Paikalliset

Vihreät haluaa tuulivoimaloita Helsingin edustalle – ”Isosaari voisi sopia”

Nykymääräysten mukaan merituulivoimaloita voidaan suunnitella vähintään 10 kilometrin päähän Helsingin rantaviivasta. Vihreät harkitsisi rajoituksen muuttamista. Kuva Suomenlinnasta,

Päivi Tuovinen

Helsingin vihreät haluaa, että kaupunki alkaa määrätietoisesti ponnistella tuulivoimaloiden rakentamiseksi Helsingin edustalle. Vihreiden mukaan voimalarakentamista pitää miettiä sekä tulevia energiaratkaisuja että uutta yleiskaavaa laadittaessa.

Vihreät väläyttää, että merituulivoimaloita pitäisi voida rakentaa lähelle rannikkoa. Nykyisessä yleiskaavassa oleva rajoitus määrää, että voimaloita voi suunnitella vain yli 10 kilometrin päähän rantaviivasta.

– Rajoitus tekee tuulivoimalainvestoinneista kannattamattomia, sillä meri syvenee tuolla etäisyydellä nopeasti. Kannattavaa olisi ottaa käyttöön esimerkiksi Puolustusvoimilta vapautuvia saaria, joissa ei ole asutusta mutta infra on valmiina. Yksi tällainen olisi Isosaari, sanoo Helsingin Energian johtokunnassa istuva Piia Häkkinen (vihr).

Isosaari sijaitsee Santahaminan eteläpuolella. Virkistyskäytössä olevaan Suomenlinnaan on saarelta matkaa noin 4 kilometriä.

Myös Helsingin vihreiden puheenjohtaja Pauliina Lehtinen liputtaa tuulivoiman puolesta. ”Pohjolan valkeana kaupunkina” tunnetun Helsingin imago on Lehtisen mukaan pahasti mustunut, kun kaupunki tuottaa entistä suuremman osan käyttämästään energiasta kivihiilellä.

– Tuulimyllyt kaupungin edustalla kertovat tarinaa houkuttelevasta vastuullisesta kaupungista. Keskellä kantakaupunkia seisovien hiilivuorten tarina on toinen, Lehtinen sanoo.

Tuulivoiman lisäämiseen ja fossiilisista polttoaineista luopumiseen ajaa vihreiden mielestä myös tuoreet tutkija-arviot ilmastonmuutoksen etenemisestä. Tuulivoiman rakentamista perustellaan myös uusien työpaikkojen synnyttämisellä.

Ongelmana tuulivoiman rakentamisessa on ollut alan yritysten vähäinen kiinnostus Helsinkiä kohtaan. Helsinkiin ei ole saatu luotua konkreettista tuulivoimalahanketta, joita on käynnissä useita eri puolella Suomea ja joille valtio on luvannut 20 miljoonan tuet.

Piia Häkkinen uskoo, että yritykset rohkaistuvat investoimaan tuulivoimaan, kun asukkaiden asenteesta saadaan lisää tietoa. Hän on siksi perustanut Tuulivoimaa Helsinkiin -kuntalaisaloitteen.

– Nyt moni yritys pelkää nimby-reaktiota, mutta tuulivoimalle on myös paljon kannatusta, Häkkinen sanoo.

Muissa puolueissa ja myös vihreiden sisällä tuulivoimaan on suhtauduttu osin varauksella. Ylen uutisten taannoisen kyselyn mukaan vihreiden ohella tuulivoimalle löytyy Helsingissä kannatusta vasemmistoliitosta ja myös Rkp:stä, keskustasta ja Skp:stä. Varauksellisemmin suhtautuvat perussuomalaiset ja kokoomus.

Vihreiden ryhmästä Osmo Soininvaara on tyrmännyt tuulivoimaloiden rakentamisen Helsinkiin, koska hänen mielestään sopivia paikkoja ei kaupungista löydy.

Sopiiko Helsingin edustalle tuulivoimaloita? Kommentoi!

Isoja energiaratkaisuja tulossa

Helsinkiläispoliitikot päättävät isoista energiaratkaisuista ensi vuonna, kun valtuusto päättää Vuosaareen suunnitellusta uudesta voimalasta. Jos uutta voimalaa ei rakenneta, kaupunki joutuu sijoittamaan vanhojen voimaloidensa korjaamiseen.

Helsingin Energian mukaan Vuosaaren uudessa voimalassa uusiutuvan energian käyttöä voitaisiin lisätä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Vaihtoehtona on lisätä biomassan käyttöä Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa.

Lähde: helen.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu