Puheenaihe

Sienten ja sammalten friikkisirkus – joko kävit Vantaan parhaassa luontokohteessa?

LUONTO   Vantaan monipuolisin metsäalue muuttuu sitä paremmaksi, mitä vähemmän sitä hoidetaan.

Käävät, sammalet ja maasta pursuavat sienet tekevät Herukkapurosta erityisen. Esimerkiksi vaarantuneeksi luokiteltu vankkahaprakas esiintyy alueella. Myös keitettynäkin kitkerä lehtorousku ja nimestään huolimatta ruoaksi kelpaava oranssikärpässieni ovat alueen erikoisuuksia.

Don Lehtinen

Vestran eteläpuolella sijaitseva Herukkapuron lehto on sienten ja sammalten friikkisirkus sekä Vantaan mielenkiintoisin luontokohde.

Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Jääskeläinen on erikoistunut Herukkapuron kaltaisiin vanhoihin metsiin. Jääskeläiselle Herukkapuro on metsä, jossa todella voi unohtaa olevansa suurkaupunkien välissä.

Jääskeläinen on ollut mukana kirjoittamassa Tieto-Finlandian voittanutta kirjaa jäkälistä ja tarponut Petikon metsissä marttalauman kärkenä sieniä etsien.

Retkillään Jääskeläinen onkin huomannut alueen monimuotoisuuden: maisema vaihtuu kauniista pienestä rotkolaaksosta pellonpohjaan ja pellonpohjasta lehdon liilaksi näsiämereksi yhtäkkiä.

– Herukkapurolle ei kannata mennä etsimään tiettyjä lajeja vaan nauttimaan kokonaisuudesta. Puron varsi on hulppea pieni laakso, Jääskeläinen sanoo.

Vanhat metsät ovat korvaamattomia lukemattomille sammaleille, kääville ja sienille. Mitä enemmän alueella on lahoavia puita, sitä paremmin nämä lajit menestyvät ja sitä suurempi on erilaisten lajien kirjo.

Herukkapuron alueella esiintyvät keltarihmakääpä ja haapariippusammal ovat uhanalaisia lajeja ja harvinaisia koko Suomessa. Myös liito-orava on Herukkapuron asukki.

Jääskeläisen mukaan ihmisen kasvattamiin talousmetsiin harvinaiset metsälajit eivät tule, vaikka metsänomistaja kuinka yrittäisi luoda sopivaa kasvupaikkaa.

– Esimerkiksi jättöpuut hakkuuaukioilla sopivat hyvin joillekin hyönteisille, mutta laajaa metsäpeitteisyyttä vaativat lajit eivät niillä menesty, hän sanoo.

Koko Uusimaan alue on poikkeuksellisen hyvä paikka vanhoille metsille. Maanomistajia on ollut paljon, ja monen omistus on rajoittunut pieneen metsäpalstaan, josta saatava hakkuutulo ei ole ollut merkittävä. Moni palsta on unohtunut ja jäänyt virkistyskäyttöön ja sittemmin muutettu suojelualueeksi.

Jääskeläisen mukaan Vantaa on tehnyt hyvää työtä vanhojen metsien suojelussa ja metsänhoidon keventämisessä. Hän toivoo, että etenkin asutuksen liepeillä metsänhoitoa voisi keventää, sillä varttuvat metsät ovat asukkaille tärkeitä virkistyspaikkoja.

– Hoidon puute on luonnon kannalta hyvä, mutta metsänhoitajalla voi alkaa leuka väpättää, kun näkee rahaa menevän hukkaan, Jääskeläinen kertoo.

Herukkapuron villinä rehottavassa aarnimetsässä liikkumiseen kannattaa varata aikaa ja asennetta. Polut loistavat poissaolollaan. Tiheät saniaiskasvustot peittävät kuivina kausina koko puron. Jyrkät rinteet ja kaatuneet puut tekevät etenemisestä hidasta.

Näin varaudut retkelle Vestra-Petikkoon

Varaa retkelle tarpeeksi aikaa. Maasto on paikoin vaikeakulkuista ja liikkuminen hidasta. Kimmo Jääskeläisen mukaan alueella saa kulutettua helposti kokonaisen päivän.

Älä luota pelkkään puhelimeen. Ota mukaan kartta ja kompassi. Luonnossa liikkumiseen soveltuvia karttoja saat tulostettua esimerkiksi osoitteesta www.retkikartta.fi.

Suurennuslasin tai luupin kanssa alueen pienistä, mutta tärkeistä yksityiskohdista saa enemmän irti.

Hyviä lähtöpaikkoja ovat Jääskeläisen mukaan esimerkiksi Serenan vesipuisto, Vestran kaupunginosa sekä Pitkäsuon täyttömäki. Myyrmäestä lähtevä linja-auto 43 vie Vestranmäen pysäkille, josta on helppo lähteä jalan kohti Herukkapuroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu