Puheenaihe

Sipilän hallitus leikkaa rajusti suomalaisyritysten ”vahtikoiralta”

Finnwatch on kärkkäästi vahtinut suomalaisyritysten eettisyyttä. Järjestön mukaan esimerkiksi Marimekko ei läheskään aina tiedä missä ja miten sen keskeinen raaka-aine, puuvilla, valmistetaan.

Marketta Karjalainen

Suomalaisten yritysten eettisyyttä ulkomailla valvovan kansalaisjärjestön suomessa tapahtuvaa toimintaa rahoittava rahoituskanava on jäädytetty.

Kyseessä on kehitysyhteistyövaroista maksettava viestintä- ja globaalikasvatustuki, josta järjestö on saanut tukea 50-60 000 euroa vuodessa. VGK-tuen jäädyttämisen lisäksi Finnwatchin jäsenjärjestöjen budjeteista ollaan leikkaamassa 30-40%. Finnwatchin tiedotteen mukaan lisäksi järjestöjen EU-hankkeiden omavastuuosuutta koskeva tuki on huhujen mukaan loppumassa.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mukaan leikkauksilla ja niiden kerrannaisvaikutuksilla on dramaattinen vaikutus Finnwatchin toimintaan.

– Kotimaan toimintamme budjetti on nyt noin 300 000 euroa. Jos emme voi edes hakea ulkomaalaista rahoitusta, niin pitkällä aikavälillä meidän toimistomme muuttuu yhden hengen toimistoksi tai loppuu kokonaan.

– Yritysvastuun watchdog-järjestöjen rahoitus on ollut Suomessa erittäin vaatimattomalla tasolla esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Hollantiin verrattuna. Viime vuonna hallitus hyväksyi toimintasuunnitelman, jossa luvattiin tukea yritysvastuujärjestöjen työtä. Vastoin linjauksia, rahoitusta ollaan nyt ajamassa kokonaan alas.

Vartiala myös ihmettelee hallituksen päätöksiä kehitysyhteistyörahaa koskien.

– Yritysvastuuta vahtivien kansalaisjärjestöjen rahoituksen rajut leikkaukset tulevat mielenkiintoiseen aikaan: hallitusohjelmassa on tehty päätös ohjata 100 miljoonaa euroa kehitysyhteistyörahaa yritysten kehitysmaissa tapahtuviin hankkeisiin muun muassa Finnfundin kautta.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu