Puheenaihe

Karmeanhajuinen lomayllätys - älä jätä tekemättä tätä

Lomalle ei pidä lähteä liian huolettomasti.

Helsingin Uutiset arkisto

Kukkien kastelusta ja postin tyhjennyksestä sekä akvaariokalojen ruokkimisesta kyllä huolehditaan, mutta entäs tämä?

Kotona voi odottaa karmea löyhkä. Harva huomaa näet sopia viemärien vesilukkojen ”kastelusta”.

- Näiltä ikäviltä hajuilta voi välttyä lisäämällä käyttämättömiin viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin, esimerkiksi kukkien kastelun yhteydessä, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Viemäriin ei pidä laskea öljyä tai muitakaan rasvoja.

- Vanhan kansan vinkistä, jossa ruokaöljyä lisätään hajulukkoon, kehotan luopumaan. Viemäriin ei pidä laskea öljyä tai muitakaan rasvoja. Ne aiheuttavat viemärien tukkeutumista ja turhaa kuormitusta jäteveden puhdistuksessa.

Toinen syy viemärihajuihin voi olla viemärin hajulukkoon jääneet epäpuhtaudet.

Mäkisen mukaan toinen syy viemärihajuihin voi olla viemärin hajulukkoon jääneet epäpuhtaudet. Näitä ongelmia esiintyy erityisesti pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia. Lattiakaivot kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Niiden peseminen saattaa tuntua ikävältä toimenpiteeltä, mutta hoituu onneksi nopeasti. Normaalisti riittää kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa sen alla näkyvissä olevan pesän.

- Mikäli viemärit eivät vedä riittävästi tai hajuja esiintyy pesualtaiden tai tiskipöydän viemäripisteissä, kannattaa apuun pyytää LVI-alan ammattilainen. Nämäkin vesilukot voidaan puhdistaa, mutta väärin tehtynä siitä aiheutuu merkittävä vuodon ja vesivahinkojen vaara, Mäkinen toteaa.

Tästä on kyse

Viemäröintipisteiden hajulukon toiminta perustuu pieneen vesimäärään, joka estää viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Tämä ns. vesilukko on käytännön syistä avoin, eli siinä oleva vesi pääsee aikaa myöten haihtumaan. Normaalisti tästä ei aiheudu ongelmaa, koska käytön yhteydessä vesilukko täyttyy ja vesimäärä pysyy riittävänä.

Viemäripisteen ollessa käyttämättömänä, ja erityisesti lämpimillä ilmoilla, vesi haihtuu vesilukosta. Jonkun ajan kuluttua yhteys viemäriin aukeaa ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetilaan. Sama ongelma voi esiintyä muinakin vuodenaikoina esimerkiksi käyttämättömissä pesutiloissa. Nykyään yleinen lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu