”Kun nimi on Ahmed, asuntoa ei saa” – Vartiosaareen muutti asunnottomia nuoria

Hassan, 23, asuu tämän kesän Vartiosaaressa nuorisoasiankeskuksen toimintakeskuksessa Furubackassa viiden muun asunnottoman nuoren kanssa.

Päivi Tuovinen

Nuur, 19, Navid, 17, ja Shakur, 22, rakentavat kanalaa Furubackan toimintakeskuksen takapihalle. –Tänne tulee kuusi kanaa ja kukko, Nuur kertoo.

Päivi Tuovinen

Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen vieraili Vartiosaaressa palaveeraamassa hankkeen asuttamien ja työllistämien nuorten kanssa. Välipalalla Shakur, Navid ja Nuur.

Päivi Tuovinen

Vartiosaaressa on viitisenkymmentä huvilaa. Furubacka palvelee nuorisoasiankeskuksen kesätoimintapaikkana.

Päivi Tuovinen

<ingressi>KOTI   Nuorisoasiankeskuksen kesäpaikassa Vartiosaaressa asuu tänä kesänä kuusi asunnotonta nuorta.</ingressi>


Helsingin kaupungin kesätoimintapaikkana palvelevan Vartiosaaren kanalatyömaalta kuuluu porakoneen surinaa ja puheen pulputusta.

Rakennuspuuhissa olevat nuoret miehet kuuluvat niihin reiluun tuhanteen alle 25-vuotiaaseen helsinkiläiseen, jotka elävät ilman vakinaista asuntoa.

Tämän kesän he asuvat Vartiosaaressa nuorisoasiankeskuksen hallinnoimassa toimintakeskus Furubackassa.

Nuoret tekevät täällä myös töitä.”

Näitä nuoria yhdistää paitsi asunnottomuus, myös maahanmuuttajatausta.

– Kun nimi on Ahmed, asuntoa ei saa, toteaa Stadin ammattiopiston kuraattori Annina Enovaara .

– Nämä nuoret ovat asuneet pitkään kavereiden ja sukulaisten nurkissa.

Saarella asuva kuusikko opiskelee Stadin ammattiopistossa, yksi sähköalaa, muut rakennuspuolella.

– Tämä on ollut kiva asia, uusi kokemus, Nuur , 19, kuvailee.

Enovaara on yrittänyt auttaa nuoria asunnon saamisessa, turhaan.

Kesävartiosaarelaisia heistä tuli Oman muotoinen koti -hankkeen myötä. Hankkeella pyritään löytämään uusia ratkaisuja nuorten asunnottomuuteen kokeilujen, kuten yhteisöasumisen kautta.

Helsingin nuorisoasiainkeskuksen puolelta hanketta vetää projektipäällikkö Miki Mielonen . Kaupungin eri virastojen lisäksi mukana projektissa on mukana Toimiva kaupunki -projekti, Nuorisoasuntosäätiö, Alkuasunnot ja Y-säätiö.

Vartiosaaren kausiasumiskokeilussa on Mielosen mukaan kuitenkin kysymys paljon muustakin kuin asumisesta.

Asunnottomuus vaikeuttaa elämänhallintaa. Kun ei ole kotia, myös opintojen eteneminen saattaa hidastua.

– Saarella asuvat nuoret tekevät täällä myös töitä ja saavat niistä opintopisteitä, Mielonen kertoo.

Kanalan rakentamisen lisäksi tarkoitus on muun muassa uusia pukukopit ja korjata sauna ja tehdä ylläpitotöitä.

Saaren toiminnasta kesällä vastaava nuoriso-ohjaaja Samuli Halme lisää listaan vielä harrastamisen.

– He pääsevät esimerkiksi treenaamaan Laajasalon nuorisotalon punttisalille, hän kertoo.

– Odotin ongelmia, mutta pojat ovat viihtyneet alusta asti tosi hyvin, hän sanoo.

Nuurin ja kumppaneiden lisäksi arkipäivisin huvilan pihapiirissä liikkuu kesäleiriläisiä ja saaren huoltotiimin kesätyöntekijöitä.

– Viikonloppuna kun olemme täällä keskenämme, saamme tuoda tänne kavereita, Nuur sanoo.

Vapaa-aika kuluu muun muassa uiden ja kalastaen.

Kuusikko ei suinkaan ole Vartiosaaren ainoat asukkaat. Noin puolet saaren 57 huvilasta on Helsingin kaupungin omistamia ja vuokralla erilaisilla toimijoilla.

Loput ovat yksityisomistuksessa. Naapurisopu on ainakin toistaiseksi säilynyt.

Oman muotoinen koti -hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on, että jokaisella helsinkiläisellä nuorella on mahdollisuus omaan kotiin 2018 mennessä.

– Tarkoitus on, että tekemällä syntyy verkosto, yhteistyö- ja luottamussuhteita niiden välille, jotka pyrkivät ratkomaan nuorisoasunnottomuutta, sanoo kaupunkimuotoilija Pablo Riquelme Toimiva kaupunki -projektista.

– Ratkaisuja on tarkoitus etsiä askel kerrallaan välttäen turhaa byrokratiaa, Mielonen sanoo.

Juuri tämä on Enovaaraa Vartiosaari-kokeilussa viehättää.

– Se että uskalletaan luottaa nuoriin, eikä luoda kouraan seitsemää aanelosta sääntöjä, hän sanoo.

Enovaaran mukaan tärkeää on luoda uskoa tulevaan.

– Ja pitää yrittää keksiä erilaisia ratkaisuja. Jos yksiö on liian kallis, kaverikämppä voi olla mahdollista maksaa, hän sanoo.

Oman muotoinen koti -hanke

Vartiosaaren kausiasumisen lisäksi Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kanssa aloitetaan nuorten yhteisöasumisen kokeilu, jossa tyhjillään oleva huoneisto muutetaan asumiskäyttöön.

Syksyllä on tavoitteena käynnistää vanhusten ja nuorten yhteisasumisen kokeiluja.

Kommentit

Tämä on kiinnostava kokeilu. Lehden kannattaa seurata miten pojilla menee ja kysellä myös poikien naapureilta onko heidänkin näkökannastaan kaikki ollut hyvin.

Varmaan on totta, että ilman rahaa asuntoa ei saa, ei Ahmed eikä Pirjo. Omistan yhden sijoituskaksion, ja en halua sosiaalitapauksia sinne aivan riippumatta siitä, mistä tulee, minkävärinen tai niminen on. Joten ei tässä (nytkään) rasismista ole kyse vaan vuokranmaksukyvystä.

Gitte

Furubacka on aiemmin toiminut nuorisoasiainkeskuksen kesätoimintapaikkana. Aiemmin siellä on viettänyt kesiään lastenkotien lapsia ohjaajien kanssa.

Raivo

Nämä nuoret saavat nyt ainakin asua ihan ilmaiseksi.
Tässä nyt ei varmasti ole kysymys ihonväristä eikä rotusyrjinnästä. Ehkä tämä on nyt sellaista positiivista syrjintää:)

Hyvä mieli

Kantisnuorillekin tällaista tarvittaisiin! Muutoinkin moni nuori täysi-ikäinenkin tarvitsi tällaista yhteisöllisyyttä ja esim. juuri jonkun aikuisen tukihenkilön, siis ihan kantasuomalaisetkin.
Näin varmasti voitaisiin vähentää häätöjäkin ja muita ongelmia, yksinäisyyden aiheuttamia ongelmiakin.

Eli nyt vain mallia tästäkin ottamaan, mutta selvät pelisäännöt on oltava ja nuorten pitää asettaa itselleen tavoitteita, joihin heitä sitten kannustetaan ja autetaankin. On koko yhteiskunnan etu.

Ei välttämättä

Minusta kaikki suomalaiset nuoret tarvitsisivat "aikuisen" ja "yhteisöllisyyttä", etteivät sortuisi juomaan alkoholia ja käyttämän huumeita, siksi ehdotan, että nouret asuisivat vanhempiensa ja aikuisten valvonnan alla esim 25-30 vuotiaksi asti. Niin kuin nuoret asuvatkin Italiassa, Kreikassa ja muissa eurooppalaisissa maissa. Ja vasta sitten kun heillä on koulutus, työpaikka ja on varaa muuttaa omilleen, niin vasta sitten hankkisivat asunnot. Esim kun menevät naimisiin. Ja vielä parempi olisi jos heidän vanhemmansa asuisivat heidän luonaan, niin voisivat huolehtia lapsenlapsista ( ei olisi tarvetta lastentarhoille) ja kun ovat vanhoja, niin lapset huolehtisivat heistä (ei olisi tarvetta vanhainkodeille)

eurooppalainen mielipide

Eurooppalainen mielipide on hyvä. Elintasomme on kohonnut kaikilla mittareilla mitattuna fantasian tasolle. Nyt katsomme, että kun nuori vain täyttää 18v. niin hänellä tulisi olla oma talo pystyssä, oli koulut millä mallilla tahansa tai omavaraisuutta eli ei. Yhteiskunnan pitäisi maksaa. Vanhassa maailmassa mies pääsi kotoaan pois sitten kun siihen oli varaa. Siihen asti sai äiti ja isä kasvattaa ja patistaa.
Todellakin, kotona riittää töitä niin lasten kun vanhempienkin hoidossa. Nykyään yksin jääneet vanhukset eivät juuri "itsenäistyneitä" lapsiaan näe.

Hyvä mieli

Miksi nuorten tulisi saada asuntoja, jos ei ole rahaa millä vuokransa maksaa?
Eihän se niin voi olla, että yhteiskunta kustantaa vaan ensin pitää hankkia työpaikka josta saa rahaa ja sitten voi alkaa hankkimaan asuntoa.

Jos ihan itse.

Kelpaa joillekkin mutta kun tuppaavat pistämään elämän ranttaliksi tai pitää hirveää älämölöä (tuo koko suvun asumaan).

Tämäkin sivusta nähty

Täällä suomalainen joka ollut asunnottomana hetken. En ole saanut kaupungilta asuntoa vaikka jonottanut kuinka kauan. Hain myös vähänaikaa sitten erillishaulla stadinasunnoilla oleviin rastilantien asuntoihin ja nyt jakomäessä sijaitseviin. vastausta ei ole kuulunut ja rastilantien kämpät on jaettu. Toivon todella että niissä ei asu uusia maahanmuuttajia kun käyn kierroksella katselemassa nimitauluja, jotka ovat ainakin itä-helsingissä lähestulkoon poikkeuksetta maahanmuuttaja taustaisia...

Kyllä nykyään on ollut trendi että maahanmuuttajat ja niiden jälkeläiset ovat asuttaneet helsingin täysin, suomalainen valkoihoinen ei saa asuntoa lähes mitenkään. Tätä samaa on myös tapahtunut monille muille joten minä en ole tässä se yksittäis tapaus. Nyt järki käteen ja suomalaisille kämpät ennenkun esim minulla menee hermot lopullisesti.

Topi-Petteri

Lisäyksena omaan kommenttiin että olen suomalainen 25vuotias, en omaaa päihdeongelmaa vaikka olen työtön. Mutta kohta alkaa mitta täyttyä täysin, suomen pääkaupunki on täysin arabien, somalien ja muiden maahanmuuttajien vallassa enkä saa kaupungilta asuntoa vaikka tosiaan suostun muuttamaan minne tahansa helsingissä. ja näitä otetaan lisää tänne ja hyysätään ja autetaan saamaan asuntoa.. kuka auttaa minua saamaan asunnon? EI KUKAAN.

Topi-Petteri

Arvattiin kai tämä, että aina joku rupea nillittämään jos joku toinen saa jotain.
Onko se sinulta pois? No, ehkä se on tässä tapauksessa.
Kun toiselle kumartaa niin toiselle pyllistää.
Tässä asunnossa on sellainen hyvä puoli ettei asukkaan tarvitse maksaa mitään lainkaan.
Mutta, karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Hyvä mieli

Oikeutetusti nillittää. "Tässä asunnossa on sellainen hyvä puoli ettei asukkaan tarvitse maksaa mitään", tuossa ei ole mitään uutta, koska eihän nämä "Ahmedit" ole yleensä joutuneet maksamaan asumisitaan ja elämisistään.

veroja Helsingille vuodesta 70

Ensimmäisen polven maahanmuuttajille on takuuasunnot. Siitä on ihan lait ja säädökset. Saavat ihan hyviäkin kämppiä, kun jonossa ovat kärjessä ja välillä niitä huonompia ei ole tarjolla.

Itse en ole tätä vastaan. Ei niitä nyt kadulle voi heittää. Sen sijaan, olisiko väärin laittaa niitä muuttotappioisiin kuntiin? Keskelle metsää pieneen kylään itä-Suomessa? Miksi on pakko sijoittaa Helsinkiin? Tätä en ymmärrä.

hsalonen

Pääkaupunkiseudun vihervasurit haluavat rajua monikulttuuria, joten ei voi - on oltava kunnon ryösteleviä ja raiskaavia mamujengejä, gettoja, ääri-islamia, jihadia ja muuta multikulttilaisten mieleen olevaa.

Ei välttämättä

Vai käyt kierroksilla kyttimässä asukkaiden nimiä rapuissa ja hermot ovat menossa... Tuollaisella käytöksellä tuskin sopeutuisit kunnolla asumaan kerrostaloon, koska aina joku naapuri on vääränlainen.

Anonyymi

Ei ole nimessä vikaa. Ahmed ei vaan osaa. HOAS:ille paperit sisään ja asunto järjestyy, varsinkin, jos edellisestä sai häädön. Asia on kyllä tehty vaikeaksi, niin Ahmedille kuin suomalaisillekin, joten omaa vaivaa pitää nähdä. Joskus tuntuu, että opiskelijoille ei haluta antaa asuntoja.

Yksityiseltä puolelta ei Ahmed saa mitään vuokrattua. En minä, eikä kukaan muukaan vuokraa asuntoja opiskelijalle, jolla ei ole maksusitoumuksia sosiaalitoimistolta tai järkevää vuokrataetta. Eikä noilla rahoilla ole. Ei ole ihonväristä kiinni. On kiinni siitä, että varman vuokralaisen saa helpommin.

hsalonen

"Ei niitä nyt kadulle voi heittää. Sen sijaan, olisiko väärin laittaa niitä muuttotappioisiin kuntiin? Keskelle metsää pieneen kylään itä-Suomessa? Miksi on pakko sijoittaa Helsinkiin? Tätä en ymmärrä."

He eivät halua sinne ja jos sinne heitä saadaan, niin pikkuhiljaa valuvat pääkaupunkiin.
Ruotsissa on lukuisia tapauksia, jossa maahanmuuttajat jopa kieltäytyvät nousemasta bussista vastaanottokeskuksessa koska asumisentaso ei heitä miellytä.

Gitte

Miksi somalit ja muut muslimit hankkivat yskinhuoltajina/moniavioisesti kymmeniä lapsia?!
- tila ei yksinkertaisesti riitä!

Eivät millään tajua, että Suomi on konkurssissa - ei ole varaa rakentaa asuntoja niin paljon kuin joidenkin raju lisääntymistahti edellyttäisi.
Ja itse muslimit ovat maineensa pilanneet rötöstelyillä, rikokset, raiskaukset, ääri-islam jne.

Mutta joku ryhmäasuminen ohjaajien kera sekä näille mamunuorille että ongelmaisille kantisnuorille, täysi-ikäisillekin - voisi olla hyväksi. Sinne sosiaalialan ammattilaisia isiksi ja äideiksi - kasvattamaan näitä nuoria ja nuoria aikuisiakin.

Pääkaupunkiseudun nuoret, myös mamut - voivat myös muuttaa opiskelemaan kehä kolmosen ulkopuolelle pienempiin kaupunkeihin; siellä on opiskelupaikkoja ja asuntoja vapaana.

Ylipäätään humumamuja, näitä työttömiä jättiperheitä ja muita ei pitäisi asuttaa pääkaupunkiseudulle, positiivinen syrjintä on tässä suhteessa lopetettava.

Ei välttämättä

Kaupungilta ei saa vuokra-asuntoa ainakaan ihan tavallinen suomalainen naisihminen. Tuttavani muutti ulkomailta takaisin Helsinkiin puolitoista vuotta sitten ja haki asuntoa Helsingin kaupungilta.Vuoden odottelun jälkeen hän meni toimistoon kysymään sitä asuntotilannetta ja sai toimistovirkailijalta tylyn vastauksen, että tämä ei ole mikään valituskeskus. Tämä asunnoton 40 vuotias nainen joutuu kiertelemään tuttaviensa luona yöpymässä ja voin näin sivusta seuranneena sanoa, että raskasta ja stressavaa on. Lisäksi tuo virkailijan suhtautuminen oli törkeää.

veroja Helsingille vuodesta 70

"Juuri tämä on Enovaaraa Vartiosaari-kokeilussa viehättää.

– Se että uskalletaan luottaa nuoriin, eikä luoda kouraan seitsemää aanelosta sääntöjä, hän sanoo."
Entäpä, jos sen nk asunnottomuuden syy onkin tämä: kyvyttömyys noudattaa sääntöjä?

Julkinen sektori

Olin tuolla noiden kanssa samaa aikaa töissä, mä oli kuitenki huolto-tiimissä et oltii eri porukkaa, mut nähtiin päivittäin ja noi basakasat on tyränny niiden ensimmäiset kämpät sen takia asunnottomia tällä hetkellä! Ja ei noi oo muuta tehny ku sikaillu tuolla sotkee ja syö + juo kaikkien muiden ruoat ja juomat(esim mun proteiinit, rahkat ja maidot+voit ja leivät) . Ja aina viikonloppusin ne ryyppäs siellä ja oksenteli koko paikan ja jätti ihan hirveesee kuntoo ja yllätys yllätys meiän porukka joutu siivoo. Viime viikonloppuna ne toi sinne niiden frendejä paljon ja alko ryyppää, noh sitte ne piti hirveetä meteliä siellä, haistatteli naapureille ja osotteli sormimerkeillä tuhos saunan ja lähti polkee polkuveneillä jonnekki huitsin kuusee. Ei nää eläimet osaa elää normaalisti ihan sama mitä sääntöjä niin nää kusee kaiken! Mun puolesta pitäis kaikille somaleille sun muille elukoille laittaa porttikielto suomee!!!!!

Opetelkaa elämää

Miksi nuoriso-ohjaaja on odottanut ongelmia ja miksi onkin yllätys, että jopa naapurisopu on säilynyt? Onko kyse ennakkoluuloista vai kokemuksesta? Tätä voi tykönänsä miettiä jokainen, joka valittaa, ettei asuntoja haluta vuokrata ihan jokaiselle.

en vuokraa enää

Vartiosaaren asuttaminen alkoikin ripeästi, nyt äkkiä ratikkalinja sinne ja 10000 maahanmuuttajaa sisään ja hienot asunnot pitää olla ettei luulla rasismiksi. Sen Suomen hienoimman ja kauneimman todellisen moskeijan pitää tietty nousta sinne kalliolle korkeimpaan kohtaan jotta se erottuisi massasta arvonsa mukaisesti.
TopiPetterille terveisiä kyllä sieltä voi sinulle myös paikka löytyä kun vaihdat nimesi Abdulla Topiksi ja tunnustat itsesi muslimiksi. Sano muuttaneesi Helsinkiin Keravalta pakoon kauheita oloja jotka siellä vallitsee nin se helpottaa asiasi eteenpäin menoa, pääset myös paremmin terveyshoitoon koska sinun ei kuulu jonottaa vääräuskoisten kanssa samassa tilassa.

Hagnääsi

Tästä junahommasta oli joku vitsi, missä arabinuori oli opiskelemassa Yhdysvalloissa ja isä aikoi ostaa tälle hyvän superauton, jotta pääsee opinahjoonsa. Nuori sanoi, että ei kehtaa liikkua sellaisella, kun muut tulevat junalla. Isä kirjoitti lapselleen, että hyvä on, mutta tämä on sitten ensimmäinen ja viimeinen kerta kun hän rakennuttaa sinulle oman rautatien sinne.

WTF

Jos nimi on "Ahmed" niin asiat tuppaa järjestymään, tavalla tai toisella.
Helsingissä on edelleen reilut tuhat asunnotonta alle 25-vuotiasta, joilla ei ole maahanmuuttajataustaa.
Heitä varten ei tällaisia Oman muotoinen koti -projekteja kaikkine leirikeskuksineen ja sosiaalityöntekijöineen perusteta.

Ostava

Nyt on kyllä vuosisadan vitsi! Vuosia saa kantaväestöön kuuluva työssäkäyvä olla jonossa ennen kun saa edes kaupungin yksiön, jos saa. Maahanmuuttajat menevät aina edelle.

naurettavaaaa

Voisitte toki tehdä journalistista työtä ja selvittää että ketkä Helsingissä ja muutenkin pk-seudulla saa helpommin kaupunginasunnon, työtön maahanmuuttaja tai töissä käyvä kantis. Jos kerta tälle linjalle lähdetään niin faktoja tarvitaan.

faktoja tiskiin

Tämä uutinen on hyvä.Ahmed ja kumppanit voivat palata takaisin lähtömaahan koska kukaan kantis ei teitä tänne halua.Siis miksi jäädä kun teistä ei pidetä?Nyt hopi hopi helkuttiin Suomesta olen varma että Ruotsi rakastaa teitä.

puupää

Ihonvärinkö perusteella arvelet näitä nuoria maahanmuuttajiksi? Voi olla, että nämä nuoret ovat Suomessa syntyneitä. Nykyään ihonväriltään musta voi olla täysin suomalainen.
Ongelma on vain järjestelmään pesiytyneessä rasismissa. Jos nimi on Ahmed niin ei voi saada asuntoa. Nämä ovat kaikista heikoimmassa asemassa olevia nuoria.
Kantasuomalaiset nuoret ovat itse aiheuttaneet ongelmansa.

Hyvä mieli

Kyllä on rasistista kirjoitusta suomalisia kohtaan. Kyllä ihmiset omalla käytöksellään aiheuttavat sen, että miten heihin suhtaudutaan. Ei se, että on ihonväriltään musta tai nimeltään Ahmed tee kenestäkään parempaa ihmistä, vaikka jotkut näin ajattelevat. Kyllä heissä on niitä, jotka ovat itse aiheuttaneet ongelmansa ja tietysti myös kantasuomalisissa. Kyllä se maahn muuttajatausta auttaa paljon, koska sen varjolla saa paljon anteeksi. Valitettavasti.

veroja Helsingille vuodesta 70

Voi olla, että minussa on jokin vika kun en tätä asiaa tajua, mutta en vain voi ymmärtää, miksi asunto pitäisi "saada".
Oma firma pystyyn mahdollisimman nuorena, ostaa, myy ja tuottaa tavaraa ja/tai palveluita. Tuotantolaitos, lakiasiaintoimisto, kauppa, korjaamo, arkkitehtitoimisto, rakennusliike, mainostoimisto, ohjelmistotalo, maanviljely - vaihtoehtoja on.
Kotimaan kauppaa, ulkomaan kauppaa, agentuuri tms.
Rekrytoi hyvää työvoimaa, ostaa tarvittavat palvelut ja luo suhteita, eikä usko mitään mitä mediassa uutisoidaan ja siinä se on.
Kohta on varaa hankkia mitä tarvitsee.

WTF

Olemme kaikki erilaisia ja kaikki saman arvoisia. Eikös se ole hyvä vaan että toiset saavat tehdä sitä työtä mistä tykkäävät. Maksavat sitten veroja, niin nekin jotka eivät ole niin viisaita saavat sitten samanlaisen elintason. Hyvä mieli kaikilla.

Hyvä mieli

Saldo on rahaa, joka ei ole vielä tyydyttänyt ketään. Saldo luo sinulle turvallisuuden tunnetta.
Se on kuin kymmenen pyytä oksalla. Aidon tyydytyksen tuo kuluttaminen. Se yksi pyy pivossa.

On aivan saman tekevää, kuka vuokran maksaa, kunhan saa olla ja asua.
Hullu paljon työtä tekee. Viisas pääsee vähemmällä.
Palkkapäivä on sakkojen maksupäivä. Sellaista ei saa tulla.

Kuluttamiseen ei tarvitse saldoa. Raha on vain väline.
Työnteko on tapa saada väline joka on turhake.

Hyvä mieli

No niinpä tietysti.
Paitsi että nämä kuuluisat "hädänalaiset" ovat itse sössineet asiansa:, kun eivät ole vaivautuneet tekemään mitään ilmaisen elämän vastineeksi.

Julkinen sektori

Kyllä nuo ihan mamuja on! Ei osaa edes suomea kunnolla! Tolla sun teorialla et jos musta on syntyny suomessa niin on suomalainen, sama asia kuin että hiiri on hevonen, koska on syntynyt tallissa???!!! Ei ole!! Neekeri on aina neekeri ja jostain hevonvitun somalisgugedilikukelist vaikka sen suku ois asunu suomessa 1000 vuotta!!

Opetelkaa elämää

Norjassa muuten on aito TYÖVOIMAPULA ja enemmän mamujakin!
- eli varsin nämä koulutustakin omaavat mamumiehet voisivat hakeutua Norjaan?
Ruotsiinkin, joskin sielläkin voi olla asunnoista pulaa, ainakin suurimmassa kaupungeissa.

Muistavatkohan kaikki mamut ja mamutaustaiset, että jos heillä on esim. Suomen kansalaisuus, niin on todella helppo muuttaa muihin Pohjoismaihin???
- ja EU aikana myös muualle Eurooppaan!

Ei välttämättä

Sivut