Puheenaihe

Kuka on keskituloinen? Katso tästä, mitä tilastot kertovat

NÄKÖKULMA Alle puolet suomalaisista asuu enää keskituloisessa kotitaloudessa.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kirsi-Mari Okkosen mukaan keskituloiseksi määritellään ne kotitaloudet, joiden tulot ovat 75–125 prosenttia mediaanitulosta. Mediaanitulo tarkoittaa keskimmäisen tulonsaajan tuloa, kun tulonsaajat asetetaan tulojen mukaan suuruusjärjestykseen. Keskimmäisen tulosaajan kummallekin puolelle jää yhtä monta tulonsaajaa.

Else Kyhälä

Uusi hallitusohjelma on herättänyt jälleen keskustelua suomalaisten ansioista – kuka on lopulta keskituloinen ja pitäisikö keskitulon sijasta puhuakin siitä, mitä enemmistö suomalaisista tienaa?

Tilastojen valossa pitäisi. Tai ainakin yksi hyvä vaihtoehto olisi puhua mediaanitulosta, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa-Mari Okkonen sanoo.

Mediaanitulo tarkoittaa keskimmäisen tulonsaajan tuloa, kun tulonsaajat asetetaan tulojen mukaan suuruusjärjestykseen. Keskimmäisen tulosaajan kummallekin puolelle jää yhtä monta tulonsaajaa.

– Vuonna 2013 kotitalouksien keskitulo mediaanilla mitattuna oli 22 230 euroa vuodessa kulutusyksikköä kohti, Okkonen laskee.

Mediaanitulo kasvoi vuodesta 1987 alkaen aina 1990-luvun alun lamaan asti, jolloin keskitulo pieneni rajusti.

– Vuonna 1994 mediaanitulo alkoi taas kasvaa ja se kasvoikin melko tasaisesti vuoteen 2009 asti, minkä jälkeen kaikkien kotitalouksien mediaanitulon kehitys on jämähtänyt paikalleen. Vuonna 2013 mediaanitulo oli sama kuin viisi vuotta aiemmin, Okkonen selittää.

Mediaanikotitaloudessa yksi henki tienaa 1 485–2 475 euroa kuukaudessa.”

Mediaanikotitaloudesta eli tuloiltaan keskimmäisestä kotitaloudesta ei ole Okkosen mukaan mielekästä muodostaa erityistä keskituloisen suomalaisen profiilia, sillä mediaanitalous on vain yksi kotitalous, ja on enemmän tai vähemmän sattumanvaraista, millainen kotitalous siihen kunakin vuonna sattuu.

Vaikka keskituloisille ryhmänä ei ole tilastoinnissa mitään vakiintuneita määritelmiä, on joissakin tutkimuksissa viime vuosina käytetty suhteellisiin tulorajoihin perustuvaa keskituloisten määritelmää.

Siinä keskituloiseksi määritellään ne kotitaloudet, joiden tulot ovat 75–125 prosenttia mediaanitulosta.

– Tällä määritelmällä keskituloisten joukon koko on vaihdellut. Vuonna 2013 siihen kuului vajaat 44 prosenttia koko väestöstä ja noin 40 prosenttia kaikista kotitalouksista.

– Ryhmä on pienentynyt selvästi 1980-luvun lopusta, jolloin siihen kuului yli puolet väestöstä ja 45 prosenttia kotitalouksista. Euroissa mitaten tähän ryhmään päätyy, mikäli kotitalouden käytettävissä olevat nettotulot ovat yhden hengen taloudessa 17 820–29 700 euroa vuodessa eli 1 485–2 475 euroa kuukaudessa.

Näin määritellystä keskituloisten ryhmästä 75 prosenttia on työllisen kotitalouden jäseniä eli niitä, joiden kotitalouden suurituloisin henkilö on joko palkansaaja tai yrittäjä. Eläkeläiskotitalouksiin kuuluvien henkilöiden osuus keskituloisten ryhmässä on 23 prosenttia.

Suomalaisten keskituloisten ryhmä on kolmessakymmenessä vuodessa joiltakin osin muuttunut.

– 1980-luvun lopussa vajaat 90 prosenttia keskituloiseen ryhmään kuuluvista oli jäsenenä työllisessä kotitaloudessa ja noin 11 prosenttia eläkeläistalouksissa. Eläkeläistalouksissa asuvien osuus keskituloisissa on kasvanut viimeisten vuosien aikana hieman eläkeläisten määrän kasvaessa ja tulotason parantuessa.

Myös yksinasuvien ja pariskuntien osuus keskituloisissa on kasvanut samaa tahtia kuin näiden kotitalouksien osuus väestössä on muutenkin lisääntynyt.

– Yli 40 prosenttia keskituloisten kotitalouksien jäsenistä kuuluu yhden tai kahden aikuisen talouksiin. Sen sijaan lapsiperheisiin kuuluvien osuus keskituloisissa on pienentynyt hieman yli puolesta reiluun 40 prosenttiin samalla, kun lapsiperheiden osuus koko väestössä on pienentynyt, yliaktuaari Okkonen summaa.

Onko keskituloinen nyky-Suomessa köyhä?

Kyllä
74% (1409 ääntä)
Ei
27% (519 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1909

Pienituloisten osuus väestöstä on Suomessa Euroopan matalimpia

Pienituloisissa kotitalouksissa asuvien osuus väestöstä oli Suomessa 11,7 prosenttia vuonna 2012.

Tuolloin 28 EU-maassa keskimäärin 16,6 prosenttia väestöstä oli pienituloisia.

Suurin pienituloisten osuus oli Kreikassa, missä pienituloisiin kotitalouksiin kuuluu 23,2 prosenttia väestöstä. Yli viidennes väestöstä oli pienituloisia myös Romaniassa, Bulgariassa, Liettuassa ja Espanjassa.

Pienituloisten osuus väestöstä oli alle 10 prosenttia vain Tšekissä (8,7 %) ja Islannissa (9,3 %).

Pienituloisiksi katsotaan kaikki henkilöt, joiden kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo kulutusyksikköä kohden on alle 60 prosenttia kansallisesta keskitulosta.

Pienituloisuuden euromääräinen raja siis vaihtelee maittain. Suomessa se oli vuonna 2012 yhden hengen talouksissa noin 1 160 euroa kuukaudessa.

Lähde: Tilastokeskus

Lisää aiheesta: 

Asiantuntija: Köyhyyden vaikutuksia vähätellään18.1.2015 20.00
Tilastotieteilijä: Näin lapsiperheiden tulotaso on muuttunut19.1.2015 06.00
Tutkija: Köyhä pelkää väkivaltaa enemmän kuin rikas22.9.2014 22.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu