ajatus perustuu siihen, että mennään paikkaan mistä kukaan ei voi paeta, ellei häntä huvita kävellä 130 kilometriä tundraa pitkin, Kaurismäki nauraa

Myös paikalliset ovat jo ottaneet festivaalin omakseen. Toisin oli vielä ihan alkuaikoina

– Siellä ihmeteltiin, että mitä etelän hippejä tänne oikein tulee. Mutta sitten festivaalit kehittyi ja ne nappasivat liiketoiminnasta kiinni. Nyt se on ihan yhtä lailla sodankyläläisten juttu kuin meidän etelän hippienkin.

Sodankylään on vuosien aikana saapunut useita merkittäviä elokuvantekijöitä. Kaurismäen mukaan festivaaleilla on hyvä maine ja sinne halutaan tulla. Luonnollisesti Lappi itsessään on jo vetonaula. Festivaalit ovat muuttuneet niin, että yleisö elää jo omaa elämäänsä.

Kaurismäki haaveilee tekevänsä ensi vuonna jälleen elokuvaa, vaikka edes ideaa ei ole vielä syntynyt. Viimeisimmän elokuvan Ranskan Le Havressa kuvannut Kaurismäki kertoo joka tapauksessa kuvaavansa jälleen Suomessa ja mahdollisesti Helsingissä.

Kaurismäki ei usko, että suomalaisen elokuvan ongelma olisi raha tai sen puute sinällään.

– Ei sillä ole niin paljon eroa onko tuki 25 vai 23 miljoonaa, jos sitä ei osata käyttää. Maailmanvalloitukseen laajalla rintamalla se ei missään tapauksessa riitä ja näillä summilla on turha ihmetellä miksi muut Pohjoismaat menevät menojaan. Elokuvaa oppii vain tekemällä ja onneton rahoitus johtaa virhe ja vainaa –systeemiin.

Ongelmat ovat hänen mukaansa enemmän henkisellä puolella, ja Kaurismäki toivoisikin suomalaisilta elokuvilta enemmän isoja aiheita.

– Elokuvan tarinahan voi olla pieni, mutta aiheen on oltava suuri. Se voi olla elokuva yhdestä miehestä yhdessä huoneessa, mutta siihen olisi oltava joku muukin syy olla kuin etsiä kenkälankkia. Tuntuu, että ei ole tarpeeksi suuria teemoja ja aiheita.

Välimeren siirtolaisuus on Euroopan häpeäpilkku.”

Kaurismäen Le Havre käsitteli Eurooppaan suuntautuvaa siirtolaisuutta. Kaurismäki on seurannut Välimeren tilannetta, missä on tapahtunut useita tragedioita ihmissalakuljettajien täyteen pakatuissa veneissä.

– Se koko tilanne on mielestäni Euroopan suuri häpeäpilkku, siitä kovasta asenteesta ei seuraa mitään hyvää, hän sanoo.

Kolonialistinen suhtautuminen Afrikkaan ei Kaurismäen mukaan ole muuttunut. Siellä ihmiset jaetaan toisen tai kolmannen luokan ihmisiksi.

– Poliitikoille olisi helpompaa jos he vain häviäisivät, mutta eivät ne ongelmat sieltä häviä vaan se tulee laajenemaan. Sitä paitsi, jos vanhenevalla Euroopalla olisi yhtään järkeä, heidät otettaisiin avosylin vastaan. Silloin tällä läntillä olisi jonkinlaista tulevaisuutta eikä se käpertyisi omaan sisäsiittoisuuteensa.

Teksti: Tapio Rosengren

Midnight Sun Film Festival

.Järjestetään 10.-14.6. Sodankylässä 30. kerran ja ensimmäistä kertaa ilman Peter von Baghia.

Juhlien taiteellisen toimikunnan muodostavat Aki ja Mika Kaurismäki sekä Timo Malmi.

www.msfilmfestival.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu