Paikalliset

Poliisi pahoittelee toimiaan vapun mielenosoituksessa – nämä kepit takavarikoitiin

Nämä liput takavarikoitiin mielenosoituksessa. Poliisin mukaan samoja "astaloita" käytettiin, kun poliisia vastaan hyökättiin viikko sitten Eduskuntatalon edessä.

Poliisi

Arvostelun kohteeksi joutunut Helsingin poliisi pahoittelee toimiaan vapunpäivän marssilla. Poliisi myönsi perjantaina, että sen iskut kohdistuivat osin vääriin henkilöihin, kun anarkistien ohella kiinni otettiin vasemmistonuoriin kuuluvia marssijoita.

Poliisit myös takavarikoivat ja tuhosivat vasemmistonuoriin kuuluneiden marssijoiden lippukeppejä. Poliisi lupaa, että tuhottu omaisuus korvataan ja yhdeltä henkilöltä pois otettu järjestyksenvalvojakortti palautetaan.

Poliisi otti kiinni torstain marssilta yhteensä kymmenkunta henkilöä. Heistä suurin osa oli ennakkoon turvallisuusuhkana pidettyjä anarkisteja.

Anarkistit otettiin kiinni ennen marssia Rautatientorilta ja vasemmistonuoret vasta marssin jälkeen Hakaniemessä. Kiinniotot kestivät poliisin mukaan kolmisen tuntia.

Vasemmistoliitto on puheenjohtajansa Paavo Arhinmäen suulla arvostellut poliisia siitä, että poliisit kävivät rauhallisesti käyttäytyneiden marssijoiden kimppuun. Myös Vasemmistonuoret on arvostellut poliisia. Järjestö ihmetteli myös, miksi poliisi iski vasta, kun mielenosoitusmarssi oli jo ohitse.

–  Tässä oli kyse pitkästä tapahtumien sarjasta. En ala sitä nyt sen tarkemmin selittämään, mutta pyydämme sitä anteeksi, sanoi ylikomisario Seppo Kujala perjantaina.

Poliisi varautui ennakolta turvaamaan mielenosoitusta suurella miehityksellä, sillä viikkoa aiemmin hallitusta arvostellut protesti oli riistäytyä käsistä Eduskuntatalon edessä.

Poliisi seurasi muutaman kymmenen ihmisen anarkistiryhmää, jonka tiedettiin hyökänneen poliiseja kohti Eduskuntatalolla.

Poliisi pidätti anarkisteja Rautatientorilla jo ennen mielenosoitusmarssin alkamista. Kujalan mukaan anarkistien ryhmään tehtiin rynnäköt, koska ryhmän jäsenillä oli mukana teräväpäisiä lippukeppejä. Vappumarssin järjestämiestä vastannut SAK oli Kujalan mukaan kieltänyt aseiksi käyvät kepit.

Vastaavia keppejä käytettiin viikkoa aikaisemmin lyömäaseena Eduskuntatalon mielenosoituksessa.

Poliisi muistuttaa, että se ei ole viime vuosina estänyt yhtään mielenosoitusta. Vuosittain pääkaupunkiseudulla mielenosoituksia on yli 300, ja poliisin sanoo turvaansa kaikki heille ilmoitetut mielenosoitukset niin, että mielenosoitusten ilmaisunvapaus toteutuu.

Kujalan mukaan poliisin toimet Rautatientorilla eivät olleet ylimitoitettuja. Hänen mukaansa rynnäköihin osallistui runsaasti poliiseja turvallisuussyistä.

–  Eivät nämä ole mitään mies miestä vastaan -paineja, vaan kyse on siitä, että haluamme taata yhtäältä yleisön ja toisaalta poliisin oman turvallisuuden. –  Kannattaa myös muistaa, että kukaan ei tilanteissa loukkaantunut, Kujala sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu