Ruoka

Näin valitset sopivan kesäoluen

RUOKA Suosi kesällä oluita, joiden alkoholiprosentti on maltillinen.

Vaaleat oluet sopivat useimpien kesäruokien pariksi.

Aniko Lehtinen

Oluet jaetaan perinteisesti oluen käymistavan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin.

Kun etsit sopivaa kesäolutta, kannattaa vilkaista molempia, sillä vaaleita ja raikkaita oluttyyppejä löytyy kummastakin perheestä.

Mutta mistä kannattaa lähteä liikkeelle? Tutuista mauista – tai maailman suosituimmista mauista.

Lagerin isoveli, kuivan katkera pils, on oivallinen grillatun lohen parina."

Maailman suosituin oluttyyppi on pohjahiivaoluisiin kuuluva vaalea lager-olut. Jos on tottunut sen makuun, kannattaa kokeilla muita vaaleita pohjahiivaoluita.

Kuuluisin niistä on lagerin isoveli, kuivan katkera pils, johon on hyvä totutella esimerkiksi grillatun lohen seurassa.

Pilsin katkeruus tekee oluesta hyvän kumppanin rasvaiselle ruualle muutenkin, joten grillissä tiristetyt possun kyljykset ovat pils-oluen kanssa oiva valinta.

Myös voimakkaasti katkeroidut, craft beereiksi kutsutut käsityöläispanimoiden lagerit ovat yllättävän hyvä parin rasvaiselle ruualle.

Perinteisen grillimakkaran kanssa voit kokeilla myös hyvin viilennettyä tummaa lager-olutta.

Monet ajattelevat tummien oluiden olevan talvisesonkia varten, mutta alkoholiprosentiltaan maltillinen tumma lager sopii kylmänä kesälläkin vaikka grillatun naudanlihan tai lampaan pariksi.

Tumma lager on myös hyvä kumppani savustetulle ruualle.

Jos haluat kesäjuomaasi keveyttä, kannattaa valita belgialaistyylinen vehnäolut."

Jos et pidä lagerin mausta ja katkeruudesta, ei taistelu ole kesäoluen suhteen suinkaan menetetty.

Pintahiivaoluiden puolella on monta hedelmäistä vaihtoehtoa, joissa katkero ei maistu. Yksi niistä on vaalea vehnäolut.

Jos haluat kesäjuomaasi keveyttä, kannattaa valita belgialaistyylinen vehnäolut, joka on maultaan kevyempää kuin raskaamman makuinen saksalainen vehnäolut-serkkunsa.

Ruuan kanssa vehnäolut on aina hyvä valinta – se sopii sekä salaattien ja vuohenjuuston kanssa, kasvis- ja kalaruokien pariksi ja grillatun kanan kanssa.

Vehnäolut ei myöskään säikähdä pientä tulisuutta ruuassa ja toimii erinomaisesti myös aperitiivina.

Kesään sopivia, hedelmäisen happamia oluita ovat myös erilaisilla marjoilla ja hedelmillä maustetut lambicit.

Tunnetuin näistä on kirsikoilla ryyditetty Kriek, jota löytyy sekä ikeniä kiristävän happamana sekä siiderimäisen makeana versiona. Makeaa versiota ei oikein olueksi uskoisikaan, sen verran hedelmäinen ja karkkimainen tämän olut on.

Lambicin sukuinen olut on myös sour ale, jolle tyypillistä on myös jopa viinimäinen hapokkuus.

Nämä hapokkaat oluet ovatkin kesän ruokapöydässä piiraiden, äyriäisten, makeanmausteisilla marinoitujen grilliruokien tai kermaisten kastikkeiden ystäviä.

Saison on myös hauska terassijuoma moniulotteisen makunsa takia."

Tällä hetkellä olutmaailman nouseva trendi ovat runsaanmakuiset saison-oluet, jotka sopivat hyvin myös kesään.

Saisoneille on tyypillistä hieman tallimainen olemus, joka monelle voi olla tuttu aromi englantilaisista maalaissiidereistä. Samantyylisiä oluita ovatkin myös farmhouse ale -nimellä myynnissä olevat merkit.

Saison-oluet maistuvat lohen, yrttimarinoitujen ruokien ja grillatun juuston kanssa. Saison on myös hauska terassijuoma moniulotteisen makunsa takia.

Katkerammasta aromista pitäville mainioita kesäoluita ovat amerikkalaistyyliset, hieman sitrusmaiset pale alet ja nyt niin trendikkäät IPA-oluet. Molemmat ovat oiva pari amerikkalaishenkiselle grilliruualle.

Katkera IPA-olut voi monelle olla yksinään hieman liian katkera, mutta maku muuttuu, kun oluen tarjoaa vaikkapa sinihomejuustoa ja pekonia yhdistävän hampurilaisen parina.

Pale Ale taas on hedelmäinen, hieman katkera olut, joka toimii esimerkiksi tulisten makkaroiden parina.

Toinen vaihtoehto tulisille ruuille ovat meksikolaiset oluet.

Jutun kirjoittaja on julkaissut kirjan Yksi Olut! Oluen käsikirja. WSOY 2014.

Korvaa tuttu kesäjuomasi uusilla oluttyypeillä:

Vaalea lager– testaa raikkaan kuiva pils

Valkoviini– raikas vehnäolut

Roséviini– happaman hedelmäinen saison-olut

Kuohuviini– hedelmäinen lambic tai hapan sour ale

Makea siideri– hedelmäinen lambic-olut, kuten Kriek-kirsikkaolut

Kuiva siideri– hapan saison-olut

Gin Tonic– katkeran kuiva india Pale Ale

Lisätietoja oluen valmistuksesta: www.alko.fi/tuotteet/pieni-juomaopas/panimotuotteet/oluen-valmistus/

Lue lisää oluista Suomen suosituista olutblogeista: http://top100ruokablogit.com/olutblogit.php

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu