Vihreät haluaa tuulivoimaloita Helsingin edustalle – ”Isosaari voisi sopia”

Nykymääräysten mukaan merituulivoimaloita voidaan suunnitella vähintään 10 kilometrin päähän Helsingin rantaviivasta. Vihreät harkitsisi rajoituksen muuttamista. Kuva Suomenlinnasta,

Päivi Tuovinen

Helsingin vihreät haluaa, että kaupunki alkaa määrätietoisesti ponnistella tuulivoimaloiden rakentamiseksi Helsingin edustalle. Vihreiden mukaan voimalarakentamista pitää miettiä sekä tulevia energiaratkaisuja että uutta yleiskaavaa laadittaessa.

Vihreät väläyttää, että merituulivoimaloita pitäisi voida rakentaa lähelle rannikkoa. Nykyisessä yleiskaavassa oleva rajoitus määrää, että voimaloita voi suunnitella vain yli 10 kilometrin päähän rantaviivasta.

– Rajoitus tekee tuulivoimalainvestoinneista kannattamattomia, sillä meri syvenee tuolla etäisyydellä nopeasti. Kannattavaa olisi ottaa käyttöön esimerkiksi Puolustusvoimilta vapautuvia saaria, joissa ei ole asutusta mutta infra on valmiina. Yksi tällainen olisi Isosaari, sanoo Helsingin Energian johtokunnassa istuva Piia Häkkinen (vihr).

Isosaari sijaitsee Santahaminan eteläpuolella. Virkistyskäytössä olevaan Suomenlinnaan on saarelta matkaa noin 4 kilometriä.

Myös Helsingin vihreiden puheenjohtaja Pauliina Lehtinen liputtaa tuulivoiman puolesta. ”Pohjolan valkeana kaupunkina” tunnetun Helsingin imago on Lehtisen mukaan pahasti mustunut, kun kaupunki tuottaa entistä suuremman osan käyttämästään energiasta kivihiilellä.

– Tuulimyllyt kaupungin edustalla kertovat tarinaa houkuttelevasta vastuullisesta kaupungista. Keskellä kantakaupunkia seisovien hiilivuorten tarina on toinen, Lehtinen sanoo.

Tuulivoiman lisäämiseen ja fossiilisista polttoaineista luopumiseen ajaa vihreiden mielestä myös tuoreet tutkija-arviot ilmastonmuutoksen etenemisestä. Tuulivoiman rakentamista perustellaan myös uusien työpaikkojen synnyttämisellä.

Ongelmana tuulivoiman rakentamisessa on ollut alan yritysten vähäinen kiinnostus Helsinkiä kohtaan. Helsinkiin ei ole saatu luotua konkreettista tuulivoimalahanketta, joita on käynnissä useita eri puolella Suomea ja joille valtio on luvannut 20 miljoonan tuet.

Piia Häkkinen uskoo, että yritykset rohkaistuvat investoimaan tuulivoimaan, kun asukkaiden asenteesta saadaan lisää tietoa. Hän on siksi perustanut Tuulivoimaa Helsinkiin -kuntalaisaloitteen.

– Nyt moni yritys pelkää nimby-reaktiota, mutta tuulivoimalle on myös paljon kannatusta, Häkkinen sanoo.

Muissa puolueissa ja myös vihreiden sisällä tuulivoimaan on suhtauduttu osin varauksella. Ylen uutisten taannoisen kyselyn mukaan vihreiden ohella tuulivoimalle löytyy Helsingissä kannatusta vasemmistoliitosta ja myös Rkp:stä, keskustasta ja Skp:stä. Varauksellisemmin suhtautuvat perussuomalaiset ja kokoomus.

Vihreiden ryhmästä Osmo Soininvaara on tyrmännyt tuulivoimaloiden rakentamisen Helsinkiin, koska hänen mielestään sopivia paikkoja ei kaupungista löydy.

Sopiiko Helsingin edustalle tuulivoimaloita? Kommentoi!

Isoja energiaratkaisuja tulossa

Helsinkiläispoliitikot päättävät isoista energiaratkaisuista ensi vuonna, kun valtuusto päättää Vuosaareen suunnitellusta uudesta voimalasta. Jos uutta voimalaa ei rakenneta, kaupunki joutuu sijoittamaan vanhojen voimaloidensa korjaamiseen.

Helsingin Energian mukaan Vuosaaren uudessa voimalassa uusiutuvan energian käyttöä voitaisiin lisätä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Vaihtoehtona on lisätä biomassan käyttöä Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa.

Lähde: helen.fi

Kommentit

Tuulivoima kannattaa Suomessa ainoastaan veronmaksajien massiivisella tuella.

Tulisi edullisemmaksi velvoittaa polkupyöräilijöitä asennuttamaan dynamo ja akku joka vaihdettaisiin määrävälein tyhjään energianluovutustulleissa.

Homma haisee

Sinne ne muuttolinnut sitten silpoutuu isoihin ropellin lapoihin... Viuhviuh...
-Ja niihin silppureihin uppoo melkosesti veronmaksajien tukirahoja!

rane58

Linnut ovat fiksuja, ja osaavat kyllä väistää isoja ja kauas näkyviä voimaloita. Lintuja yksinkertaisempien tuulivoiman vastustajien silmät sen sijaan nauliintuvat niihin ja mielenrauha järkkyy pysyvästi (jos ei ole jo ennestään järkkynyt).

On lähinnä huvittavaa, että esimerkiksi telakkatukien perään itkijät suhtautuvat täysin vastakkaisesti tuulivoimaan, vaikka sen kautta sentään voitaisiin synnyttää Suomeen jotain pysyvää.

ArskaX

Lopultakin todella hyvä ehdotus vihreiltä! Vallankin nuo Puolustusvoimilta vapautuvat saaret olisi syytä saada hyötykäyttöön. Tottakai vastustajiakin löytyy, mutta ottakaa nyt järkikäteen - tätä tarvitaan ja on todellinen investointi tulevaisuuteen.

Lisää tuulivoimaa

Totta kai tuulimyllyt pyörimään Isosaareen. Pitää vain katsoa eteenpäin ja laittaa hanke liikkeelle eikä välittää narisijoista. Fiksu idea.

Tuuli on voimaa

vihreät sen sijaan vastaavat suurelta osin seuraavista mahtavista poliittisista ja inhimillisistä saavutuksista:

yleinen elämänlaadun heikkeneminen
hyvinvoinnin väheneminen
liikkumisen vapauden heikkeneminen
kansantalouden heikkeneminen
kilpailukyvyn lasku
työttömyys
ahdas ja kansan toiveiden vastainen asuminen
epäviihtyisän kaupunkiympäristön luonti

Jos en liene persujenkaan kannattaja, mutta ei sekään, että kaikki mitä saadaan aikaan on enemmistölle muutos huonompaan, ole ihan timanttisinta politiikkaa...

harmaamassa

Jos tuulivoimaa rakennettaisiin omakustannus hinnalla niin suomessa ei pyörisi yhtään potkuria. Nyt hommaan turataan verorahoja aivan käsittämättömät määrät.

aratus

On ja nimenomaan venäjän tekeminä. Näkeehän tuon loviisassa. Kun taas tämä olkiluodon rapistely tuskin koskaan tulee valmiiksi.

aratus

Tuulivoima on edelleen kallista ja voimalan käyttöikä noin 15 vuotta ja jäännösarvo negatiivinen, eli ne on purettava käytön jälkeen. Vesivoimalat kestävät 100 vuotta ja ydinvoimalatkin 50 vuotta. Ei pidä sekoittaa politiikkaa energiantuotantoon, koska kohta ihmiset palelevat asunnoissaan kun ei ole varaa energiaan.

kkr

Toivottavasti mahdollisimman moni vihreä saa tuulivoimalan naapurikseen, sitä saa mitä tilaa. Päästetään vaan tuulivoimamafia jylläämään Helsinkiin, heiltä ei keinot ja raha lopu kesken oman bisneksen lobbaamisessa paikallisille poliitikoille ja päättäjille. ! Kun ihmiset havahtuvat tuulivoiman melu- ja valosaasteen haittoihin, totuus tuulivoimasta paljastuu nopeasti. Tuulivoima on pelkkää rahastusta vihreän valheellisen ideologian valekaavussa.

Tuulivoima=paljon melua, vähän sähköä

Ihmettelen miksi vihreät, joilla on ideologiassaan paljon perusvasemmistolaista, ja vasemmistoliitto ovat henkeen ja vereen puoltamassa nykyistä tuulivoiman rakentamista. Tuulivoimahankkeista hyötyvät veronmaksajien rahoilla pääasiassa ulkomaalaiset sijoittajat ja Suomessa ne, joille rahaa kertyy muutenkin. Päästötön energian tuotanto on heille toissijaista, yksikään näistä perikapitalistisista firmoista ei ollut tippaakaan kiinnostunut tuulivoimasta ennen nykyistä suurruhtinaallista syöttötariffia.

Naamioitu kampanja