Puheenaihe

Vandaalien vainoamat lasikuutiot palasiksi Helsingissä

Peter Ch. Butterin, Kari Leppäsen ja Dusan Jovanovicin suunnitteleman Kide-teoksen elinkaareksi arvioitiin alun perin enintään kymmenen vuotta.

© HAM

Ruoholahdessa sijaitseva Kide-taideteos puretaan. Yhdeksästä lasikuutiosta koostuvaan teokseen on kohdistunut jatkuvasti ilkivaltaa.

Kiteen kunnostus ja ylläpito sähkölaskuineen on osoittautunut hyvin työlääksi ja kalliiksi. Helsingin taidemuseon johtokunta on nyt tehnyt päätöksen teoksen poistamisesta. Poistaminen toteutetaan teoksen materiaalit asianmukaisesti kierrättäen lähiaikoina.

Kide juhlistaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2000.”

Kide juhlistaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2000. Peter Ch. Butterin, Kari Leppäsen ja Dusan Jovanovicin suunnitteleman teoksen elinkaareksi arvioitiin alun perin enintään kymmenen vuotta.

Helsingin juhlaviikkojen toimesta suunniteltu ja rakennettuun teokseen kuuluvat yhdeksästä lasikuutiosta yksi pystytettiin kuhunkin vuoden 2000 kulttuuripääkaupunkiin. Vuonna 2002 Kide lahjoitettiin Helsingin taidemuseolle (nykyinen HAM), joka kunnosti sen ja asensi sen uuteen paikkaansa Tammasaarenlaiturille.

Sokerityttö jää alkuperäiselle paikalleen.”

HAM:in julkisen taiteen kokoelmissa on tapahtunut muitakin muutoksia: Mannerheimintien varrella sijaitseva Sokerityttö-veistos on lahjoitettu osaksi HAM:in kokoelmaa. Viljo Savikurjen Sokerityttö jää alkuperäiselle paikalleen Mannerheimintien varteen muistuttamaan Töölönlahden rannalla 1700-luvulla alkaneesta sokeriteollisuudesta.

Suomen Sokeri pystytti Sokeritytön silloisen pääkonttorinsa edustalle Suomen sokeriteollisuuden 200-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä vuonna 1956. Luonnollista kokoa oleva realistinen pronssiveistos esittää koiralle sokeripalaa tarjoavaa nuorta tyttöä. HAM:ille veistoksen lahjoitti Nordic Sugar.

Lisäksi Jätkäsaaren kuuden taideteoksen kokonaisuus Kohtaamisia on saanut ensimmäisen teoksensa. Kap Hornin aukiolle on asennettu taiteilija Olli Mantereen Kaksoset. Mantereen teoskokonaisuuden ensimmäisessä työssä suomalainen ja chileläinen luonnonkivi muodostavat kaksi omaperäistä kokonaisuutta.

Hietasaaren- ja Jätkäsaarenkujien varren aukioille on tulossa tässä vaiheessa neljä Kohtaamisia-kokonaisuuteen kuuluvaa taideteosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu