Paikalliset

Yle: Virolainen perhe voi nostaa tuhansien eurojen tuet Suomesta

Päivi Tuovinen

Ylen Ajankohtainen kakkonen on tehnyt laskelman siitä, kuinka paljon virolainen työntekijä voi Virossa asuvien vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa saada sosiaaliturvaa Suomesta.

Summa nousee tuhansiin euroihin, mikäli työntekijä menettää työnsä ja saa Suomesta työttömyysturvan peruspäivärahaa 3 kuukaudelta sekä samalta ajalta perhe-etuisuuksia, kuten kotihoidontukea äidille Viroon sekä lapsilisiä.

Siinäkin tapauksessa, että mies tekee töitä Suomessa, voi miehen perhe voi saada jatkuvasti noin 600 euroa kuussa, mikäli äiti hoitaa lapsia kotona.

Suomen maksamat perhe-edut ovat sidottuja saajan asuinmaahan. EU-säädösten takia lapsilisiä ja kotihoidontukea maksetaan kuitenkin myös Suomessa työskentelevien perheenjäsenille, vaikka nämä asuisivat ulkomailla.

Ilta-Sanomat kertoi äskettäin, että joissakin tapauksissa ulkomaisia työntekijöitä on rekrytoitu Suomeen mainostamalla heille anteliaita sosiaalietuja.

Työntekijälle voi olla kannattavaa tulla keikkatyöhön pienemmälläkin palkalla, jos hän tietää, että perhe saa samalla sosiaalitukea Suomen valtiolta.

Ulkomaille ja ulkomaalaisille maksetut sosiaaliedut ovat yksi tulevien eurovaalien teema. Aihe koskee Kelan maksamien tukien lisäksi myös toimeentulotukea, jonka maksaminen sälytetty kunnille.

Kaupunkilehti Helsingin Uutiset kertoi viime syksyllä, että ulkomaalaisten toimeentulotukiasiakkaiden määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla joka vuosi.

Toissa vuonna jopa kaksi kolmasosaa Helsingissä toimeentulotukea saavista kotitalouksista oli virolaisia. Yksinkertaisen kaavan mukaan laskettuna virolaisperheille maksettiin Helsingissä toimeentulotukea tuolloin 2,3 miljoonaa euroa.

Korjaus 1.5. klo 8.52: Korjattu tuen yhteissummaa. Kela tarkentaa, että työttömyyskorvausta voi saada Suomesta vain 3 kuukauden ajan. Tämä rajoittaa tukisummaa merkittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://yle.fi/uutiset/ajankohtainen_kakkonen_laski_virolaiselle_tyottomalle_jopa...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu