Puheenaihe

350 kiloa viinaa kotiovelle 1 015 eurolla – laillisesti vai ei?

ALKOHOLI   Netissä hämmentää Tallinnassa toimiva ”rehellisen kaupan” viinakauppa, jolla on rajut tarjoukset ja rajut väitteet. Viranomainen kuitenkin varoittelee sen toiminnasta. Tulli tuomitsee.

Helsingin Uutiset arkisto

Kenties Baltian suurimmaksi seitsemässä kuukaudessa kasvanut Viinakauppa.Eu kertoo olevansa rehellinen etämyyjä, eikä heidän asiakkaansa tarvitse huolehtia veroista.

Verot menevät toistaiseksi vain Viroon.

Esimerkiksi Viinaralli 2015 -pakettitarjouksen saa 1 015 eurolla, jossa kotiinkuljetuksen osuus on 125 euroa. Lasti painaa 350 kiloa ja siinä on 95 litraa lonkeroa, 95 litraa olutta ja 95 litraa siideriä sekä 20 litraa kirkasta viinaa.

Pienempiäkin paketteja kaupalla on. Panimotuotteiden hinnat sisältävät aina pantin, joka on 2,40 euroa laatikolta. Tuotteiden toimitusajaksi kauppa ilmoittaa yleensä noin kuusi päivää. Pääkaupunkiseudulla asiakas saa lisämaksusta paketin jo seuraavana arkipäivänä kello 18:aan mennessä, jos tekee tilauksensa ennen puoltapäivää.

– Nopeimmillaan alle vuorokaudessa noin 60 kilometrin säteelle Helsingistä ja neljässä päivässä muuallekin Suomeen, kauppias Antti Helander sanoo.

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj eli maksut voi hoitaa kaikkien suomalaisten pankkien nettipankkien kautta.

Viinakauppa.Eu:n mukaan alkoholijuomien ostaminen internetin kautta on laillista. Kaupan väite tämä perustuu EU-tuomioistuimessa annettuun päätökseen C-179/04 (ns. Rosengren tapaus), jonka mukaan alkoholin etämyynti on sallittua eikä sitä voida estää olemassa olevan EU perussopimuksen 34 artiklan (SEUT 34) mukaisen tavaroiden vapaan liikkuvuuden edellytysten takia.

Suomen johtava alkoholiviranomainen, hallitusneuvos Ismo Tuominen, näkee asian hivenen toisin:

– Kaverit mainostavat siis toimivansa ”etämyyjinä”. Tämä käsite on EU-oikeudessa ihan selvä ja tarkoittaa sitä, että myyjä vastaa tavaran kuljettamisesta. Ostaja siis odottaa kotona ja myyjä on sopinut tavaran kuljettamisesta Virosta ensin rajan yli Suomeen ja sitten ostajan kotiin, lähikauppaan, postiin tms.

– Sitten kaverit riemuitsevat siitä, että Rosengren-tapauksessa EU-tuomioistuin on todennut etämyynnin lailliseksi En sanoisi ihan niin.

Tuominen tarkisti Rosengren-tuomiosta, ettei käsitettä ”etämyynti” ole edes mainittu.

– Itse asiassa tuomiossa puhutaan ainoastaan siitä, että ostaja toimii maahantuojana. Komissio halusi vielä varmistaa, onko kyse todella vain etäostamisesta ja nosti Ruotsia vastaan oman vähemmän tunnetun oikeusjutun. Ja siinä se sanotaan selvästi: Tuomio koskee ainoastaan tilannetta, jossa ostaja on itse valinnut kuljetuksen ja lisäksi vielä vaaditaan, että kyse on ”itsenäisestä” välittäjästä tai kuljettajasta – kuljettaja ei siis saa olla myyjä tai myyjän valitsema kuljettaja.

Tavaroiden vapaasta liikkumisesta hän huomauttaa, että jäsenvaltiot voivat kieltää tupakkatuotteiden rajat ylittävän etämyynnin kuluttajille. Jäsenvaltioiden on tehtävä yhteistyötä tällaisen myynnin ehkäisemiseksi. Perusteluna mainitaan muun muassa ikärajavalvonta.

– Minä en ole tässä asiassa poliisi, syyttäjä tai tuomari, mutta en siis löisi vetoa kavereiden tulkinnan puolesta. Vaikka nyt joku lähetys tulisi ostajalle Virosta perille, seuraava lähetys voi jäädä saapumatta. Jos muutama tuhat litraa alkoholijuomia on tullin takavarikossa ja rahat ovat jo Virossa, ostajalla ei ole valttikortteja käsissä, Tuominen varoittelee.

Häntä jyrkemmän kannan ottaa Tullin tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti, joka tiedottaa:

– Tullilla on oikeus tarvittaessa ottaa haltuun ja tietyn ajan kuluttua hävittää sellaiset verkkokaupan kautta tilatut alkoholilähetykset, joista säädettyjä veroja ei ole Suomessa asianmukaisesti maksettu. Tämän keinon käytön laajentamista harkitaan jatkossa.

Tähän Helander kuittaa, että kaikillahan on jonkinlaisia ongelmia tullin kanssa. Jos joku lasti on jäänyt tulliin, Viinakauppa.Eu on hoitanut asian:

– Mikäli paketti on kadonnut tullin, kuljetuksen tai jonkun muun syyn takia, niin me toimitamme uuden paketin aina. Me alamme selvittää paketin kohtaloa samantien, kun asiakas ilmoittaa meille, että ei ole saanut pakettiaan.

Hänen arvionsa mukaan alalle on kaikesta huolimatta tullut aivan viime aikoina kolme uutta toimijaa.

– Alkoholin nettikauppa ei ole kaikkein helpoin ala. Paska bisnes. Ei tästä jää paljon käteen.

Kaikesta huolimatta Viinakauppa.eu laajentaa. Sillä on rinnakkaisliike, joka myy ravintoloille, jolloin se maksaa verot Suomeen. Tällä toisella liikkeellä on myös kivijalkamyymälä. Lisäksi se perustaa erikoisliikkeen, joka keskittyy sellaisiin laatutuotteisiin, joita ei saa Suomen Alkosta. Toisaalta yhtiö myy jo muualle Eurooppaan, kuten Italiaan ja Espanjaan, jossa asuu ulkosuomalaisia.

– Karhu-olutta, brandylonkeroa ja minttuviinaa, Helander kertoo esimerkkejä.

Hän sanoo odottavansa EU-tuomioistuimen päätöstä nk. Alkotaxi-jutusta.

– Silloin pelisäännöt ovat selvät.

– Ja jos etäkaupan verot pitää maksaa Suomeen, teemme sen. Ei siinä ole mitään ongelmaa. Silloin Alko joutuu koville, hän vakuuttaa.

Helsingin hovioikeus vei vuosi sitten Alkotaxi-tapauksen Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaistavaksi. Juttu on edennyt hitaasti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Alkotaxi-yrittäjän kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen jo syksyllä 2012. Yrittäjän katsottiin tuolloin syyllistyneen alkoholirikokseen ja törkeään veropetokseen.

Viron yritysrekisterin mukaan Antti Erik Helander on rekisteröinyt Viroon useita yrityksiä, kuten lystikkäältä kuulostavan Valviro.Eu OÜ:n.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu