Puheenaihe

Palkka-ale 400–1000 euroa – Puolustusvoimien muonittaja leikkaa pienipalkkaisilta naisilta

Puolustusvoimien muonitushuolto ulkoistettiin valtion omistamaan yhtiöön 2012.

Päivi Tuovinen

Puolustusvoimien muonitushuollossa työskenteleviä uhkaa tuntuva palkanalennus – paitsi johtajia.

Henkilöstön palkanalennukset ovat 400 eurosta yli 1 000 euroon kuukaudessa, mutta johtajille palkanalennuksia ei tule, arvostelee Maanpuolustuksen henkilökuntaliitto (MPHL).

Alennukset kohdistuisivat pääosin jo valmiiksi pienipalkkaisiin naisiin.

– On aivan käsittämätöntä, että suuripalkkaiset johtajat voivat tehdä näin henkilöstölleen. Kuinka tällaisen loukkauksen jälkeen voi vaatia henkilöstöltään sitoutumista yhtiöön?, tiukkaa MPHL kannanotossaan.

Puolustusvoimat ulkoisti muonitushuollon valtion kokonaan omistamalle Leijona Catering Oy:lle vuoden 2012 alusta. Henkilöstö siirtyi puolustusvoimista yhtiölle liikkeenluovutuksella.

Henkilöstölle neuvoteltu neljän vuoden suoja-aika takasi heille muun muassa saman palkkatason, joka heillä oli puolustusvoimissa.

Ilman suoja-aikaa palkat olisivat laskeneet heti noin kolmanneksella, MPHL toteaa. Yhtiö järjestäytyi työnantajaliittoon, jonka yleissitova työehtosopimus antoi perusteet palkanalennuksille.

Suoja-aika päättyy tämän vuoden lopussa. MPHL:n mukaan yhtiö aikoo alentaa palkkoja ensi vuoden alusta. Alennukset kohdistuvat ravitsemistyöntekijöihin, kokkeihin ja ravintolapäälliköihin.

MPHL pitää aiottuja alennuksia järkyttävinä ja kohtuuttomina, kun työn sisältö säilyy ennallaan. Liitto huomauttaa, että johtajille palkanalennuksia ei tule. Leijona Cateringin toimitusjohtajan vuosipalkka on 191 000 euroa ja yrityksen johdolle on maksettu viime vuonna palkkaa ja palkkioita yhteensä 741 000 euroa. Summa sisältää toimitusjohtajan, hallituksen ja muun johdon palkkiot.

Yhtiön kokoon nähden johtajia on hallinnossa runsaasti, liitto katsoo ja vaatii kohtuuden nimissä myös johdon palkkojen alentamista, mikä palkkojen alentamiseen lähdetään.

MPHL ei silti näe taloudellisia perusteita palkanalennuksiin jo tällä haavaa pienipalkkaisille naisille, sillä yhtiö on tuottanut kolmen vuoden aikana melkoista voittoa.

”Puolustusvoimista on ulkoistettu myös muun muassa kunnossapito Millog Oy:lle. Siellä on kuitenkin henkilöstön palkkatasosta huolehdittu eikä vastaavan tasoisia palkanalennuksia ole tehty”, liitto toteaa.

Uuden hallitusohjelman mukaan puolustusvoimien ruokahuolto avataan kilpailulle 2017. MPHL kysyy, pitäisikö ulkoistaminen peruuttaa ja ottaa toiminta takaisin puolustusvoimille.

Leijona Cateringin liikevaihto oli viime vuonna 66 miljoonaa euroa. Yli 70 000 ateriaa päivässä toimittavassa yhtiössä työskentelee noin 500 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu