Paikalliset

Stubb selittää vaalikampanjasotkua – ”Avustaja ei tee vaalityötä”

Alexander Stubb (kok) kiistää käyttäneensä avustajiaan vaalityöntekijöinä.

Aarno Sirpi

EU-vaaleihin valmistautuva ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) kiistää, että hän olisi käyttänyt avustajiaan vastoin ohjeita tehdessään vaalikampanjaa viime eduskuntavaalien alla. Stubb joutui selittämään toimintaansa tiistaina, kun Perussuomalainen-lehti syytti häntä veronmaksajien rahojen väärinkäytöstä.

Ministereitä koskevat ohjeet kieltävät yksiselitteisesti, että virkasuhteessa olevia avustajia ei saa käyttää apuna vaalityössä. Myös ministerien omaa ajankäyttöä säädellään, mutta ohjeistus on löyhempi kuin avustajilla.

Perussuomalainen-lehti uutisoi tiistaina, että Stubbin avustajat kiersivät vuoden 2011 eduskuntavaalien alla useilla paikkakunnilla ja avustaja osallistui muun muassa kokoomuksen vaaliristeilylle.

Lehti kertoi saaneensa haltuunsa ulkoministeriön laskutositteita sekä taksikuitteja, jotka osoittavat avustajien olleen mukana tapahtumissa, joihin liittyi selvästi myös vaalikampanjointia.

Kokoomuksen kaksipäiväisen vaaliristeilyn 12–13. maaliskuuta ohella avustaja vieraili muun muassa pk-seudun isoissa kauppakeskuksissa, Kymenlaaksoon suuntautuneella UM:n kiertueella 28. maaliskuuta sekä läntiselle Uudellemaalle 29. maaliskuuta suunnatulla kiertuematkalla.

Perussuomalainen-lehden mukaan Stubbin avustaja laskutti UM:ä vaaliristeilyn kuluista, vaikka ministeri itse oli estynyt osallistumasta risteilylle.

Stubb toimi tuolloin ulkoministerin tehtävissä. Hän painotti tiistaina, että avustajat kulkivat hänen mukanaan runsaasti, koska arabikevään tapahtumat olivat kuumimmillaan.

Samalla Stubb kiisti, että avustajat tekisivät vaalityötä.

– Ministerin mukana kulkee aina avustaja. Erityisesti ulkoministerin on oltava koko ajan tavoitettavissa ja hän on vastuussa virkatöistään 24/7, vaikka vaalikentillä olisikin, Stubb totesi avustajan kautta lähettämässään tiedotteessa.

– Keväällä 2011 kuohunta arabimaissa oli pahimmillaan. Muun muassa 28.3.2011 oli Libyan-kriisin kriittisintä aikaa. Siksi avustajan läsnäolo tuolloin oli erityisen tärkeää.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi tämän vuoden helmikuussa ministeriöille kohdennetun tiedonannon, jossa linjataan, miten paljon ministerit voivat käyttää aikaansa vaalikampanjointiin tulevissa EU-vaaleissa.

Avustajien käytöstä tiedonannossa linjataan seuraavasti:

– Vaalikampanjan hoitaminen ei ole sellainen tehtävä, jota valtiosihteeri tai erityisavustaja voisi hoitaa ministerin tehtäviin liittyvänä virkatehtävänään. Myöskään muiden virkamiesten käyttäminen vaalikampanjassa näiden virkatehtävänä ei tule kysymykseen.

– Kun valtiosihteeri tai erityisavustaja matkustaa puolueen edustajana tai vaalikampanjaan liittyen, maksaa kaikki matkaan liittyvät matka- ja muut kulut asianomainen puolue. Kampanjamatkan yhteydessä oleva virkatehtäviin liittyvä lyhyt ohjelma ei tee matkasta virkamatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu