Eurovaalit

Myöntäisitkö venäläisille viisumivapauden? Näin euroehdokkaat vastasivat

Itä-Suomen koulun yhdeksäsluokkalaiset Salla Lemponen, Margarita Räsänen, Johannes Närhi, Neea Suomi, Maija Lemponen ja Vilma Ryhänen palasivat Suomeen luokkaretkeltä Pietarista. Itä-Suomen koulu on erikoistunut venäjän kielen ja kulttuurin opetukseen. Seitsemän hengen matkaseurueesta kuusi kannattaa viisumivapautta.

Janne Koivisto

Ukrainan kriisi on saanut monet eurovaaliehdokkaat empimään Suomen ja Venäjän välistä viisumivapautta.

Tämä käy ilmi myös Helsingin Uutisten sivuilla julkaistusta, Keskisuomalainen-konsernin lehtien ja Etelä-Suomen Sanomien eurovaalikoneesta, johon vastasi 81 prosenttia europarlamenttivaalien ehdokkaista.

Ehdokkaat arvioivat kahtakymmentä väitettä asteikolla eri mieltä (0) – samaa mieltä (100). Yksi väitteistä oli, että Suomen ja Venäjän välille on saatava viisumivapaus.

Kaikkien ehdokkaiden keskiarvo (46) kallistui hieman enemmän nykytilanteen kuin viisumivapauden kannalle.

Myönteisimmin viisumivapauteen suhtautuvat vasemmistopuolueiden ehdokkaat.

Viisumivapaus saa keskimäärin eniten kannatusta Sdp:n (61), vasemmistoliiton (64) ja Suomen kommunistisen puolueen (77) riveissä.

Myös Itsenäisyyspuolueen (56), vihreiden (55) ja Rkp:n (48) ehdokkaat suhtautuvat viisumivapauteen keskimääräistä myönteisemmin.

Kokoomuksessa (46) viisumivapaus ei saa yhtä paljon kannatusta mutta vastausten hajonta on eduskuntapuolueiden suurin. Kokoomuksen kannoilla ovat Piraattipuolue (46) ja Köyhien asialla (42).

Vielä näitäkin kriittisempiä ovat keskustan (39) ja kristillisdemokraattien (37) ehdokkaat.

Vähiten viisumivapaus saa kannatusta Muutos 2011:n (25), perussuomalaisten (21) ja Sinivalkoisen rintaman keskuudessa (12).

Viisumivapauden kannattajien mukaan viisumivapaus helpottaisi ihmisten liikkumista, lisäisi kaupankäyntiä ja edistäisi rauhaa.

– Viisumivapaus on Suomelle suuri mahdollisuus hyötyä taloudellisesti venäläisten ostosmatkailusta, Harri Auvinen (vihr) sanoo

– Viisumivapaus kolminkertaistaisi venäläisten jättämän rahamäärän noin miljardista kolmeen miljardiin euroon vuodessa, nelinkertaistaisi venäläisten yöpymiset ja toisi Suomeen 12 000 uutta kaupan ja palveluiden työpaikkaa, Päivi Storgård (r.) arvioi.

Li Anderssonin (vas) mukaan viisumivapaus on tärkeä tapa tukea Venäjän kehittymistä demokratiaksi.

– Suurin uhka on Venäjän eristäytyminen, jonka myötä Putin voi rauhassa jatkaa suurvaltaprojektiaan ja mielivaltaansa, hän katsoo.

– Aikaa myöden se on hyödyksi Suomelle. Viisumista on kiusaa tavallisille ihmisille. Rikolliset kyllä selviävät rajoista, sanoo Kimmo Kiljunen (sd).

Vastustajat puolestaan sanovat, ettei Venäjä ole vielä valmis viisumivapauteen.

– Venäjän viisumivapaus ei ole ajankohtainen. Siihen voidaan palata sen jälkeen, kun olot Venäjällä ovat vakiintuneet. Siihen voi mennä paljon aikaa, epäilee Toimi Kankaanniemi (ps).

Monet viittaavat Ukrainan tilanteeseen.

– Ei missään tapauksessa ennen kuin Venäjä alkaa kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia. Viimeaikaiset toimet Ukrainassa siirsivät viisumivapautta kauas tulevaisuuteen, Kai Pöntinen (kok) kommentoi.

Vastustajat uskovat, että viisumivapaus lisäisi rikollisuutta.

– Viisumikäytäntö on ollut omiaan ehkäisemään rikollisuuden tuloa Suomeen. Tavalliset kansalaiset saavat kyllä viisumin varsin helposti, Antti Kaikkonen (kesk) katsoo.

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa

Suomesta valitaan sunnuntaina 25.5.2014 Euroopan parlamenttiin 13 jäsentä.

Ennakkoäänestys on kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 14.–20.5. ja ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 14.–17.5.

Sopivaa ehdokasta voi etsiä täältä.

Vaalikoneessa ehdokkaat arvioivat kahtakymmentä väittämää. Vaalikoneen täytti 201 ehdokasta 248:sta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://helsinginuutiset.fi/eurovaalikone

Etusivulla nyt

Uusimmat: Eurovaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu