Asuminen

50 neliön minitalo on nyt valmis – näin paljon se tuli maksamaan

UUTUUS Töölöstä Korsoon muuttanut Olli Enne aloittaa elokuussa jo toisen minitalon rakentamisen.

Yksiö puutarhassa -projektin mallitalo Korsossa on valmis. Sen suunnittelija Olli Enne muutti sinne Töölöstä.

Armi Suojanen

Kelpaa siinä nyt lekotella, sohvalla tai sängyllä yläkerrassa tai alakerran nojatuolissa. Korkeista ikkunoista tulvii valoa ja näkyy omenapuita.

Tuolissa istuu talon isäntä Olli Enne ja talo on hänen suunnittelemansa Yksiö puutarhassa Korsossa. Enne näyttää suorastaan muikealta. Ison urakan ensimmäinen vaihe, mallitalo, on valmis.

Sisustuskrääsä tuntuu vieraalta, mutta kasvit ovat hyviä ja käyvät kaikille.”

Pienille kaupunkitonteille räätälöidyn omakotitalon valmistuminen vei kaksi ja puoli vuotta ensimmäisestä ideasta valmiiksi taloksi.

 

Itsekin paljon rakentamiseen osallistunut Enne on ollut parisen viikkoa korsolainen.

– Ei se nyt oikein miltään tunnu, entinen töölöläinen naurahtaa.

Nyt hän vasta hakee arjen tapoja. Ja totuttelee siihen, ettei ratikka kolistele kulmilla eikä bussipysäkille kannata mennä ennen aikataulun katsomista.

Talon pinta-ala on 50 neliötä, mutta kaksi kerrosta saa sen tuntumaan isommalta. Muutenkin jokainen talon kulma ja nurkka on otettu tehokäyttöön. Sängyn alla portaiden yläpäässä on kolme kuutiota säilytystilaa ja portaiden alla vaatekaapit.

Enne pitää viherkasveista, kuten kultaköynnöksestä, ja haluaa saada ne kasvamaan alakerrasta ylös säleistä tehdyn lattian läpi ”sisäviidakoksi”. Myös sohvapöydän tukevista verkkojaloista hän haluaa ”vihreät boksit”.

– Sisustuskrääsä tuntuu vieraalta, mutta kasvit ovat hyviä ja käyvät kaikille.

Enteen kasveista pitävät myös viikonloppuvieraat, tyttöystävän lemmikkipuput Albert ja Fiona. Ne ovat verottaneet hampaillaan kasvien lehtiä sieltä täältä. Enteen muut vieraat tykkäävät erityisesti grillaamisesta ja pihasaunasta.

Ensimmäinen Yksiö puutarhassa -talo on nyt koti, mutta eivät työt vielä tähän lopu. Samalle tontille tehdään toinen, lähes samanlainen talo. Se onkin jo helpompaa.

– On materiaalilista, kaikki nippelit testattu ja ruuvit laskettu. Siinä säästää aikaa.

Toisen talon perustukset ovat valmiina ja Enteen sormet syyhyävät päästä rakentamaan. Mutta rakennustöitä voidaan jatkaa vasta elokuussa, kun Vantaan asuntomessut on pidetty.

– Asuntomessuilta tuodaan alan ihmisiä katsomaan valmista taloa eikä vieressä voi samaan aikaan olla rakennustyömaa, Enne selittää.

Myös muut ihmiset pääsevät ihmettelemään Enteen minitaloa jo nyt. Hän pitää avoimia ovia sunnuntaisin kello 12–19. Enne suosittelee ilmoittautumista Yksiö puutarhassa -hankkeen Facebook-sivujen kautta, että hän on varmasti kotona eikä vaikkapa kaloja narraamassa.

Omakotitalo pienelle tontille

Olli Enne suunnitteli noin 50 neliömetrin kokoisen Yksiö puutarhassa -talon, jossa voi asua pienellä budjetilla laadukkaasti. Talon hinnaksi tulee karkean arvion mukaan noin 125 000 euroa.

Kaksi ensimmäistä taloa nousee Korsoon (Pyytie 8) 660 neliön tontille. Toinen taloista on nyt valmis. Talot kootaan puurunkoisista elementeistä.

Monelta taholta on ilmaistu kiinnostusta rakentaa lisää taloja, mutta sopimuksia Enne ei ole vielä solminut.

Yksiö puutarhassa on arkkitehtiopiskelija Olli Enteen, 31, diplomityö Aalto-yliopistossa.

Lisää aiheesta: 

Opiskelija muuttaa Töölöstä 50 neliön omakotitaloon24.1.2015 16.00
Korson minitalo nousee montusta26.7.2014 17.00
Onko tässä ratkaisu asuntopulaan – puinen minitalo21.3.2014 10.36

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu