Puheenaihe

Helsinkiläiset äitipoliitikot jyrähtävät: Sipilän minimiin ei tarvitse suostua!

Työttömän lapsen kengät eivät kuulu tähän hyllyyn, jos hallituksen suunnitelmat menevät läpi. Helsinkiläiset poliitikot vastustavat.

Marjaana Varmavuori
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Emma Kari ja Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Vesikansa (vihr.) vaativat, että Helsinki ei lähde mukaan Sipilän hallitusohjelman linjaamiin suuriin leikkauksiin päivähoidosta.

– Kuntien ei ole pakko tarjota huonointa minimitasoa: ryhmäkoon, henkilöstömitoituksen ja päivähoito-oikeuden pitäminen nykyisellään on merkki arvostuksesta lapsia ja tärkeää, raskasta ja matalapalkkaista työtä tekeviä ammattilaisia kohtaan. Se on myös kilpailuvaltti Helsingille työnantajana ja kotikuntana, sanoo Kari.

Karin ja Vesikansan mukaan Helsinki voi säilyttää subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja pienemmät ryhmäkoot, jos tahtoa löytyy.

Vihreä valtuustoryhmä vetoaakin muihin puolueisiin, jotta Helsinki ei lähtisi mukaan uuden hallituksen leikkauslinjaan.

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi on kotona esimerkiksi hoitamassa nuorempaa sisarusta tai työttömänä.

– Leikkaukset ja rajaukset tarkoittavat suurta periaatteellista muutosta järjestelmään, jolloin oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen muuttuu lapsen oikeudesta vanhempien oikeudeksi, joka muuttuu aina vanhempien työtilanteen mukaan, Kari sanoo.

– Harkinnanvaraisuuden lisääminen myös lisää hallintoa, valvontaa ja seurantaa, jolloin säästöjä ei edes välttämättä synny.

Mitä tulee hallituksen kaavailemaan henkilöstömitoituksen muutokseen ja ryhmäkokojen kasvattamiseen, Kari ja Vesikansa toteavat, että ryhmät ovat Helsingissä jo nyt suuria.

– Yli kolmevuotiaiden ryhmäkoon kasvattaminen heikentää selvästi varhaiskasvatusta. Käytännössä nykyiset 21 lapsen ryhmät kasvaisivat 24 lapsen ryhmiksi, mutta henkilökunta ja todennäköisesti myös tilat säilyisivät entisellään, sanoo Vesikansa.

– Ehdotamme, että Helsinki pitäytyy nykyisissä ryhmäkoissa ja henkilöstömitoituksissa, vaikka laki heikennyksen sallisikin

Vihreät pitävät huolestuttavina myös hallituksen aikeita siirtää esikouluikäisten päivähoitoa kerhojen vastuulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu